Anna-Lena Heydar

akut språkförbistring?

Publicerad 2010-08-31 08:38:10 i Allmänt

Funderar över dagens ledare i Bohusläningen och kommer fram till att det kanske är så att jag helt enkelt inte förstått vad akut vård är? Jag, och många med mig har satt likhetstecken mellan akut och trauma, men blåljus är ju uppenbarligen inte det enda som är akut vård. Det förstår jag nog när jag tänker efter, men ändå är det blåljus man förknippar med akuten.  Jag tror helt enkelt att vårdpolitikerna/vårdanställda har pratat förbi oss vanliga medborgare i debatten om vad som skall vara kvar på Uddevalla, respektive Näl sjukhus.

politisk kommentator?

Publicerad 2010-08-29 22:05:18 i Allmänt

Hur kan man sätta Ebba Lindström (Svenskt näringslivs förra chef) som politiskt kommentator? Hon kandiderar för kd och spenderade hälften av tiden att prata om hur bra de borgerligas politik är. Har man verkligen inte någon som helst krav på åtminstone viss objektivitet??
Rosengren sitter där och är självkritisk, precis som alla andra så kallade vänsterkommentatorer, medan borgerliga kommentatorerna inte visar någon som helst självkritik. Det börjar bli ganska pinsamt SVT. Jag tycker att man kan kräva lite mer. En öppet moderat journalist som frågar ut två kommentatorer med kritik bara för den rödgröna sidan är inte vad jag kallar objektiv bevakning av valrörelsen.

Kräftskivor

Publicerad 2010-08-27 08:15:46 i Allmänt

Är bjuden på tre olika kräftskivor imorgon och funderar på om jag skall alternera mellan de olika festerna? Ett alternativ är att stanna hemma i växthuset och mysa med tända ljus. Det är inte lätt att välja ibland.

Radioröst

Publicerad 2010-08-26 19:10:37 i Allmänt

Jag hatar att höra mig själv prata. När jag var ung, inbillade jag mig att jag inte hade någon dialekt (som ni förstår så har jag förstått att jag pratar ungefär lika mycket Uddevallamål som Percy Barnevik!). Det känns så konstigt att låta så bonnigt, när man tycker sig vara så världsvan ;-)

Hur som helst har jag blivit intervjuad av Radio Väst och funderar som bäst på om jag ska våga lyssna eller inte. Om jag inte hör det, kanske jag kan fortsätta drömma om att intervjun gick bra och att allt jag sa var intelligent och välgenomtänkt?

Hösten närmar sig med stormsteg

Publicerad 2010-08-26 09:19:57 i Allmänt

Det har stormat rejält och regnet har stått som spön i backen några dagar. Idag är sensommarsolen tillbaks och jag försöker hålla kvar sommarkänslan ett par dagar till. Det blir snart nog höstrusk igen men det förtränger jag gärna. Ska ta ett dopp i havet idag och plocka björnbär.  Till lunch blir det kantareller från morgonens joggingtur. (det går inte att springa förbi dem även om det är jobbigt att springa med fickorna fulla)

I bakgrunden brusar valrörelsen. Jag delar ut valmaterial, skriver ihop broschyrer, insändare och så ska det vardagliga politiska arbetet skötas också; möten, tjocka luntor med ärenden och annat spännande. När 20 september slår upp ögonen, kommer många att ligga kvar i sängen och känna sig helt mörbultade.  Det tar på krafterna att vara engagerad.

soffjakt

Publicerad 2010-08-22 12:39:31 i Allmänt

Oj, vad bra det är med Facebook. Knappt hade vi berättat att dottern bara saknade en soffa och soffbord förrän hon blev erbjuden båda!  Nu är bohaget i det närmsta komplett. Det enda som egentligen saknas är väl pengar till hyra ;-) Vi får väl se hur det blir med den saken.

flyttlådor

Publicerad 2010-08-21 06:28:34 i Allmänt

Hela vardagsrummet är fullt av flyttlådor. Man får kryssa mellan alla lådor och annat som står staplat för att vi inte skall glömma något när det stora flyttlasset går. En hyrlastbil är bokad idag och snart börjar vi lasta in allt för att köras till Uddevalla. Hur allt detta har fått plats i det pyttelilla rummet där hon bott är för mig en gåta, men dottern kommer hädanefter att bara vara gäst hemma. Det blir tomt utan henne men det är väl så här det ska vara. Om de inte flyttar har man väl inte lyckats med sin uppfostran.

Jag vill ha ett kallbadhus!

Publicerad 2010-08-19 18:37:28 i Allmänt


Jag vill ha ett kallbadhus.

http://www.stromstad-bad.se/bad/kallbadhus.4.619ef9f0108afb51e9d80005116.html

Var i Strömstad på konferens och tog mig en tur runt stan för att se vad som hänt sen sist.
Om ni går in på länken ovan så kan ni se vad jag föll så handlöst för. Ett kallbadhus som ligger förtöjt centralt med en genial konstruktion och design. Enkel betalning med "parkeringsautomat", var bonus. 
Tänker mig den förtöjd utanför vandrarhemmet på Gustafsberg eller i inre hamnen utanför muséet eller Riverside. Eller varför inte både och?

Vad är viktigt, personen är politiken?

Publicerad 2010-08-17 20:36:35 i Allmänt

Jag är ganska fascinerad över den analys som jag fick höra på P1 idag när jag åkte ner till Göteborg. Flera politiska journalister kommenterade den utfrågning som nyligen gjorts av Fredrik Reinfeldt. Det som alla återkom till var att han försökte undvika att svara på de frågor som inte sammanfaller med vad socialdemokratiska väljare tycker, kanske till och med vad majoriteten av väljarna tycker. Han ville inte svara på LAS och arbetsrättsliga frågor. Han deklarerade att det inte kommer att bli någon obligatorisk a-kassa, trots att borgarna gick till val redan förra gången på att införa det!

Sammanfattningsvis konstaterade någon att väljarna gillar Fredrik Reinfeldt men ogillar moderat politik?! 

Kräfttradition

Publicerad 2010-08-16 10:12:41 i Allmänt

Det är nu tredje året i rad som jag kokar kräftor till Kräftskivan och man kan väl börja prata om tradition? Våra eminenta och pålitliga kräftfiskare levererade 8 kilo prima levande kräftor på fredagskvällen och vi satte genast igång. Våra allra största kastruller (och ni som känner min man vet att vi har rejäla kastruller i vårt hushåll!) kom till pass och kräftorna fick släppa livet till, en efter en i det kokande vattnet.

Lördagskvällens underbara ljumma vindar och en magnifik solnedgång över Lysekil, går inte att klaga på. Det blev ett kräftkalas som sent skall glömmas.

Kvartalspolitik?

Publicerad 2010-08-13 20:52:29 i Allmänt

Jag har svårt med kvartalskapitalismen och dess kortsiktiga vinstintressen. Det ger inga långsiktiga satsningar och en rädsla för att ta risker. Det skapar inte heller modiga ledare som har visioner, med längre liv än just ett kvartal.
Nu har kvartalskapitalismen smittat av sig på politiken.

KG Bergström uttalar sig med säkerhet om att Mona så klart måste avgå om hon inte vinner valet i höst! Varför är det så självklart? Erlander var inte speciellt populär de första mandatperioderna och han vann folkets hjärtan efter långsiktigt arbete och visioner. Jag har hört att det inte går att jobba långsiktigt och visionärt längre i politiken eftersom det är ett annat tempo idag. Det är kvalificerat bullshit, enligt mitt sätt att se det. Vi bestämmer väl själva om vi vill gå in i det tempot eller inte?

Jag accepterar inte att vi får en kvartalspolitik med kort bästföredatum. Det är kvartalskapitalismen som har fört oss till det samhälle vi har idag med klimatproblem, obalans och orättvisor. Nu krävs visioner och modiga politiker som arbetar på lång sikt för att skapa ett samhälle med ekonomisk, social och ekologisk balans.  Jag förutsätter att Mona Sahlin får chansen att fortsätta det arbetet även efter valet, oavsett vem som vinner.

björnbärsjakt

Publicerad 2010-08-13 17:01:45 i Allmänt

När man skall plocka bjärnbär måste man vara modig, vig och envis. Med dödsförakt balansera på stengärdsgårdens halvlösa stenar och sträcka sig över brännässlor, slåntaggar och björnbärssnårens egna taggiga försvar. Få bär är så välbevakade som björnbär. 
Gammal krigsskada, ha! Vad är väl det mot armarna fulla av rivsår och benen prickiga av brännässslor? Men det är värt det.  Det svarta guldet (och då menar jag inte olja) får mig att utstå alla prövningar. Cirkus Cirkör kan snart enrollera mig som balanskonstnär, bara de hänger lite björnbär i tälttaket.....

björnbärsjakt

Publicerad 2010-08-13 17:01:44 i Allmänt

När man skall plocka bjärnbär måste man vara modig, vig och envis. Med dödsförakt balansera på stengärdsgårdens halvlösa stenar och sträcka sig över brännässlor, slåntaggar och björnbärssnårens egna taggiga försvar. Få bär är så välbevakade som björnbär. 
Gammal krigsskada, ha! Vad är väl det mot armarna fulla av rivsår och benen prickiga av brännässslor? Men det är värt det.  Det svarta guldet (och då menar jag inte olja) får mig att utstå alla prövningar. Cirkus Cirkör kan snart enrollera mig som balanskonstnär, bara de hänger lite björnbär i tälttaket.....

Första arbetsveckan

Publicerad 2010-08-13 10:16:04 i Allmänt

Jag har börjat sparka igång och försöka få inspiration till att ta itu med arbete igen. Det är inte helt lätt. Man har gått ner på lite lågvarv och det tar lite tid att komma upp i "pen dörjefart." Har i alla fall varit i Göteborg och passade på att ta en tur i Trädgårdsföreningens härliga trädgård. Kollade in alla rosor som fortfarande blommade i rabatterna. Det finns så otroligt många vackra sorter. Apropå den ros vi har hittat i Fiskebäckskil, så hittade jag Ghislaine de Féligonde och konstaterade att flera av klasarna var misstänkt lika den ros vi fallit för. Det konstiga är att olika skott på samma ros var olika färger. En klase var ljust aprikos till vit/gul, en annan var tegelröd till vitrosa. Den senare var mycket lik "vår ros", som ju alla säger är en Caterpillar. Jag misstänker att de är närbesläktadeBröllop i Barkåkra kyrka

Publicerad 2010-08-10 16:15:13 i AllmäntDå är de man och hustru; Bahar och Anders. Utanför kyrkan minglade alla sedan. Klara och brudens syster, tillika tärna, Aso och brudparet gratulerades innan de fick åka iväg med den smyckade lilla bubblan. Inte ett öga torrt.

bränder och översvämningar

Publicerad 2010-08-10 15:38:34 i Allmänt

Bränderna i Ryssland börjar närma sig en upparbetningsanläggning och risken är stor att radioaktivt nedfall kommer att sprida sig över ett stort område om man inte kan få kontroll över elden. Tyvärr verkar inte utsikterna särskilt goda, med den torka som blivit följden av en långvarig värmebölja. Vi fick ju en liten släng av de tropiska nätterna  i början av sommaren och jag tyckte att det var en härlig period. I skenet av vad som nu sker i Ryssland kan man ju förstå att det inte enbart är av godo att klimatförändringarna slår till.

I andra delar av världen har människor drabbats av översvämningar och många står utan hem och mat för dagen. Det känns overkligt att se vattenmassorna i Polen, Pakistan och, i våras var ju även sveriges norra delar drabbade av vägras och andra problem på grund av stora vattenmängder. Det verkar som om vi får vänja oss vid mer svängningar i vädret. Den hårda vintern och all den snö som fortfarande ligger kvar i Skeppsviken (i alla fall sist jag hörde något om den stora snöhögen!), fick oss att ifrågasätta klimatförändringsteorierna. Några gick så långt som till att skämta bort dem som helt osanna. Rapporter om hur forskare manipulerat resultaten i klimatpanelen duggade tätt.

Det är stora och komplicerade sammanhang som inte går att förklara på ett enkelt sätt för oss "vanliga dödliga", men den senaste tidens händelser kanske kan få fler att ta problemen på allvar och i alla fall börja ifrågasätta sin egen livsstil och hur den påverkar klotet och andra människor i världen. Det skulle i så fall vara på tiden.

Slut på ledigheten

Publicerad 2010-08-09 09:39:12 i Allmänt

Då börjar jobbet igen efter sommarens ledighet. Denna veckan är det "inskolning" och igångstart av alla små hjärnceller. De har fått vila ut ordentligt från alla tankar på jobb och stress. Nu hoppas jag att de går igång på alla cylindrar igen och känner sig redo för en valrörelse och arbete. Man är ju inte bara politiker. 
Imorgon kväll kommer bokkvinnorna till Oxevik och det ska bli riktigt kul att träffas igen. Jag har saknat dem, trots Facebook! Man kan ju se vad folk gör men det är inte detsamma som att sitta runt samma bord och diskutera. Denna gång har vi läst Tisdagar med Morrie som också kommer som teaterpjäs i Riksteaterns regi i höst. Det blir intressant att diskutera boken, se pjäsen och sedan också prata om den tillsammans med andra.

Bröllopsbestyr

Publicerad 2010-08-06 14:41:05 i Allmänt

Vi ska till Skåne på bröllop i helgen. Det kräver sin man (och sina kvinnor) att ordna allt inför ett sådant evenemang. Kläder har vi nu plockat ihop till hela familjen och det var inte gjort i en handvändning, ska ni veta. Kavajen som sonen köpte hade inte rätt sorts knappar, så nu har vi inhandlat andra knappar som skall sys i. Jag vet fortfarande inte riktigt om han har koll på byxor men det får han ordna själv. Jag är ingen hönsmamma, bara lite. Klänning och skor till mig och dottern med tillbehör (kofta till dottern, strumpbyxor till mamman) är inhandlade/tvättade. Mormor är hämtad, för att passa hus och hund. Check!

Sådär ja. Nu är allt fixat, snart, när alla knappar sitter där de ska och kläderna är strukna och .......

SSU-läger

Publicerad 2010-08-05 17:09:33 i Allmänt

Spenderade hela onsdagen i Strömstad för att prata Rättvisemärkt på SSU-valläger. Det var jätteroligt och fantastiskt hur mycket intressanta föreläsningar och diskussioner som pågick samtidigt. Rasism, Ship to Gaza, EU och fackliga frågor är bara en liten del av allt intressant man kunde välja på. Halkade in på Radio Prime för en intervju också. Det var kul.

Man pratar väldigt mycket om hur lite ungdomar engagerar sig i samhällsfrågor och partipolitik. Det gäller inte här!  Eftersom hela min egen familj ofta och mycket diskuterar politik och frågor som både är internationella och lokala, är det lite svårt att förstå problemet. Men visst är det så att fler borde göra en insats i det demokratiska arbetet, om man tror på demokrati och inte hellre vill se ett annat sorts styre? Det är ett system med sina fel och brister, men tills någon visar mig ett annat system som funkar bättre, så kommer jag att stå upp för det demokratiska samhället.  På lägerplatsen i Strömstad fanns både engagemang och intresse, vilket bådar gott för framtiden.

sista lediga dagen

Publicerad 2010-08-03 09:57:29 i Allmänt

imorgon ska jag börja jobba igen. Visserligen bara två dagar denna veckan men det blir att komma upp ur sängen i tid och passa tider igen. Har haft en skön ledighet och känner att det ska bli kul att börja så smått att komma igång. Inte för att jag inte skulle kunna fortsätta dröna mig genom livet. Det skulle inte vara några som helst problem. Har inget behov av att jobba alls, faktiskt. Förutom för att få en lön, då. Man behöver ju pengar, tyvärr, för att leva.

Nåja, så illa är det ju inte att göra lite nytta heller. Jag vill inte gärna klaga på att jag får göra det jag gillar. Imorgon ska jag till Strömstad och prata Rättvisemärkt - Fairtrade en hel dag, med en massa engagerade ungdomar. Kan man ha det roligare?

Loppisfynd

Publicerad 2010-08-02 11:20:17 i AllmäntVar på Faltön och besökte sommarens trevligaste loppis. Kopparsakerna på bilden var våra fynd bland alla saker som fanns till försäljning. Kunde inte motstå att köpa några böcker också. (Det kan jag aldrig) De kostade ju bara 1 krona styck, så det kliade alldeles för mycket i fingarna trots att jag har en stor hög med olästa böcker vid min säng. Denna sommar har jag inte lyckats plöja igenom alla innan jag köpt nya att fylla på med!

Nu ska jag bara bestämma vad jag skall använda den vackra kopparkannan (eller vad man nu skall kalla den?) till. Ved? Blommor? eller bara som prydnad? Vi får se. Den kommer hur som helst att hitta sin plats och pryda den.

Ny rosjakt

Publicerad 2010-08-01 15:35:42 i AllmäntDet verkar som om mannen har fått blodad tand för rosor.
Han tar ofta promenad i Fiskebäckskil och kom idag hem med en ros som han har fallit för. Vi tog med oss den till Westgarden för att få hjälp med namn på rosen och fick precis ett telefonsamtal därifrån.  De tror att det är Caterpillar en ros som kommer från Danmark och togs fram 1985. Jag har varit ute och letat på nätet men hittar den inte där. Ingenstans finns den att köpa. Inte ens på Cederlunds i Helsingborg (eller heter de Cederberg?). I alla fall skulle jag bli mycket glad om någon kan tipsa om var man kan få tag på den.

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela