Anna-Lena Heydar

Utländskt ägande

Publicerad 2014-09-25 08:23:17 i Allmänt

Ännu en gång har Fyrbodal fått konstatera hur skör en tung industrietablering kan vara. Nevs har varslat om uppsägning av 200 personer. I dagens tidning framförs en önskan om en ägare från ett mer demokratiskt land. Jag undrar om det skulle göra någon skillnad? Ett multinationellt ägande med kapitalistiska drivkrafter agerar nog ganska lika, oavsett var i världen de har sitt så kallade säte. 
 
Visst har alla länder sina affärskulturer. USA ägda GM hade sitt sätt att sköta den dagliga driften och jag är ganska säker på att Nevs har en något annorlunda driftsfilosofi. Men när det kommer till att besluta om man ska driva ett företag i Sverige eller någon annanstans i världen, så finns det enbart vinstintressen i grunden. Det spelar knappast någon roll var ett stort multinationellt företag har sina rötter när sådana beslut ligger på bordet. 
 
Det som skulle kunna göra skillnad är om vi kunde få ett ägande som inte bygger på kortsiktiga kvartalsvinster, utan har en långsiktig strategi för vad de vill med sin verksamhet. Kanske till och med har socialt ansvarstagande och miljöaspekter som drivkraft! Det skulle vara intressant och kunna göra verklig skillnad. 
 

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela