Anna-Lena Heydar

demokratisk grundsyn

Publicerad 2013-08-30 08:05:17 i Allmänt

Jag har följt debatten kring Essam El Naggers uttalanden om militärens hantering av situationen i Egypten och huruvida det är rätt att bruka våld mot demokratiskt fattade beslut i vissa lägen. Det finns de som hävdar att det krävs en kunskap om Egypten för att uttala sig om Essam har en demokratisk grundsyn som stämmer överens med Folkpartiets och alla demokratiska partiers värdegrund. Det finns ju motsvarande debatt när vänsterpoliitker uttalar sig om situationen på Kuba eller något annat land som inte har demokratiskt styre. Hur kan man acceptera att människor i andra länder ska leva med diktatur, eller icke demokratiska förhållanden? Då gör vi ju skillnad på folk och folk, och det är ju en av de grundvärderingar som vi vänder oss emot. Hur frustrerande det än kan kännas att acceptera att ens politiska motståndare vinner ett demokratiskt val, så är det en del av demokratins spelregler. Det måste man som demokratiskt sinnad person acceptera.

Besöksnäringens utvecklingspotential

Publicerad 2013-08-23 12:43:15 i Allmänt

Det är svårt att förstå hur den moderatledda majoriteten i Uddevalla kommun tänker i frågan om Turistbyråns verksamhet. Vi socialdemokrater reserverade oss mot beslutet att lägga ner Turistbyrån i sin nuvarande form, innan den tillsatta Beredningen för Besöksnäringens utveckling ens hade påbörjat sitt arbete med att titta över vilka resurser som kommunen äger och hur de ska användas för att främja utvecklingen. I dagsläget vet inte kommunens föreningar hur de ska hantera biljettförsäljningen av höstens arrangemang, personalen på Turistbyrån vet inte var och vad de ska göra efter september månads utgång och besökande kommer att mötas av tomma lokaler. Vi Socialdemokrater tycker att besöksnäringen är för viktig för att hanteras så styvmoderligt. - Låt Beredningen för Besöksnäringens utveckling få behandla frågan på ett seriöst sätt och lämna förslag på hur våra gemensamma resurser kan bidra till att skapa en blomstrande besöksnäring och många nöjda besökare. - Låt Turistbyrån vara kvar i sin nuvarande form tills en seriös utredning tagit fram vilka arbetsuppgifter och vilken strategi en framåtsyftande verksamhet ska bidra med. Uddevalla kommun har alla förutsättningar, som hjärtat i Bohuslän, att vidareutveckla besöksnäringen.

Bassholmen och lite kräftkok

Publicerad 2013-08-22 08:05:29 i Allmänt

En båttur till Bassholmen känns ju nästan inte som jobb, även om det faktiskt är det. Det finns så mycket som behöver redas ut innan kommunens strategi för Bassholmen kan sjösättas ordentligt och så många intressenter som ska samordnas. Tror gårdagens resa blev en bra inledning på diskussionerna om hur vi ska kunna arbeta gemensamt för att utveckla ön tillsammans utan att förstöra den atmosfär och kultur som finns där.
Det finns så mycket hjärta nedlagt i ideellt arbete från många människor. Kommunen har också lagt ner mycket jobb och resurser för att bevara och i vissa fall också utveckla. Många företag har strandhugg på ön och skulle kunna nyttja den än mer om det fanns ytterligare resurser som ex samlingslokal vid dåligt väder, bastu att hyra ...
En stor del av strategin är att få medborgare och besökare att känna att det är deras ö och ta del av kultur, miljö och historia som präglar ön.

Ack Värmeland du sköna

Publicerad 2013-08-18 20:35:45 i Allmänt

Ett par dagar i Sunne har gjort mig helsåld på Värmland. Inte så att jag inte har gillat landskapet förut men nu var vi ju verkligen i hjärtat av denna fantastiska del av världen. En guidad tur till Mårbacka och Selma Lagerlöf blev helt plötsligt en stark, tuff entreprenör med så många bottnar. Så häftigt att se hur hon byggde upp ett starkt företag som fortfarande lever kvar, förutom alla böcker.
 
Hotell Frykenstrand ligger, precis som namnet säger, alldeles intill Fryken. Hit fick utarbetade kvinnor komma för att vila upp sig. Nu är det öppet för alla.

Våld

Publicerad 2013-08-09 17:43:06 i Allmänt

Jag är absolut ingen förespråkare av våld och skulle aldrig komma på tanken att förhärliga handlingar som är våldsamma mot andra människor. Det är trots det ibland ändå nödvändigt att försvara sig själv och kanske också andra högre värden genom att använda sig av metoder som vanligtvis inte skulle använts.
 
För några dagar sedan skrev Helene Lööw en krönika om hur våldet har eskalerat från vänster och höger i Sverige. Jag vill med bestämdhet hävda att det är skillnad mellan dessa gruppers våldsanvändning, vilket också Säpo har konstaterat. Fascisterna i Sverige har, liksom sina motsvarigheter ute i världen, alltid använt våld som metod för att skrämma och tysta sina motståndare. Genom anonyma påhopp i grupp fick homosexuella, vänsteranhängare och invandrare under en period stå helt utan skydd och försvar. Samhället stod handfallet inför denna våldsvåg som svepte in under 90-talet. Jon Hron, Björn Söderberg och flera andra fick sätta livet till medan vi andra chockade tittade på.
 
Svaret var att starta kampanjer så som "rör inte min kompis" och Hassans vänner. Dessa initiativ har varit väldigt bra och bör inte förringas, men som metod att stoppa det fascistiska våldet har de inte fungerat. Många fredliga alternativ hade uttömts när vänstern till slut tvingades till en militant linje. De som kartlade och slog till mot fascisterna med militanta metoder har inte eskalerat våldet, snarare tvärtom. Många oskyldiga offergrupper har därefter känt sig tryggare på gator och torg. Trycket mot de fascistiska grupperna gjorde att de fick retirera till bland annat internet och telefonterror, istället för att hoppa på människor på gatorna. Tyvärr är det kanske en ny våg av våld på gång igen, men det är knappast de militanta vänstergruppernas fel. Det som Säpo kallar den autonoma rörelsen har aldrig utfört något mord och vid de tillfällen som fascisterna hävdar motsatsen har det gång efter annan visat sig vara osant. Ibland har de till och med slagit sig själva blodiga för att framstå som offer.
 
Visst önskar jag att fredliga metoder alltid hade räckt till för att försvara demokratin, mänskliga rättigheter och människoliv, men med tanke på att den fascistiska rörelsens metoder och mål bygger på våldsanvändning är det svårt att se att våld inte blir nödvändigt i slutändan. Men samtidigt kan inte fascismen bekämpas långsiktigt med bara våld. Andra initiativ som Expo, partipolitiska kampanjer och ett gräsrotsarbete bland de som utgör fascisternas rekryteringsbas behövs.

Begravningsplatsen i Prag

Publicerad 2013-08-07 13:18:10 i Allmänt

Peter Götell tar i dagens ledare upp utvecklingen i Europa och hur historien upprepar sig med hat, våld och angrepp på utvalda grupper. Det är skrämmande att så kallade historiska dokument som Simon den vises protokoll ligger framdukat på bordet när Moderaternas systerparti i Ungern har möte. Denna hatpanflett mot judarna som är skriven som ett sant historiskt skeende om den judiska världskonspirationen hänvisade Hitler till som belägg för sin "slutgiltiga lösning av judefrågan".
 
I Umberto Ecos bok, Begravningsplatsen i Prag, berättar han historien om hur denna hatbok kommer till och hur förfalskade/osanna förlagor blir underlag för nya påstådda sanningar. Det är en mycket viktig bok att läsa i dagens Europa/värld, där gamla skelett hoppar ut ur garderoberna och blir som nya igen, med samma målgrupp och nya (läs muslimer).

teknikens under

Publicerad 2013-08-07 10:31:00 i Allmänt

Precis har internet kommit tillbaka efter åskovädret och då börjar den gamla, men mycket tåliga, mobiltelefonen att krångla. Flera av tangenterna ger ingen respons när jag trycker på dem. I ett fåfängt försök att få igång den, stängde jag dumt nog av den för att se om den kom igång igen. Då kan jag inte längre logga in med koden! Så där ja. Då har jag lyckats stänga av omvärlden ordentligt.

Helveteseld

Publicerad 2013-08-01 07:34:19 i Allmänt

Igår var ingen bra dag. Hela dagen var ett molande, stickande, kliande, värkande.... Hoppas på en bättre dag idag.

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela