Anna-Lena Heydar

Höstrusk och översvämningar

Publicerad 2014-10-18 12:35:00 i Allmänt

Det har nu regnat oavbrutet i en vecka och vägarna i området har översvämmats så att trafiken fått problem att ta sig fram. Riskerna för skred är ju inte okända här på västkusten så det känns inte helt säkert att ge sig ut på någon utflykt så länge vädret håller i sig.
 
Att det skulle bero på klimatförändringarna och den påverkan som vi människor gör på väder och natur, är naturligtvis inte något man kan påstå just för denna väderlek, men visst känns det lite olustigt att konstatera att vi råkar ut för översvämmningar allt oftare den senaste tiden.
 
Det går ju att bygga bort en del av dagvattenproblemen (dagvatten är de flöden av vatten som naturligt skapas av regn och vattenflöden i vår omgivning) genom att skapa bättre utrymme för högre vattenlägen. Troligen behöver vi öppna en del kulverterade diken och vattendrag så att vattnet kan rinna fritt och inte behöva få upp det i källare och ur brunnar på vägarna. Det är ju många som tycker om att höra och se rinnande vatten. Det lär ju ha en påverkan på vårt välbefinnande i största allmänhet att befinna oss nära vatten, så varför inte förena nytta med nöje och få in våra vattendrag i stadsplaneringen på ett naturligt sätt.
 
Jag har besökt många småbyar och städer där vattnet rinner i öppna diken på bakgator med små broar som skapar trivsamma gångstråk för promenerande boende och besökande. Det är kanske dags att vi tänker lite nytt i hur vi hanterar dagvattnet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela