Anna-Lena Heydar

Rättvisemärkt 2

Publicerad 2008-09-30 08:21:47 i Allmänt

Vi har nu haft den första kvällen med Rättvisemärkt ambassadörsutbildning på ABF i Uddevalla. Tacka vet jag alla dessa engagerade kvinnor i medelålder som bär upp vårt land! Visst är det några unga med också och det är roligt, men det hade varit kul om det var ännu fler.

Större delen av gruppen är också engagerade eller anställda i Konsum, vilket gör att mitt gamla kooperativa hjärta klappar fortare av ren glädje. Att kooperatörer i Sverige stödjer kooperatörer i andra länder är ju egentligen ganska naturligt men det krävs ju lite handling också. Det visar de som deltar i kursen.

Att det inte är helt lätt att veta exakt vad som är bäst att välja när man står i butiken, är sant. Att välja närproducerat när det finns, känns ju helt rätt, men att välja Rättvisemärkt för de varor som inte finns lokalt producerade borde vara lika självklart. Kaffe, bananer, kakao med mera kan ju inte produceras lokalt i Sverige men vi vill ju gärna köpa det ändå. 

Egentligen borde ju alla de här produkterna redan vara rättvist producerade men det vet vi ju att de inte är. Alla har sett barnarbetare som sliter för brödfödan, besprutning som sker utan skydd för arbetare och många andra hemska arbetsförhållanden för människor i fattigare länder. Vi kan inte säga att vi inte vet att det sker.  Däremot kan vi välja att blunda och säga att det berör inte mig eller att det är för svårt att sätta sig in i frågan.

Det finns många ursäkter för att inte göra något men det finns också många skäl för att ta ställning. Speciellt de människor som säger sig kämpa för arbetares rättigheter här i Sverige, borde ju också se vikten av att kämpa för de som finns i andra länder. Eller är det deras egen kamp som vi inte skall bry oss om att stödja?

Det är ju så enkelt. Om man i stället för att köpa paketet utan Rättvisemärkt symbolen, tar det paket som har symbolen stämplad på sig, kan man förändra livsvillkoren för den som producerar varan. Är inte det häftigt? Att kunna förändra världen för en person genom att välja rätt paket i butiken.  Väljer man dessutom ett paket som har både Rättvisemärkt och Krav-märket på sig, så vet man att det är bra för miljön också.  Jag tycker att det kaffet och de bananerna smakar extra gott, men det kan ju vara inbillning.

"Fair Trade Fokus"-veckor

Publicerad 2008-09-29 08:00:30 i Allmänt
Nästa vecka börjar Fair Trade Fokus eller Rättvisemärkt kampanjveckor. Det  blir två intensiva veckor med olika aktiviteter och mediafokus. Förhoppningsvis kommer vi att synas genom allt mediabrus, men det är inte lätt. Trots alla kändisfaktorer och allt ideellt arbete kan man aldrig vara säker på att kunna nå ut med budskapet.

I Lördags var jag i alla fall i Vänersborg och bjöd på¨Rättvisemärkt choklad och bananer, på arbetarrörelsens dag tillsammans med andra ABFare. Det var en trevlig tillställning med bland andra Navid Modiri som underhöll i snålblåsten. Trots kylan var det många som strömmade till och genom den lilla parken mitt i stan. Vi fick snabbt slut på alla broschyrer och fick improvisera lite men det gick bra det med.

Om ni vill se lite mer om vad Rättvisemärkt handlar om kan ni gå in på sidan nedan.
http://www.rattvisemarkt.se/gorskillnad

Yerba - ett andningshål i vardagen

Publicerad 2008-09-23 09:34:09 i Allmänt

Var och fikade (det blev faktiskt lunch när jag tänker efter lite, de har ju så goda toast!) på Yerba med min väninna Simone häromdagen. Vi hade stämt träff där för att det är så mysigt att fika, antingen ute i trädgården eller inne det gamla trähuset. Jag och dottern brukar också försöka komma dit någon gång ibland för att sitta och mysa.

Första gången jag var på Yerba var med min pappa. Han var en nyfiken själ och när han fick se att de hade öppnat affär i det gamla skomakeriet, gick vi in och bad att få titta runt. Vi blev väl mottagna, som man ju alltid blir på Yerba, och fick en liten guidad tur runt i huset. Även de delar som inte var butiken. Då hade ännu inte kaféverksamheten kommit igång men man kunde känna husets möjligheter, även om det var mycket kvar att göra.

Nu har de fantastiska människor som driver stället, lyckats omvandla det gamla torpet till en oas i staden. Den fina gamla fruktträdgården har kvar sin gammaldags charm men har fått ett lyft med många sittplatser. Helt rättvist att de fick Uddevalla kommuns kulturpris förra året.  Glöm förresten inte bort att man kan nominera till 2008 års kulturpris innan september månads utgång. Det är inte helt lätt att hitta informationen på hemsidan men det går att skicka in förslag till kulturförvaltningen via vanlig post och borde ju gå att skicka via e-post också.

Eftersom Simone just nu sitter i rullstol, inför en operation, blev vi sittande i trädgårdens paviljong-nytillskott för säsongen och ett riktigt drägelobjekt för en trädgårdsälskare och då menar jag inte en sådan där trädgårdsälskare som älskar rabattrensning utan en som älskar sitta ner i trädgården och njuta.  Vi satt i alla fall i paviljongen och småpratade medan vi åt toast och hade det gott i solskenet. 

Jag kunde inte låta bli att ta några kort för att ge inspiration till grannen som vill ha en sådan här installation i sin trädgård.  Så länge kan hon njuta av dessa bilder och kanske gå och fika på Yerba någon dag med sin granne?
Nåja, man kan ju inte njuta hela tiden. Ibland måste man jobba också och just nu sitter jag och jobbar i mitt växthus!!! Visst är det orättvist? Jag är fortfarande så lycklig över mitt trådlösa brredband och att det når ut till växthuset. Så länge inte jag får frostskador i tårna kommer jag att sitta här och surfa på min dator.

Statsbudgeten är presenterad

Publicerad 2008-09-23 08:34:16 i Allmänt

Denna gång är det lite odramatiskt när statsbudgeten äntligen presenteras. Regeringen har ju redan läckt information i två veckors tid och det är nästan så att det är lite antiklimax när den verkliga sk budgetpresentationen kommer. Alla viktiga frågor är ju redan kända.

Det enda som inte varit känt är grunden för budgeten. Då menar jag vad man bygger sina prognoser på. Det är i alla fall klart att man inte hade med den akuta finanskris som skakar världen de senaste dagarna.  Är det verkligen seriöst att låtsas som om inget har hänt? En tillväxtprognos för 2010 verkar nästan löjligt optimistisk, även för ett valår.

Det är naturligt att en regering försöker se det positiva i tillvaron och hoppas att det vänder innan väljarna skall säga sitt. Men även i den bästa av världar så ser människor vad som händer i deras vardag. Om statistiken säger att arbetsmarknaden kommer att vända mot positiva siffror så hjälper inte det om inte människor ser att fler är anställda i deras omgivning. Ta lärdom av den socialdemokratiska retoriken i förra valet. Alla såg att ekonomin var på väg att bli bättre och att företagen började anställa fler personer. Det hjälpte inte den sittande regeringen eftersom människor i sin vardag såg något helt annat.

Man kan leka med siffror och statistik hur mycket som helst men när valdagen kommer tittar väljarna i sin plånbok och i sin omgivning efter hur det ser ut. Om ett år eller två har den nuvarande regeringens politik slagit igenom med full kraft. Vi socialdemokrater menar att regeringen för en klassisk högerpolitik men klädd i helt nya ord.  En ny retorik men samma politik. Många har redan förstått att de blivit lurade medan andra fortfarande ser fördelar. Om man är fullt frisk och har ett jobb, har man fått mer i plånboken och tycker att det verkar vara bra. När konjunkurnedgången slår till med arbetslöshet eller om man skulle råka ut för en långvarig sjukperiod (tro mig, det kan hända alla- också dig) är det inte lika roligt längre.

Lägre ersättning från sjukförsäkringen, inget höjt löneskatteavdrag eller ännu värre om man gått ur a-kassan och står helt oförsäkrad i sin arbetslöshet.  Då blir man efter några månader utsatt för regeringens nya arbetslinje; samhällstjänst för att kunna få försörjningsstöd från kommunens socialförvaltning.

Det låter säkert som om jag målar fan på väggen och jag hoppas innerligt att det inte kommer att slå in, men det enda som är säkert är det man ser och upplever i sin egen vardag. Om några år kommer vi alla att leva i den vardag som regeringen nu skapar. Då kan vi utvärdera och välja om vi vill fortsätta samma väg eller välja nytt.

Äppelpaj?

Publicerad 2008-09-21 16:26:14 i Allmänt

De senaste veckorna har familj och vänner fått utstå det ena receptet efter det andra med en och samma ingrediens.  Äppelpaj kan göras på många olika sätt och man kan också använda äpplen i kakor, bröd, köttfärsrätter, äppelmos, äppeldricka, råpressad äppeljuice ......

Det är gott med äpplen och i år har vi fått rejält med frukt på vårt träd. Vi har ett Gunilla Bohuslän, vilket ger enorma, rödgröna äpplen med en fantastisk smak. Det går att använda till allt, som sagts ovan. Visst kan man ibland tröttna när man är mitt i en säsong. Det kan bli mycket av det goda, speciellt som jag har bestämt mig för att ta tillvara alla äpplen.
De som är hela och oskadda kan man ju lägga undan och förvara någon månad eller så innan de behöver konsumeras. Utmaningen är de äpplen som fallit ner från trädet och är lite halvskadade. Då gäller det att använda dem innan förruttnelsen går för långt.

Min bror och svägerska har blivit bjudna på allehanda äpplevarianter varje helg de kommer ner till Oxevik. Frågan är om de åkte hem ovanligt fort idag för att slippa eftermiddagsfika med äppelpaj? Man vet inte och ibland är det bäst att inte veta. Familjen äter fortfarande med god aptit och det verkar inte som om de har något emot dagens variation. Äppelpaj med kokos, dadlar och fiberhavregryndstäcke. Det blev faktiskt riktigt lyckat.   Om någon har tips mottages alla idéer tacksamt.  Vi har ännu inte plockat mer än kanske hälften av årets skörd.

Nästa utmaning är de stora orange pumporna som snart är mogna. Några har vi gett bort men det är ändå lite för många kvar. Snart kommer svägerskan och brodern att bli utsatta för pumpapaj, pumpagryta, pumpasoppa och varför inte pumpabröd?!  

En av våra hönor som vi trodde förlorad för alltid, visade sig idag för första gången på flera veckor. Hon visade alla tecken på att ruva (hon kluckade och burrade upp sig till dubbel storlek) och vi lyckades följa henne till gömstället. När kvällsmörkret kommer skall vi försöka flytta henne till ett säkrare ställe så att hennes kycklingar kan kläckas utan risk för att skatorna skall ta dem. Vi har gjort iordning en bur med rede och skall bädda mjukt för henne med hö. Om allt går bra så hoppas vi att hon får sina kycklingar inom en vecka. Just när vi trodde att arbetet med årets kycklingar skulle börja ta slut. De fyra tonårskycklingarna växer och har flyttat in i hönsgården i en egen inhängnad tills de blivit tillräckligt stora. Förhoppningen är att det skall gå att släppa in dem i flocken till nästa helg.  

Ikea tar över Uddevalla?

Publicerad 2008-09-19 08:52:30 i Allmänt

Nu är det officiellt  att även Ikano vill investera i Uddevalla och ungefär i lika mycket butiksyta som IKEA förut redan har annonserat. Jag tror att de flesta uddevallabor är positiva till satsningen och ser det som en möjlighet för staden att få många nya arbetstillfällen och befästa sin ställning som köpcentrum. Men vi får inte glömma att det också kommer att innebära många förändringar.

Förändringar i vår landskapsbild och det kulturlandskap som många generationer före oss har skapat. Åkrar kommer att asfalteras och bli parkeringsplatser, motorvägsmot och nya vägar. En annan fråga som återstår att lösa är den trafiksituation som redan idag är vid Torp och genom vår stad. Det är ju inget nytt problem, Jag minns fortfarande barndomens köer vid avfarten mot Lysekil, och det var långt innan Torps köpscentrum ens fanns som en tanke. Då gick fortfarande E6 rakt genom staden. Det är inte utan att man börjar känna sig lite gammal.  

Den ökande trafiken genom Herrestad orsakar bullerproblem för de boende i området längs vägen.  Med en fördubbling av Torps köpcentrum måste vi avlasta trafiken genom centrum och Torp-rondellerna. De kan inte svälja fler bilar än idag. Det är redan nu stopp på motorvägen mitt i sommartrafiken ut till kustens semesterboende. Om vi skall kunna ta emot våra sommargäster på ett bra sätt behövs bättre kommunikationer, både kollektiva (tåg och buss) och bil- och cykelvägar.

Allt beror ju naturligtvis inte på IKEAs etablering i Uddevalla. Att de väljer att etablera sig i Uddevalla beror ju på att vi har ett så strategiskt läge och så många besökare och sommarboende som passerar och bor i vår kommun.  Många av frågeställningarna hade vi fått även utan en iKEA-butik. Därför gäller det att tänka lite längre än bara den senaste etableringen när vi planerar. 

Det finns många intressen och synvinklar som måste tas med innan förändringsarbetet  kan sättas igång.  Nu är planarbetet i full gång och så snart ett förslag finns på hur det kan komma att se ut, skall alla berörda få en möjlighet att ge sina synpunkter.  Den demokratiska rättigheten har alla medborgare och det är också en möjlighet att få fler synpunkter som kanske inte har kommit fram tidigare i processen. Men som sagt kommer utvecklingen att skapa växtvärk och intressekonflikter där det inte går att hitta lösningar som alla är nöjda med.

En grå dag

Publicerad 2008-09-16 08:42:47 i Allmänt

Idag är det en sådan där grå dag. En dag när man vill dra täcket tätare omkring sig och vända sig och somna om igen. Det var verkligen segt att gå upp i morse.  Jag försöker låta bli att tänka på att nu börjar den där mörka perioden. Snart kan man inte gå ut utan reflexväst och pannlampa på morgonen och kvällen. Dagarna kommer att bli så korta att det är mörkt när man åker till jobbet och mörkt när man kommer hem igen.

Det är ju ett tag till det blir så illa och jag försöker att tänka positivt. I förrgår tog vi en kort tur till Bassholmen med båten. Det är bara att åka under Skaftöbron och svänga in genom Strömmarna och slalomåka i sundet mot Kärlingesund, så är man där. Det var en fantastisk dag med hög luft och solsken. Några segelbåtar låg i gästhamnen men det var stilla och tomt framför vandrarhemmet med all underbar snickarglädje. Ett riktigt smultronställe alldeles runt hörnet.

Jag träffade Stefan Bergendal på biblioteket igår och fick veta att de hade planerat en guidad tur med Byfjorden till Bassholmen samma dag som vi var där, men fått ställa in på grund av för litet intresse!! Ni alla som hade chansen att anmäla er, gick miste om en fantastisk dag.  Att gå med guide runt Bassholmen och andra besöksmål ger så mycket mer än att strosa runt själva. Det har naturligtvis sin charm att ensam gå runt och tänka sig hur det var förr, men en bra guide som Stefan kan levandegöra och fördjupa förståelsen för platsen och dess historia.  Uddevalla har tur som har så duktiga guider. Stefan, Gunnar, Simone och ni andra skall ha en eloge för ert arbete med att sprida kunskap om vår närmiljö.

När jag sitter och tänker på allt trevligt som hänt denna sommar och som fortfarande är att vänta denna höst så kan jag nästan glömma denna grå dag och om jag inte har helt fel så glimtar solen igenom lite försiktigt bakom molnen just nu. Det kan nog bli några soliga dagar till innan mörkret sänker sig och då får vi väl tändä lite ljus och göra det bästa av den tiden också.

Inte mer i plånboken?

Publicerad 2008-09-15 08:57:46 i Allmänt

Eftersom jag var riktigt upprörd när jag skrev mitt förra inlägg, åkte det även som insändare via mail till Bohusläningen. Jag fick också svar direkt av ledarskribenten som försvarar sig med att hon inte alls har skrivit att alla skulle ha mer i plånboken, utan att de flesta har "pengar i plånboken".

Det är intressant att hon ändå erkänner att de flesta inte har fått mer pengar i plånboken. Det är ju annars ett mantra som den borgerliga regeringen har repeterat under hela sin regeringstid. Mer pengar i plånboken.  Det vill säga att mindre av våra gemensamma angelägenheter skall betalas via skatten och mer av var och en ur sin egen plånbok. Bilskadeförsäkringen skall läggas som en individuell försäkring i bilförsäkringen. Detta har införts och resulterat i att alla unga människor har fått en så hög bilförsäkringspremie att de avstått från att köpa bil. Om det hade varit en del av miljöpolitiken, så har det visat sig effektivt för att få ner bilanvändandet, åtminstone för de familjer där ungdomarna själva får stå för sina kostnader.

På punkt efter punkt har regeringen sedan konsekvent följt denna policy. Mindre och färre av våra gemensamma angelägenheter skall finansieras via skattsedeln och alltså kan man sänka skatten. Mest för dem som tjänar mest. För ingen är väl så dum att de tror på att 5% av en hög lön är lika mycket som 5% av en låg lön?  När Fredrik Reinfeldt säger att de har sänkt skatten mest för de lågavlönade och lite försiktigt lägger tll procentuellt sett, så har vi redan genomskådat bluffen. För trots att matematiklärarna fått utstå otroligt mycket kritik i Folkpartiets Sverige, så har vi lärt oss att räkna med procenttal. Varje gång lönen höjs med 2% för vanliga löntagare så resulterar det i några hundralappar mer i lönekuvertet. Om man däremot höjer en vd-lön med 2% så är det frågan om tusenlappar eller ännu mer. 

I det utmärkta TV-programmet  Plus, diskuterades att försäkringsbolagen inte ger sjukvårdsförsäkring till någon som är fullt frisk men har ett BMI som är för högt. Det är en skam att den svenska sjukförsäkringen  och sjukvården nedmonteras och förstörs.  Det generella och gemensamt finansierade system som visat sig överlägset andra system, skall ersättas av individuella sjukvårdsförsäkringar som inte ens fullt friska personer kan teckna.  Man kan säga mycket om den amerikanske filmskaparen Michael Moore, men hans film Sicko borde vara ett varningens exempel. I USA har man precis detta system med individuell sjukvårdsförsäkring och resultatet borde förskräcka och avskräcka och resultera i att vi kämpar för att behålla vårt gemensamma system.

Om någon fortfarande tror att de har fått mer pengar i plånboken, så verkar i alla fall inte företrädare för den borgerliga politiken tro det.  Att ha pengar i plånboken men inte ha en fungerande sjukförsäkring, arbetslöshetsförsäkring eller andra delar av det trygghetssystem som vi gemensamt byggt upp, innebär att den plåboken snabbt töms på pengar när man mest behöver dem. När man är sjuk eller drabbas av något annat som innebär att man behöver lite extra hjälp och stöd under en period i livet.

Bäst i klassen?

Publicerad 2008-09-11 08:53:19 i Allmänt

Emma Wange skriver på Bohusläningens ledarsida att den borgerliga regeringen agerar som en duktig flicka och gör allt rätt men lyckas inte visa / berätta det för den svenska befolkningen!!

Jag vet inte i vilken verklighet som ledarskribenten lever men i min värld så har inte alla fått mer i sina plånböcker och allt är inte frid och fröjd. Visst är jag partisk i min syn på den borgerliga regeringen men det är ju å andra sidan tidningens ledare i allra högsta grad också. Vi kan först och främst diskutera vem som stulit vems politik? Hur kan den borgerliga sidan säga annat än att det var med socialdemokratisk retorik som de vann valet?

Socialdemokraterna har genom det senaste århundrandet oförtröttligt drivit frågan om rätten till ett arbete, Att de sämst ställda skall ha rätt till ett värdigt och gott liv, utan att stå med mössan i hand och be om det, är en annan hjärtefråga för socialdemokraterna. Den delen har den borgerliga regeringen inte tagit  till sig och det är här vi skiljer oss åt, och det med råge. Att kalla sig den nya arbetarregeringen kan vara övermaga nog men att dessutom klaga över att man är missförstådd???

Om väljarna inte låtit sig charmas av Iprenmannens skapare utan sett bakom reklamen och retoriken, så hade de kunnat se moderaternas historia av att konsekvent rösta emot de reformer som de i senaste valet sade sig stå bakom. Allt ifrån föräldraförsäkring till arbetsrätt. Nu var det närmast halleluja-stämning när näringslivets företrädare gick upp i talarstolen och prisade kollektivavtalen. Det klingar falskt efter Laval-domen och den efterföljande hanteringen av den borgerliga regeringen.  Vi skulle kunna göra listan mycket längre.

Det är väl snarare så att de riktiga arbetarna nu börjar se effekterna av den borgerliga politiken och inse att de blivit grundligt lurade. Det är ju inte vanliga löntagare som fått mer i plånboken utan ,precis som vanligt när det är borgerlig regering, de bäst ställda.  Nästa val kommer arbetarna  föroppningsvis att rösta på rätt arbetarparti; originalet.

Skolpolitik à la Björklund

Publicerad 2008-09-07 14:21:45 i Allmänt

Nu har det så kommit fram. Björklund har inte bara handskat ovarsamt med sanningen, utan rent ut sagt ljugit och använt statistik som inte stämmer!

Jag har länge hävdat att den svenska skolan, visserligen inte är perfekt men långt ifrån den katastrof som målades upp under valkampanjen. Vi har all anledning att fortsätta förbättra och lära oss av dem som gör saker bättre än vi, exempelvis finländarnas matteundervisning. Däremot skall inte den svenska skolan ställas ut som det dåliga exemplet i klassen och svenska lärare nedvärderas så som folkpartiet gjort.

Kanske var lärarförbundet hemligen lite förtjusta och såg mer resurser till sin sektor som ett resultat av denna kampanj, eller så var de helt enkelt överraskade av den häftiga kritiken. Till en början har de i alla fall varit märkvärdigt tysta under den förtalskampanj som Björklund hängivit sig åt. För visst har resurserna minskat till skolan eller ...?

Jag tycker att det är dags att få en balanserad och rättvis bild av hur det ser ut i skolan idag. Programmet "klass 9A" som gått på teven ger en bild av hur det kan se ut men det finns så många andra bilder som inte visas i media. När får vi se dem? Engagerade och duktiga elever som ifrågasätter och diskuterar. Det är väl det vi vill ha?  Jag vill i alla fall inte ha kuvade människor som inte vågar ifrågasätta sin lärare eller samhället. Det verkar vara den skola som Folkpartiet har förespråkat hittills. Jag hoppas att de avslöjanden som visar på fel i själva analysen av skolan, skall leda till en omprövning av den politiken.

Låt skolan utvecklas och investera i vår framtid. Vi behöver ungdomar med en bred kunskap som bas. Det livslånga lärandet som vi inom EU kommit överens om skall styra vår utbildningspolitik kräver flexibla och kreativa medborgare som inte styrs in i fack redan tidigt för att inte kunna byta inriktning senare i livet. Låt även de praktiska utbildningarna fortsatt innehålla teoretiska ämnen, men kanske skall pedagogiken anpassas. Visst krävs nytänkande i skolan och en förändring av lärarutbildning, men man skall inte kasta ut barnet med badvattnet utan ta vara på det som är bra.

Åska och andra trevligheter

Publicerad 2008-09-04 18:04:40 i Allmänt

Igår när vi kom hem från jobbet hade åskan slagit ut modemet, routern och även de bärbara telefonerna. Enligt grannen (som ju är pålitligheten själv) slog det ner alldeles utanför huset. Dottern hade suttit i telefon och skrikit högt rakt in i örat på sin samtalspartner, vilket nästan hade överröstat själva blixtnedslaget. I vilket fall var det fler än vi som var drabbade av den våldsamma kraften. 

Innan jag rusade åstad och köpte nytt, provade vi med grannens modem för att se om själva anslutningen fungerade och det gjorde den. Alltså var ett besök i den stora staden av nöden tvungen.  Efter arbetets slut packade jag sålunda in de två tonårsbarnen i bilen och började leta efter modem och router.  (de bärbara telefonerna kom igång efter ett litet tag)
Tonårsdottern, har just köpt en bärbar dator med inbyggt modem och ville därför promt ha en trådlös router, vilket sonen tyckte var onödigt. En vild jakt runt Torp köpcentrum slutade i Telias lilla trevliga butik. Det var det enda ställe som hade både modem och router och som det visade sig i ett!  Trevligt bemötande var ett klart bonus och vi bestämde oss på stående fot.  En trådlös router med inbyggt modem som också går att koppla till de stationära datorerna som inte har trådlöst nätverkskort. Kan det bli bättre och dessutom det ekonomiskt bästa alternativet.

Nu sitter jag därför i mitt växthus och skriver på min blogg. Vilken tur att blixten slog ner!!!  

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela