Anna-Lena Heydar

Kapad?

Publicerad 2010-11-29 14:57:35 i Allmänt

Det är inte första gången, men det var väldigt länge sedan jag hade problem med mail-kapning. Nu tycks det ha hänt och jag väntar på mina barn. Hjälp den gamla damen!

Oro för en ny istid?

Publicerad 2010-11-25 20:50:19 i Allmänt

Visst har det snöat i november förr också. Det är inte så ovanligt. Det är ändå med lite förundran jag ser ut över snötäckta vidder och undrar över om det kommer att bli en lika lång och kall vinter som förra året? Just nu känns det så.

Flyg lilla fågel, flyg

Publicerad 2010-11-18 09:37:46 i Allmänt

Ännu en liten fågel ligger livlös på min altan. Jag hinner ta en djup suck och böjer mig ner för att kasta ut den i buskarna, när jag ser att den fortfarande lever. Liten och rädd ligger den i min hand och tittar på mig. Katten stryker förbi, men jag lyckas hålla den utom synhåll för henne och ser henne försvinna ut på äventyr mot berget.
När jag försöker sätta fågeln i persikoträdet, vinglar den betänkligt. Men efter en liten stund börjar den klättra runt och snart flyger den iväg igen.  Lycka.

vintern gör paus

Publicerad 2010-11-16 08:19:42 i Allmänt

Hade tänkt lägga upp denna bild tidigare men hittade inte sladden för överföring av bild till datorn då. Nu har den kommit till rätta och jag kan dela med mig av hur det såg ut på Kungstorget för någon vecka sedan.Det ger onekligen "flash back" till förra vintern och man kan se att våra snöröjare inte längre tar för givet att snön skall smälta undan snabbt och lätt! Nu är den dock borta igen och vi inväntar nästa snöoväder, bättre förberedda detta år? Jo jag tror det.

Nu är det i alla fall snöfritt igen och det ser ut att kunna bli en sådan där härlig höstdag. Hög luft och solsken.

Ännu mera spekulationer

Publicerad 2010-11-15 11:22:21 i Allmänt

Vem blir ny partiledare? Det finns säkert redan de som "vet" vem som är mest i ropet, men för oss vanliga dödliga är det helt öppet. Ingen har trätt fram och visat att hon eller han är villig att ta rodret och styra mot framtiden. Någon har visat att de vill ta rodret och styra tillbaks till dåtiden. Kanske är det dit vi är på väg?

Spekulationer

Publicerad 2010-11-13 14:26:53 i Allmänt

Det är ju alltid roligt att spekulera, eller? I alla fall är det i full gång med alla funderingar på vem, hur och vad som skall göras med ledningen av Socialdemokraterna. Min rädsla är att man kastar ut fel saker och personer i det stora tabberaset. Nu gäller det att hålla tungan i rätt mun, eller hur det nu var?

Snöfunderingar

Publicerad 2010-11-11 07:38:43 i Allmänt

Har redan snö utanför fönstret. Ska det bli en sådan där lång och kall vinter som alla talar om? Jag försöker att förbereda mig mentalt och har tänt ljusslingan i växthuset. Räcker det för att överleva?

Överföringsledningen

Publicerad 2010-11-10 08:29:45 i Allmänt


Den nyligen färdiga revisionsrapporten av projektet att bygga en överföringsledning för vatten och avlopp mellan Uddevalla tätort och Ljungskile, visar att de kostnader som tillkommit efter den första uppskattningen, har olika orsaker.  Fördelningen av de 99,1 mkr, som avvikelsen beräknas till, är
- förändrade redovisningsprinciper     22,3 mkr
- skillnader mellan beräknade kostnader i den första uppskattningen och
de medel som tekniska nämnden faktiskt avsatt i investeringsbudget efter projektering och upphandling   56,9   mkr
- skillnaden mellan tekniska nämndens anvisade medel och beräknade slutkostnader      19,9 mkr

Bohusläningen brukar redovisa hela beloppet dvs 99,1 mkr som "fördyrning" av projektet.  Det känns inte helt rätt att räkna så. Att ta med ökningen som beror på ändrade redovisningsprinciper, är inte relevant. Nämnden har heller aldrig räknat med den uppskattning som gjordes i en första projektbeskrivning, utan med de faktiska kostnader som avsatts i budgeten och alltså låg 56.9 mkr över den första "höftning" som gjordes ca fem-tio år innan själva projektet satte igång.

Däremot är den sista posten på 19,9 mkr en ren fördyring av överföringsprojektet. Den beror på sämre markförhållanden än beräknat, sanering av oljespill på Repslagargatan samt på ändrad dragning vid Skeppsviken ( från sjöledning till sprängning och grävning över Bohusgården ). Denna fördyrning har följts upp mycket noga i Tekniska nämnden och rapporterats vid flera tillfällen. En slutredovisning kommer att göras när alla kostnader är fördelade, så att de kostnader som enbart berör själva överföringsledningen har skiljt från de kostnader som gäller anslutning av fastigheter längs ledningens dragning.

Alla projekt skall granskas noga, inte bara så här stora projekt som en överföringsledning är. Det är viktigt att inte kostnaderna får dra iväg utan kontroll. Vad som också måste förstås är att det inte är möjligt att beräkna exakta kostnader för grävarbeten så långt i förväg som den första projektbeskrivningen gjordes. Det finns alldeles för många osäkerhetsfaktorer som kan komma in; instabilt berg, flytlera, markägarfrågor och servitut, marknadspriserna på materel och arbete med mera.

Billiga fritidshus?

Publicerad 2010-11-10 07:29:20 i Allmänt

Edit Elbing, socialdemokrat i tekniska nämnden, har krävt fram den lista på fritidshus som nu ställs ut i dagens Bohusläning. En presentation kommer att göras på nämndens möte imorgon.
Det finns säkert ett antal historiska skäl till att det ser ut som det gör, men det är inte acceptabelt att hyresnivåerna inte följt med när hus i närheten gått upp i pris.  Tack vare Edit sätts nu fokus på frågan och vi kommer att agera utifrån vårt uppdrag att se till att våra gemensamma resurser används på bästa sätt.

Fairtrade

Publicerad 2010-11-09 07:35:16 i Allmänt

Idag ska jag åka till Kungälv och delta i en inspirationsdag för studieintresserade pensionärer. Min del är att prata om Fairtrade och försöka skapa intresse för att lära sig mer. Vi får se om det lyckas.

I lördags deltog jag, liksom representanter för Amnesty international och Naturskyddsföreingen, i Uddevallakasettens arrangemang på Mortens. Det var inte så många deltagare just då men de började snabbt att fylla lokalen inför de första bandens spelningar. Blev sugen på att stanna men fick slita mig för att avsluta arbetet med att hänga upp gardiner och lampor i dotterns lägenhet. Det blev jättefint och ser nu ut  som ett riktigt hem med gröna växter i fönstret och tavlor på väggarna.

Kungen och skandalerna

Publicerad 2010-11-05 09:42:30 i Allmänt

Det är väl inte första gången som kungahuset figurerar i överklasskandaler, men det är kanske första gången som kungen själv kommenterar genom att "nästan" erkänna. Att i ungdomligt oförstånd (eller vad det nu kallas) vara ute i vimlet och umgås med tvivelaktiga personer, är kanske inte så ovanligt och ses ofta inte så allvarligt. Det som är skillnaden här, är att vi pratar om en person som ska vara vår representant i världen. Det förpliktigar.

Att kungahuset varit så lite granskat under lupp och inte fått stå till svars för sina tillkortakommanden är ändå anmärkningsvärt. När Mona Sahlin får löpa gatlopp efter att ha använt fel kort för att köpa choklad, så är det väl inte mer är rimligt att vårt kungahus får finna sig i att granskas utifrån det uppdrag de faktiskt har. Att vara våra representanter och företrädare i kontakter utåt och även inom landet.

Jag har aldrig brytt mig om skandalskriverier om kungabarnen i tvivelaktiga tidningar men detta är annorlunda. Kanske är det början på ett nytt sätt att se på vårt kungahus och även deras eget sätt att se på sitt uppdrag? Jag tycker ju att arvsmonarki är ett förlegat system och borde ha avskaffats för länge sedan. Anledningen till att det har levt kvar tror jag är förtroendet för kungen och hans förmåga att representera Sverige. Detta förtroende har helt klart fått sig en rejäl törn. Frågan är om det räcker för att ifrågasätta systemet?

Inte ok

Publicerad 2010-11-03 07:29:21 i Allmänt

Det är inte ok att kommunalråden går i borgen utan att informera och förankra beslutet i Kommunstyrelsen!  Som ledamot i kommunstyrelsen, känner jag mig lika förd bakom ljuset som de som uttalar sig i dagens tidning.  Vi i kommunstyrelsen fattade beslut om 300 000 kronor i sposring och inget annat.

Destination Uddevalla är en förening som skulle ersätta Uddevalla Event. Branschen har hela tiden insisterat på att styrelsen skall bestå av "professionella" personer, alltså att de själva skall vara i majoritet. Nu har det blivit så och man har gjort några bra insatser i den nya regin, även om jag väntat mig mer reda pengar in från branschen. (det är fortfarande kommunen som står för de reda pengarna till större delen) Det ger alltid en större försiktighet i satsningar om man själv står för en stor del av finansieringen, är min erfarenhet. Nu står kommunen igen med byxorna nere och får öppna plånboken. Det är ingen bra inledning på det nya samarbete, som trevande har kommit igång.

Jag har goda förhoppningar att man lär sig av detta fiasko,och fortsätter att jobba strategiskt för att bygga upp det varumärke som vår vackra och attraktiva kommun Uddevalla är så välförtjänt av. Vi har ju alla förutsättningar.

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela