Anna-Lena Heydar

hummerpremiär

Publicerad 2011-09-26 09:25:42 i Allmänt

Första morgonen och hummerfiskarna smög, yrvakna, iväg i gryningen med burarna ut till sina "hemliga" ställen.  Önskar alla god fiskelycka och att ingen hummertjuv lyckas sno åt sig sndras fångst.

vintillverkning

Publicerad 2011-09-24 13:07:08 i AllmäntMedan sonen tvättade druvor, var jag och tvättade fötterna, sedan var det bara att trampa. Härligt att höra druvorna explodera under fotsulorna och det blev faktiskt ett rejält fotbad (kanske bra för fötterna?) när allt var färdigtrampat. Inte så imponerande när vi hällt det på damejeannen, men nu är det i alla fall satt; Vårt första egna vin med druvor från trädgården. Nu gäller det att vänta några år på att få smaka på det!

naturens krafter

Publicerad 2011-09-22 08:05:14 i AllmäntJag är fortfarande lite stolt över mig själv. Att jag vågade gå ut längs den långa gången ut till vågkraftverket i Hanstholm i styv kuling.  Ändå var jag inte modig, eftersom jag faktiskt inte ens var rädd! I vanliga fall är jag inte bekväm med att gå på gallerförsedda gångar uppe i luften. Jag har alltid haft svårt för höjder, utom när jag klättrar i berg. Ett berg känns så mycket stabilare än ställningar och torn.  Vågkraftverket är en testanläggning och de stora armarna (puffarna som man ser på bild 2) sänks ner i vattnet för att sedan fånga kraften i vågorna genom att guppa upp och ner.  En stor försökspark med enorma vindkraftsverk planeras också i kommunen som nu är mer än självförsörjande på förnyelsebar energi.

Man kan ju använda vinden på många olika sätt. Här på bilderna ser man minst tre. Vindkraftverk, vågkraftverk och windsurfing. Klitmölle har döpts till Cold Hawaii och det finns faktiskt fog för det. När vi var där, arrangerades vm i windsurfing.

Nedvarvning

Publicerad 2011-09-18 07:07:55 i Allmänt

Så här på höstkanten börjar nedvarvningen efter sommarens intensitet, eller inte!  Jag känner hur adrenalinet pumpar i kroppen och nu drar det igång ordentligt med alla möten, budgetdiskussioner, strategier för framtiden. Men naturen utanför mitt fönster har i alla fall påbörjat sin nedvarvning.  Snart blir löven gula och träden kala. Höststormarna kommer pina växtligheten och kanske snurra vår antenn rätt igen så att vi kan titta på teve? Ärligt talat så är det rätt skönt att vara utan teven. Vi har nu saknat teve hela sommaren, utan att egentligen sakna den.

Tomaterna mognar fortfarande i växthuset, så de får stå kvar ett tag till, men resten av grönsakerna åker snart upp ur landet. Utom grönkålen, som får stå till vintern och förhoppningsvis går att plocka fram till jul. Pumporna blir inte så många i år, men desto större. Två giganter ligger och väntar på att bli soppa, paj och annat gott. Plockade in vindruvorna igår och de är lika söta och goda som förra året.  Är llite sugen på att testa en vinproduktion men det är inte så mycket druvor i år och de är ju så goda att äta.

planeringsverktyg

Publicerad 2011-09-17 05:24:14 i Allmänt

http://kommuneplan.thisted.dk/dkplan/dkplan.aspx?pageId=1

Här kan man hitta Thisteds kommunala plan och lite till. Det är ett verktyg som gör det enkelt för den enskilde medborgaren att hitta vilka regler och lagar som gäller och vilka planer som kommunen har för de olika delarna i kommunen. Det finns ett verktyg för att slå på den egna tomten och få veta om det finns speciella restriktioner för min fastighet. Enkelt och lätthanterligt.

11 september

Publicerad 2011-09-12 08:48:59 i Allmänt

Det var nästan så att jag drog en suck av lättnad när denna dag äntligen var till ända. Det kan bli lite för mycket av grottande i alla detaljer, även om jag samtidigt har lite dåligt samvete för att jag inte sitter klistrad framför teve eller radio och tar del i allt. För visst är det viktigt att analysera och tänka på hur det har påverkat, och fortfarande påverkar vår vardag, det som hände där i New York.

Jag lyssnade på en intressant diskussion om skillnaderna på hur samhället har reagerat på terrordåden i respektive USA och Norge. I Usa har samhället slutit sig och en rädsla har förlamat alla och allt. Man har ställt om samhället för krig. I Norge har samhället tagit ställning och stärkt de demokratiska institutionerna och människors beslutsamhet för att inte låta sig skrämmas till odemokratiska handlingar.

Det kan vara som min kloka dotter säger att skillnaderna är att i USA kom attacken utifrån och i Norge kom den inifrån. Jo, det är en stor skillnad men jag hoppas att reaktionen i Norge hade varit likadan även om det hade varit en islamistisk terrorist (som ju alla experter förutsatte, innan man visste vad som hänt!). Det får vi ju inte veta, men det är ändå viktigt att fundera över hur vår reaktion kommer att bli om vi utsätts för något liknande.  Skulle vi skapa ett samhälle av kontroll och rädsla, som i USA, eller skulle vi orka ställa oss upp sida vid sida som våra norska grannar?

konkurrens eller samverkan?

Publicerad 2011-09-08 12:09:12 i Allmänt

I Dagens Samhälle finns rubriken "skolan inte bättre med konkurrens".  Igår lyssnade jag på P1 och hörde en finsk analytiker berätta att inga uppföljningar gjorts av att sänka momsen på olika tjänster, utom i Finland? Där kunde man konstatera att sänkning av frisörmoms inte har gett några som helst positiva effekter, i form av fler kunder eller billigare frisörstjänster.

Man kan ju fundera över det faktum att inga uppföljningar görs när man genomför så stora förändringar. Om inte effekterna blir de man trodde, bör man ju fundera över om man inte ska pröva någon annan metod istället. Kanske är det så att vi inte vill höra att vi har misslyckats? Kanske är det så att vi av ideologiska skäl ändå vill genomföra vissa förändringar?

sämre och sämre

Publicerad 2011-09-05 08:45:13 i Allmänt

Jag har blivit sämre och sämre på att uppdatera min blogg.  När min digitalkamera la av, fick min i phone bli kamera och det har uppenbarligen inte blivit lika mycket kort på min blogg sedan dess.

Vindruvorna dignar ute på rankan och jag hoppas innerligt att de mognar trots det idoga regnet som häller ner utanför fönstret. Igår blev det en 5 km lång duschrunda (stulet från grannfrun) och vi hoppade över badet som vi tänkt ta efter promenaden. Man kan inte bli blötare.

Tomaterna fortsätter mogna i växthuset och jag har fått en hel massa tigrella-tomater i år. (min favorit) Vildtomaten har växt som en djungelväxt och täcker hela ena sidan av växthuset, däremot har den inte givit så mycket av de där härligt peppriga små tomaterna. Det räcker i alla fall till en foccaccia som skall med till Lysekil idag.

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela