Anna-Lena Heydar

Snart nytt år...igen.

Publicerad 2008-12-31 11:00:13 i Allmänt

Sista dagen på året har börjat. Det är grått men ganska milt och skönt.
Igår var vi en heldag på Nordens Ark.  Alltid lika trevligt och faktiskt ännu roligare så här utom säsong. Alla djur är framme och visar sig från sin vackraste sida.  Det är så lugnt och fridfullt på vintern även om vi inte var helt ensamma i parken. Många hade tagit sig ut i det vackra vintervädret för att strosa runt och titta på djuren och den vackra naturen.
Grodanläggningen var ett trevligt nytillskott men det som var allra mest uppskattat var lantgården. Våra franska besökare  var mycket imponerade och vi hade en fantastisk dag.  Trötta efter allt promenerande tog vi en fika innan vi åkte hemåt igen.

Idag skall vi ha ett lugnt nyårsfirande. Alla stora barn försvinner till fest i stan och vi gamlingar blir kvar på landet. Lite fyrverkeri, champagne och god mat får förgylla den sista dagen på året. Imorgon är det 2009!!!
Gott Nytt År allihop.

Julefrid

Publicerad 2008-12-25 10:08:00 i Allmänt

Det blev ingen julotta i år heller. Jag trodde att jag skulle hinna, men hade inte räknat med att det varit så kallt i natt. Att skrapa bilrutor i svinottan är inte roligt och dessutom satt isen som berget. Det blir en speciellt seg is här på kusten. Det är väl den salta vinden som gör det.  Jag gick en lång promenad med hunden och sjöng julpsalmer i min ensamhet medan solen gick upp. Det var rätt mysigt det också, men nästa år.....

Idag får vi gäster från Frankrike. För deras skull hade jag önskat att det var lite snö men idag är det i alla fall frostvitt på träden, så lite mer julstämning är det. Det skall i alla fall bli trevligt att ta emot dem och om de vill ha snö får vi väl åka till Värmland.

Julafton avlöpte i familjens sköte. Det var ett lagom stort julbord där alla bidragit med något. Visst åt vi som vanligt för mycket men promenaden ner till sjön med en fantastisk stjärnhimmel, fick äntligen julstämningen att infinna sig. Jag kan inte så många stjärnbilder men vi lyckades pricka in Orion, Cassiopeia och stora och lilla Karlavagnen. Venus lyste nästan onaturligt stor och starkt. En av fördelarna med att bo långt från stadens ljus.

Julefrid på er alla.

Ljussättning av staden

Publicerad 2008-12-21 15:25:54 i Allmänt

Jag gick en promenad i centrum härom kvällen och funderade på vilken ljussättning som redan finns och vad som skulle kunna komplettera den. Det finns några platser som är riktigt häftiga. Vattenfallet i Hasselbacken och det lysande trädet har Uddevalla energi lyckats med. Rådhusets girlanger ger hela torget en mysstämning av småstadsidyll. Järnbrons belysning som speglar sig i Bäveån är vacker liksom träden längs Drottninggatan. Det som saknas är utropstecken. Något som står ut från det vanliga.

När jag tittade upp emot kyrktornet, funderade jag på en röd julbelysning. Den skulle synas i nästan hela staden.  Högst upp på Bohusläningens hus finns en altan där det hänger en jultomte som klättrar. Tänk om väggen ovanför hade varit belyst med någon färg. Man kan tänka sig belysning istället för en julgran på Räddningstjänstens klocktorn också. Och varför inte silon i hamnen som syns bra ifrån Uddevallabron. Kanske skulle det locka in besökare till centrum?

Det är så mycket ljusbrus i centrum. Neonskyltar, reklam och vägbelysning. Om det skall ge något intryck alls, måste man tänka till lite extra när man skapar julbelysning. Kanske är det där det är lite mörkt som effekten blir som störst. Längs ån upp mot klocktornet, Hasselbacken och Söder.

Julstämning?

Publicerad 2008-12-20 13:03:54 i Allmänt

Julstämningen har ännu inte infunnit sig. Visserligen är det min första lediga dag och jag har sovit fram till halv 10!!! Det är länge för min del. Jag brukar vakna vid 6-tiden. Hunden var trots den sena timman inte speciellt intresserad av att gå ut så jag släppte ut hönsen och hämtade in tidningen till frukostbordet, innan vi gick en långpromenad.

Hunden har fått sitt julbad och skall nu också friseras färdigt innan hon är redo för att visas upp för julbesökarna. Man får ta klippningen i etapper för att orka med, så just nu ser hon ut som en pudel baktill...kortklippt ner till hasorna. Inte så vackert men ikväll tar jag resten av bakbenen. Imorgon blir det frambenen och sedan är det i princip klart, förutom lite finlir. Skönt, både för henne och mig.

Jag hoppas att det blir lite snö, eller i alla fall rimfrost innan julafton så att vi får lite känsla för att det faktiskt är julafton om några dagar. Annars får vi väl hålla till godo med att titta på julblommor och njuta, innan vi kan ta in och klä granen och plocka brysselkålen till julbordet.  Då lär väl julstämningen infinna sig i alla fall, med eller utan snö.Körslaget

Publicerad 2008-12-18 11:30:20 i Allmänt

Vår egen kommunfullmäktigeordförande, förlåt vice ordförande, Alf Gillberg, har halkat in i körslaget!!! Det börjar på julhelgen och de två första gångerna kommer Uddevalla garanterat att få vara med, sedan beror det på hur duktiga/hur många som ringer in och röstar. Jag hoppas att de blir kvar till slutet. Det ger en massa god marknadsföring för Uddevalla och en skön stämning i stan om många engagerar sig.

Jag bor ju, som många säkert redan vet, granne med självaste körledarens familj, och då känns det nästan som en familjeangelägenhet att följa slaget. Vi röstade ivrigt på Erik när han var med i Idol och det gick ju nästan hela vägen. Denna gången skall vi bli först!!!  Det har ju gått bra för andrapristagarna, kanske nästan bättre än de som vunnit så man skall ju inte bli ledsen även om det inte blir guldmedalj. Men erkänn att det skulle sitta skönt?

Annars är fokus just nu inställt på Jul och Nyår. Snart kommer alla hit och skall fira tillsammans. Jag ser verklligen fram emot en riktig familjehelg. Det enda som är lite ångestskapande är städningen. men bara lite. Jag har gjort en del men det återstår en del röjande innan allt är klart. Mamma har lovat komma ut och hjälpa mig med finliret och det känns bra, men det är det stora röjandet som väntar i helgen.

Nåja. När allt är klart kommer helgen och då tänker jag bara njuta. God mat och gott sällskap. Kan det bli bättre? Kanske en vinst i körslaget också.

Gammaldags Jultorg

Publicerad 2008-12-14 10:12:08 i Allmänt

Traditionen med gammaldags jultorg som etablerats sedan ett antal år i Uddevalla centrum, har blivit en succé. Om man vill träffa vänner, bekanta och släkten är det dit man skall gå. En liten runda runt torget och man har hälsat på halva Uddevallas befolkning. Det är fantastiskt och borde ge inspiration till fler sådana initiativ. Visst är det många som saknar riktig torghandel? Grönsaker och frukt från den lokala marknaden och gärna lite lokalt hantverk.

Även semesterfiraren söker det genuint lokala. Jag tror att ett gammaldags sommartorg skulle göra samma succè som jultorget gjort. Men då skulle man kunna  ta med andra föreningsaktiviteter och lokala företag, inriktade på mer somriga verksamheter.  När vi var i Californien för många år sedan hade man Farmers Markets, med mycket lokalt förankrade teman. I Sverige har vi ju Västeråsgurka, Småländs ostkaka och några fler men väldigt få andra lokala produkter.  I andra länder har man satsat mycket på att behålla den lokala särarten och tjäna pengar på den.

Här i Uddevalla borde vi kunna hitta många kreativa idéer kring vad som är de lokala produkterna.  Kan man ens beställa en Uddevallare på krogen i Uddevalla? Visst köper alla en Guiness när man är på Irland, även om man inte tycker om det? I år, liksom förra året, köpte jag vildmarksglögg från norra Sverige på vårt gammaldags jultorg. Den är jättegod. Vad har vi i Uddevalla att erbjuda som lokal produkt?

Politikervardag

Publicerad 2008-12-11 08:20:05 i Allmänt

I helgen var jag på Ljungskile torg och pratat politik och andra angelägna frågor. Det var ett trevligt arrangemang med mycket folk som strosade runt och handlade ost eller annat som bjöds ut på marknaden. 
Direkt därifrån åkte jag sedan till Folkets Hus i Uddevalla för att träffa ett tjejnätverk inom SSU Bohuslän. Det var jättetrevligt. De hade ett späckat program med allt ifrån kvinnlig könsstympning till hur det är vara kvinnlig politiker. Jag vet inte om de fick så mycket tips från mig men det blev bra diskussion och frågor.

Att vara lokalpolitiker är intressant och det är viktigt att det är roligt annars orkar man inte med alla sena kvällar och helger. Tid som skulle kunna ägnas åt familj och andra fritidsintressen.  Men allt är naturligtvis inte roligt. Vissa saker är viktiga men inte så kul, då gäller det att bita ihop och koncentrera sig ändå. Andra saker är inte lika viktiga för mig men kan vara viktiga för andra... Pliktkänsla finns ju för de uppdrag man tar på sig.

Det viktigaste jag har lärt mig är att tänka efter innan man tackar ja till ett uppdrag. Kommer detta uppdrag att tillföra energi eller är det bara energislukande? Alltså, är det roligt eller inte? Jag tror att man skall välja det man tycker är roligast och då kommer man också att göra ett bra jobb. I alla fall fungerar det så för mig. Jag hade kollegor i Stockholm som när de valde projekt, lade in kriteriet Lust som en av de viktigaste. De är väldigt framgångsrika och kreativa, förutom att de faktiskt tjänar pengar på det de gör.

Mer lust i vardagen och livet blir mindre grått.  Nu gäller det bara att leva som man lär!

Kraftvärmeverket finaste byggnaden i Uddevalla!!!

Publicerad 2008-12-10 08:43:45 i Allmänt

Denna vecka annonserades vilka byggnader som fått utmärkelsen från stadens miljö och stadsbyggnadskontor, för att vara den vackraste nya byggnaden i Uddevalla kommun. Det blev två byggnader som fick dela priset, ett hus byggt i gammal Bohuslänsk stil och vårt nya kraftvärmeverk på Lillesjö.

Man kan inte säga annat än att kraftvärmeverket redan har tagit sin plats i Uddevallabornas hjärtan. Det är många som, med rätta, är stolta över det imponerande och vackra bygget. Man uttrycker ofta sin förvåning över att det är så fint, men varför skall inte ett kraftvärmeverk få vara fint? Det är kanske så att när tekniker får styra, är det tekniken som sätts fokus på. Det där runt omkring är inte lika viktigt att lägga pengar på, kan man tycka. Men där har man fel. Det är mycket viktigt att tänka på helheten och en vacker byggnad höjer också statusen på att arbeta där.

Gamla industribyggnader görs ofta om till fantastiskt häftiga miljöer för nya företag, ofta kontorsytor och mer tjänsteinriktade.  Just industribyggnader är ju egentligen som gjorda för att vara så där stort maffiga och häftiga. Med väldigt få förändringar kan man göra så mycket för att höja den arkitektoniska nivån och intrycket av byggnaden i miljön. Det känns roligt att vi i Uddevalla visat vägen för framtida satsningar och utmanat våra kollegor när de bygger sina nya verk. Kanske kan vi igen få industribyggnader som närmar sig de gamla tegelbyggnaderna i bestående skönhet?

Jättekul att vi också, äntligen, har fått en snyggare återvinningscentral på Havskuren. Det är en annan bransch som ofta får stå ut med tråkig arbetsmiljö och lite tanke på estetiska värden. När vi var uppe och invigde den nya anläggningen, var det många som uttryckte sin uppskattning över den fina arbetsmiljön. Det borde vara självklart att alla har en trevlig arbetsmiljö, men så är det inte.

Grattis till priset - Uddevalla energi!

julstress, nej då?

Publicerad 2008-12-03 08:38:55 i Allmänt

Jag har inte hunnit med att blogga på länge nu. Egentligen har jag haft så många saker som jag velat skriva om. Bland annat en underbar föreläsning om framtidsfrågor. Kanske för att den bekräftade alla mina funderingar om vad som känns rätt och riktigt. Ingen som läst min blogg kan ha undgått att se att min motvilja mot Björklunds skolpolitik är grundmurad. Nu fick jag argument för att fortsätta diskussionen. Ungdomarna är i det nya paradigmet Förståelsesamhället. Ett samhälle som bygger på kommunikation och koncept. Ett samhälle som behöver människor med kreativitet och förståelse (inte korvstoppningskunskap!)  och som har stora kontaktnät över hela världen (alltså behöver de kunna många språk - inte bara svenska och engelska!).

En annan föreläsning som jag har velat skriva om är EU-parlamentarikern Jan Anderssons kväll i Folkets Hus. Euparlamentsvalet är ett val som alla andra och hänger ihop med alla andra. Vi måste lära oss att ta för oss och delta i den ideologiska/politiska debatten i Europa för att påverka det som bestäms i parlamentet där. Det är lika viktigt som att rösta i riksdagsval, regionval och kommunval. Europa påverkar oss varken vi är med i EU eller inte. Någon gång måste vi sätta ner foten och engagera oss på riktigt. Svenskar är ju så bra på allt, låt oss då visa det för alla andra européer! ( lite provokativt kanske ?)

Annars är det väl vardagsnära saker som jag velat skriva om. En bok av Marjane Bakhtiari "kalla det vad fan ni vill" har blivit min färjebok (den bok jag läser när jag åker färjan till Lysekil två dagar i veckan).  Den är så härlig och rolig och tänkvärd att jag hoppas många läser den. En ny Göran Persson - bok har kommit ut. (nej inte förre stadsministern utan den 30-talspolis som Lennart Brohed har skapat.)  Stenbrottet. Den skall jag skicka efter och läsa i julhelgen.

Men som sagt, det har inte blivit så mycket skrivet den senaste tiden. Julen närmar sig med stormsteg och det är väldigt intensivt med alla möten och avslutningar just nu. Dessutom skall man försöka hinna med att julstäda och hänga upp nya gardiner och annat smått och gott. Julstress?

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela