Anna-Lena Heydar

Morgontrött

Publicerad 2012-07-24 07:26:54 i Allmänt

Idag var det riktigt segt att ta sig ur sängen. Det berer säkert till del på vädret. Regn och rusk är ju inte så inspirerande precis och idag regnar det på tvären. Tur att jag hann ut med hunden innan det satte igång. Om en stund bär det av mot Hunnebo igen. Sista dagen för denna veckan. Nu är det bara två veckor till och sedan får både jag och killarna lite ledigt innan skolan drar igång för dem och jobbet för mig.

Ikväll blir det lite semestermys igen. Det känns lite som om semestern börjar lite varje vecka men det tar liksom inte fart ordentligt förrän solen kommer tillbaks och det ska den ju göra imorgon. Då får jag klippa gräset och slänga mig i badet igen.

ensamkommande flyktingbarn

Publicerad 2012-07-23 07:41:43 i Allmänt

Det är en förmån att få jobba med sånt som man tycker om. Mitt sommaruppdrag är att ha förberedande svenska med några ensamkommande flyktingbarn. Att få följa deras resa mot sitt första skolår i sverige är otroligt spännande och givande. De vill verkligen lära sig och vara väl förberedda inför skolan, även om det är svårt att koncentrera sig ibland när minnena av svåra stunder kommer fram. En promenad för att skingra tankarna och en stund fotbollsspel får hjärnan att byta tankebanor.  Det är inte lätt att vara ensam i ett nytt land.

Det blir svårt att lämna "mina pojkar" när sommaren är över, och jag hoppas att jag kan få följa dem på lite avstånd även fortsättningsvis. De kommer säkert att klara sig bra i skolan och jag hoppas att de får ett gott liv i sitt nya land.

skolfundering

Publicerad 2012-07-01 12:27:18 i Allmänt

Sitter och tittar på kunskapskanalen. Fastnade för ett program om forskning kring koncentrationssvårigheter och ADHD och skolresultat. Det känns ju egentligen ganska självklart att barn som inte känner att han/hon inte kan koncentrera sig för att avsluta en uppgift, kommer att få det svårt att klara skolan.

Om en tredjedel av alla personer på en arbetsplats underpresterar (vilket lärare gett uttryck för i de studier som gjorts om skolan), skulle man då inte göra en rejäl genomlysning av arbetsplatsen för att se var problemet ligger? Är det ledarskapet, den pedagogiska miljön, det pedagogiska stödet, kunskapen hos lärare, storlek på klassen....

Om man inte jobbar systematiskt utifrån det faktiska uppdraget som skolan har; att ge barnen förutsättningar att lära sig för livet, hur ska man då kunna utveckla verksamheten så att man når målet/målen? Det saknas inte kunskaper om vad som krävs. Det som saknas är att dra lärdom av de studier som görs och genomföra de förändringar som föreslås.

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela