Anna-Lena Heydar

Flexibilitet

Publicerad 2009-10-29 07:59:20 i Allmänt

Diskussionen om LAS vara eller inte vara, är något som SAF (eller Svenskt Näringsliv heter de väl numera?) bör lämna bakom sig snarast. Att ropa efter mer flexibilitet är nästan löjligt när man ser hur det fungerar i resten av Europa/Västvärlden.  Det system som den svenska arbetsmarknaden bygger på är så oändligt mycket mer flexibelt och smidigt än något annat system som jag känner till (Utom där det inte är ensidigt flexibelt och oreglerat - vilket kanske är Svenskt Näringslivs våta dröm?!)

När jag nu åker iväg till Frankrike för att delta i en konferens om egenanställning, har jag med mig de problem som finns i Sverige för en sådan företeelse, som är ny och svårdefinierad på den svenska arbetsmarknaden. Flera fackförbund har varit med i en utvecklingsprocess och det finns idag en större förståelse och acceptans hos de myndigheter som berörs.  Även om det finns saker kvar att lösa har vi kommit en bra bit på vägen.

I Frankrike sätter lagar och regler för minimilöner och arbetsrätt mycket större hinder än vi någonsin har sett på den svenska sidan. Det beror på att hela systemet är baserat på lagar och inte på avtal mellan parter, vilket det svenska systemet är. Vi kan smidigt ta fram nya avtal (KFO har tagit fram kollektivavtal för egenanställning) för helt nya företeelser som egenanställning.

Det ligger naturligtvis i spelets regler att parterna skall gnälla lite över att de känner sig förfördelade i en förhandling, men vi får inte glömma att det avtalsbaserade system som svensk arbetsmarknad bygger på är ett framgångskoncept. Många andra länder är avundsjuka på Sverige för att vi har lyckats balansera och skapa förutsättningar för en långsiktigt, stabil utveckling.

Bofink

Publicerad 2009-10-27 17:57:02 i Allmänt


Nu tror jag mig veta vilken fågel det är som befolkar hela min bokskog så här på hösten. Tusentals bofinkar lyfter som flygande mattor från skogens mark när man går förbi. Som en porlande vårbäck, porlar/kvittrar de i bakgrunden.  Det är en så häftig upplevelse att gå där bland alla dessa små fåglar. Vad är det som lockar dem till min vackra skog? Kanske bokollon som fallit ner till marken och ligger öppnade för en hungrig fågelnäbb?

Marseille

Publicerad 2009-10-26 09:02:40 i Allmänt

Har bara åkt förbi Marseille förut. Nu ska jag spendera två dagar i denna medelhavsstad, visserligen mest i ett konferensrum men jag hoppas att jag hinner se lite grann av havet. Utsikt från rummet? Nej det tror jag inte, det är nog budgetboende som gäller. Vi skall ha slutkonferens i ett Europeiskt projekt om egenanställning och som vanligt har jag halkat in lite snett från sidan. "Jag kan prata franska!" Det är en replik som har inneburit att jag fått vara med i projekt och utbyten som visat sig vara mycket trevliga.
En gång var jag tolk i ett projekt för lokal utveckling genom nätverkande. Då fick jag dessutom vädra mina mycket begränsade kunskaper i spanska. Efter några glas vin på kvällen tyckte jag mig prata spanska flytande? Det var i alla fall förståeligt för de spanjorer som deltog. Tänk vad mycket trevligt man får vara med om, när man pratar lite andra språk än sitt eget modersmål.

FN-dagen

Publicerad 2009-10-25 11:43:27 i Allmänt

Igår var det FN-dagen som högtidlighölls på Bohusläns Muséum med pompa och ståt. Uddevalla FN-förening firade också sitt 50-årsjubileum och det är ganska stort, eftersom det är en av de äldsta FN-föreningarna i landet (kanske i världen?).  Många stolta mammor och pappor satt och tittade på i åskådarbänkarna när kören med 4or och 5or från Västerskolan sjöng. Jag var också stolt mamma, när min lilla dotter uppvaktade Uddevallaförening med blommor från distriktsstyrelsen för FN-distriktet i Göteborgs och Bohuslän. Att min man högtidstalade var ju också stort.  Det blev ett väldigt lyckat evenemang och vi avslutade stadsbesöket med fika på Röda rummet på Kilbäcksgatan. Rekommenderas varmt.

Svininfluensan har kommit

Publicerad 2009-10-23 08:08:27 i Allmänt

Nu börjar de att droppa in. Rapporterna om att influensan har anlänt, även till denna lilla stad. Kanske var det svininfluensan som jag hade i helgen? Jag var helt utslagen och kände mig ledbruten, febrig och illamående.  Vaccinet har ju inte anlänt ännu, i alla fall inte utanför riskgrupperna, så frågan är man hinner med att vaccinera innan de flesta redan har haft influensan? Det vet vi inte förrän vintern är över. Men nu när influensan väl är här, känns det som om den hysteri som föregick den har klingat av lite och ekar i fjärran.

Åkesson och islam

Publicerad 2009-10-21 08:17:21 i Allmänt

Att det är så enkelt! En motståndare och en lösning. Varför sitter vi andra och funderar över livets mening, när allt kan lösas med att skicka vissa människor någon annanstans? Det är tur att vi har Jimmie Åkesson som kan berätta för oss hur det egentligen är?

Faran med nytvättade fönster

Publicerad 2009-10-18 10:20:53 i Allmänt
En dunk i fönstret och hunden började skälla. Plötsligt låg den där ute på altanen död med en liten blodpöl vid huvudet. Fy vad ledsen jag blev att jag hade tvättat mina fönster igår. Inte blev det så bra heller, men tydligen tillräckligt "bra" för att fågeln inte skulle se fönsterrutan.

Kartell?

Publicerad 2009-10-17 19:46:02 i Allmänt

Har nu hört både Högern och Sverigedemokraterna använda ordet Vänsterkartellen. Vad är det? En kartell är mig veterligt något helt annat än tre partier som är överens om att regera tillsammans efter valet om man får tillräckligt många röster, naturligtvis. Det är naturligtvis inte någon tillfällighet att båda dessa partier på högerkanten använder just kartell (=en överenskommelse i lönndom för att få kunderna att betala mer än de borde) när de pratar om sina motståndare.  Sverigedemokraterna har uppenbarligen läst in sig på Moderaternas ordlista.  Är det ett sätt att visa på vilken sida de hör hemma?

Järnväg

Publicerad 2009-10-16 08:27:17 i Allmänt

Ser till min förtjusning att Regionen satsar på Norra Bohusbanan, liksom på Kinnekullebanan och några andra småjärnvägar som legat utanför plan i några år. Jag minns den debatt vi hade på förra distriktskongressen för socialdemokraterna i Bohuslän, om en motion som Alf Gillberg lämnat in och som föreslog en satsning på att, inte bara satsa på Bohusbanan norr om uddevalla, utan också förlänga den till Norge.  Min minnesbild var att den antogs, men Alf tror att den besvarades? I vilket fall så blev diskussionen livlig med många positiva inlägg.

Järnvägssatsningar har inte gjorts med någon större entusiasm på många år och många järnvägslinjer har hotats av nedläggning. Klimathotet och en nyväckt kunskap om att järnvägen står för ett smartare sätt att transportera både människor och gods, gör att det äntligen ser ut att ha vänt.  Att göra en utbyggnad över gränsen är ju inte något som görs i en handvändning, men att väcka tanken och se möjligheterna är en början. När jag pratade med Thomas Görling i järnvägsfrämjandet väckte han idén om att inte bygga dubbelspår genom Dalsland utan i stället göra envägslösningar där Bohusbanan kan vara en avlastning (ex en triangel Öxnered-Mellerud-Halden-Strömstad-Uddevalla-Öxnered)  Jag har förstått att det funnits problem med dubbelspårsutbyggnaden genom Dalsland, detta kan kanske vara ett alternativ?

Om man slår sina kloka huvuden ihop tror jag att det kan finnas lösningar som utvecklar både persontrafik och godstrafik. Om vi kunde få bort alla dessa lastbilar, som går längs E6 mellan Oslo och kontinenten (via Göteborg) så att godset istället gick via järnväg, skulle koldioxidutsläppen minska drastiskt. Att direkttågen (sommartid) Stockholm-Strömstad varit fullastade med semesterfirare, är ju ett faktum. Många vill åka tåg om det är smidigt och prisvärt.

Partiledardebatt

Publicerad 2009-10-14 16:30:39 i Allmänt

Lyssnade på partiledardebatt på P1. Det är ganska svårt för oss, inte så insatta, personer att hänga med i debatten. Reinfeldt säger transfereringssystem i varannan mening (försök säga det fort tre gånger i rad!) och man förstår att det är ett skällsord.  Översättarens anmärkning;Detta innebär att moderaterna är emot en omfördelning av pengar från de rika till de fattiga. Och? som mina barn skulle säga. Det har de väl alltid varit.  På moderaternas hemsida har det funnits en ordlista så att partikamraterna (det heter väl inte kamrat i det partiet, men ni förstår vad jag menar) skall veta vilka ord som är gångbara just nu. Har inte varit inne där, men jag kan slå vad om att transfereringssystemen ligger med, liksom jobbpolitik (kan det betyda jobb för politiker?). Det är inte bara de döva som behöver en tolk när partiledardebatten är i full gång.

Frost

Publicerad 2009-10-14 08:51:55 i AllmäntIdag är det minusgrader för första gången på morgonen. Solen är på gång och då hoppas jag att det blir lite varmare.  I Stockholm har det snöat. (så är det på fel sida, också)  Gick igenom förrådet av mössor, vantar och halsdukar. Det ser bra ut. Vi är redo för kylan. Skall plocka undan sandalerna, kanske. Dem har jag gått i tills i förra veckan men nu biter det så förbaskat i tårna, så jag får ge mig.
En annan liten förtretlighet är att man ser hur smutsiga fönstren är. Försöker skylla på att det är för kallt att putsa fönster nu, men mitt på dagen finns ingen ursäkt. Får nog (motvilligt) sätta igång, men inte ännu. En kopp kaffe till hinner jag.

Attention

Publicerad 2009-10-13 07:44:29 i Allmänt

Tisdag den 13 oktober i Uddevalla på Bohusläns museum, onsdag den 14 på Hamnmagasinet i Trollhättan och på torsdag den 15 i Stenungsund på Fregatten, finns möjlighet att lära sig mer om personer med neuropsykiatriskt funktionshinder av något slag (ADHD, Asperger, Tourettes syndrom mm). Det är Attention som arrangerar föreläsningarna och jag hoppas att många, kanske speciellt inom skolans värld, tar chansen att ta reda på mer.  

Bodström och vinsterna

Publicerad 2009-10-12 12:59:32 i Allmänt

Undrar om Bodström är medveten om att Pysslingen tar ut vinsterna via sitt fastighetsbolag? I TV var han mycket bestämd med att Pysslingen minsann inte alls tar ut några vinster, däremot gärna får gå med vinst som sedan investeras i verksamheten. Det är ju bra. När Pysslingen inte fick bygga förskolan på Kärr i Uddevalla själva, var de inte lika intresserade längre av att driva förskoleverksamhet i vår kommun. Kan det bero på att man inte tar ut vinsten i själva verksamheten utan i just fastighetsbolaget?

Skolans resurser

Publicerad 2009-10-11 20:15:25 i Allmänt

I skolfront, som sänds på TV24 just nu, diskuterar man om det finns ett direkt samband mellan resurser som satsas i skolan och resultatet. Det finns inte något direkt samband, enligt de undersökningar som gjorts!  Det är intressant.  Jag ser gärna att man börjar diskutera innehåll istället för antal lärare eller kronor per elev. Det skulle tillföra mer och kanske skulle man närma sig kärnan i problemet / utmaningen som dagens skola står inför.

Söndag =vilodag

Publicerad 2009-10-11 12:08:47 i Allmänt

Idag har jag inte någon som helst lust att göra något ansträngande. Har tagit en långpromenad med hunden och maken, ätit grötfrukost och tittat till hönsen. Det är grått och lite småregnigt. Kylan biter i skinnet när man försöker fixa lite i trädgården. Plockade av alla rosenbönorna och lade de på tork i en vacker glasskål.

Föreningsdag

Publicerad 2009-10-10 16:54:20 i Allmänt

Jättekul med föreningsdag på Muséet! Är nu hemma igen med massor av idéer och dessutom en vacker hennamålning på handen. Nu kan jag inte diska eller städa på ett tag så att jag inte tvättar bort den! Bra ursäkt.

Fin dag

Publicerad 2009-10-09 07:31:20 i Allmänt

Idag ser det ut att bli en fin dag. Igår haglade och regnade det med en sådan frenesi att det dånade. Vi satt i växthuset men kunde inte höra varandra på grund av smattret på taket. En ganska häftig känsla trots allt. Vädrets makter.

Trygghet

Publicerad 2009-10-08 09:04:03 i Allmänt

Igår var det debatt om Trygghetssystemen på Bohusläns museum. Alla riksdagspartier var representerade och inbjudande var IFMetall tillsammans med ABF.  Det var en bra debatt som modererades av Tomas Tengby och där pubiken fick komma med redan från start. 
En hel del är man ju ense om över blockgränserna, men det finns skillnader. 
Att det skulle vara ett incitament till att börja jobba, att man, när man är sjuk, inte får någon sjukersättning, håller inte den röd-gröna sidan med om. När man är sjuk ska man ha rätt att få ersättning av sjukförsäkringen och det kan inte tidsbestämmas när man blir frisk.
En annan fråga som delar blocken åt är att man på den borgerliga sidan ser till att man "straffas" dubbelt för att man blir sjuk eller arbetslös. Dels får man en lägre ersättning än den lön man har haft innan, dels får man betala mer i skatt eftersom man mister jobbskatteavdraget.  En man i publiken konstaterade att det inte är lika roligt att få lite mer kvar efter skatt, när man vet att det är arbetskamraten som är sjukskriven som är den som får betala!
Som sagt en bra debatt som klargjorde skillnaderna men också det som är lika.

apropå

Publicerad 2009-10-07 13:04:32 i AllmäntTomten har ramlat omkull. Genast frågar sig vän av ordning om Tomten har varit ute på dåligheter? Kanske sviter efter en alltför blöt kräftskiva i helgen? Men nej, svaret är nog att Tomten har hamnat i blåsväder.

Keep away from fire (ursäkta den suddiga bilden) Åh nej!  Alla mina andra kläder är flamsäkra. Hur skall jag göra med dessa mjukisbyxor när jag går in i elden?

Kvinnokväll

Publicerad 2009-10-07 08:40:13 i Allmänt

Trevlig kväll igår med en massa kvinnor i olika åldrar och bakgrund. Catharina Bråkenhielm, riksdagsledamot för socialdemokraterna, var speciellt inbjuden. Vi diskuterade politik, recept och allt mellan himmel och jord.  Det var ett lyckat initiativ som vi får tacka Simone Olofsson för. Hon stod för hus, mat och inbjudan. Det gav verkligen mersmak och jag tror att vi nog var flera som tänkte att politik inte alls är så tråkigt.

Budgetpresentation

Publicerad 2009-10-06 14:17:43 i Allmänt

Idag presenterades oppositionens budgetar. Någon undrade på radion varför man inte har en gemensam budget för mp, s och v. Det är ju tre olika partier, kan det vara så svårt att förstå? Det handlar ju inte om att gå ihop och bilda gemensamt parti utan en gemensam valplattform för nästa val. Tycker för min del att det är bra att man har profilerat de tre partiernas inriktningar.  Det är tydligt vad man är ense om och vad varje parti har för profilfrågor.  Vi går ju till val som tre fristående partier och frågar väljarna vilka frågor som de tycker är viktigast att driva.  Det de tre partierna är ense om är att det finns en gemensam bas att stå på och att man är villig att styra landet tillsammans. Det räcker långt.

Den långsiktigt hållbara satsningen på att skapa arbete och rättvis fördelning av resurserna går igen i alla tre.  Att sänka skatten och försämra trygghetssystemet får inte något stöd av den röd-gröna sidan. Sedan återstår att komma fram till hur man prioriterar kortsiktigt och långsiktigt för att utveckla ett välfärdsystem som svarar upp till framtida utmaningarna.  Det är inget man löser på en kafferast och speciellt inte efter den skattesänkningspolitik som de borgerliga har bedrivit och som har tömt kassorna.

Nyinflyttad

Publicerad 2009-10-04 12:48:21 i Allmänt

En tomte har flyttat in i trädgården. Det är ju långt till jul ännu, men jag tror att det är en tomte av den sorten som inte bryr sig så mycket om julen. Nu återstår att ta reda på hur den hamnat här? Vem har satt honom under min sockertoppsgran och lämnat ett vackert födelsedagskort efter sig? Mysteriet tätnar.

Kräftfest ...igen

Publicerad 2009-10-02 18:27:31 i Allmänt

Håller på och kokar levande havskräftor. Lite lyxigt att kunna få hemkört kräftor vid dörren är det. Våra jättetrevliga kräftfiskare i Oxevik är toppen. Pinfärskare kräftor kan man inte få. Nu är det upp till mig att se till att de blir lika goda som förra gången jag kokade. Tror att det kommer bli snäppet bättre denna gången. Nu är jag ju van kräftkokare ;-)

Ny bok

Publicerad 2009-10-02 09:02:09 i Allmänt

Har precis varit inne på nätet och beställt hem nästa bok i vår bokgrupp. Trasdockan av Christine Falkenland. Det skall bli spännande att läsa henne. Första gången för mig. Det är så kul att bli inkastad i böcker som man aldrig hade valt själv. Nu väntar jag bara på att den skall dimpa ner i brevlådan.

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela