Anna-Lena Heydar

ras för Moderaterna i senaste mätningen

Publicerad 2017-02-23 09:24:48 i Allmänt

Visst skulle vi socialdemokrater kunna känna lite skadeglädje över att vårt främsta oppositionsparti har gått tillbaka, men då glömmer vi att det finns ett till parti som är ännu mer oroande. Det har varit svårt för alla partier i Riksdagen att hantera situationen med ett parti som ligger så långt från värderingsgrunden för demokratiska partier.
Det värsta man kan göra är att förhålla sig till dessa partier som en normal företeelse. Det näst värsta är att falla in i samma retorik, att försöka hitta egna "snabba lösningar" på komplexa problem. De flesta andra partier i Riksdagen har fallit i någon av dessa fällor. Man vill visa sig handlingskraftig och att man sitter inne med svaren.
Men då måste man först veta vad frågorna är. Det finns många kloka forskare och samhällsvetare som har delar av analysen som krävs för att ta itu med de utmaningar vi står inför. Det har aldrig känts viktigare att lyssna på, sätta sig in i och hitta lösningar på det som gjort att främlingfientliga, odemokratiska och rent fascistiska krafter växer i nutid.
Vi ska inte lyssna på eller diskutera med dessa partier. Vi ska lyssna på och diskutera med de som känner sig lockade av den retorik och den världsbild som de målar upp. Det är många människor som känner sig bortglömda, undanskuffade och mindre viktiga för politiken idag. De ser att besluten som fattas inte tar deras vardag och liv som utgångspunkt eller ens beaktas. Det är det verkliga problemet och det är där vi måste börja att förändra.
Så visst, på sätt och vis är jag glad över att väljarna visar att det utspel som Moderaterna gjorde om sitt förhållningssätt till SD inte ger någon positiv respons. Men det är inte genom att visa skadeglädje som vi förändrar något i sak. Det är genom att börja jobba som vi alltid har gjort, genom att engagera och involvera så många som möjligt i den demokratiska arbetsprocessen så att fler känner delaktighet och får förståelse för att demokratiskt arbete är grunden för vårt samhälle.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela