Anna-Lena Heydar

auberginer och andra små mirakler.

Publicerad 2008-08-29 17:54:24 i Allmänt

När jag och dottern satt och diskuterade livets små förtretligheter i växthuset igår kväll, fick hon plötsligt se en liten lilasvart knopp i en av blomställningarna på en av aubergineplantorna. Vi började genast att titta runt på de andra plantorna och såg att det var fler små pytteauberginer! Fantastiskt.  Det har inte blivit någon frukt hittills i sommar men nu ser det ut som om det kommer flera stycken.

Som om detta underverk inte  var nog, trodde jag idag morse att någon hade skojat med mig och stuckit i fuskblommor i en av kaktusarna i köksfönstret. Vi har länge funderat på att kasta bort dem eftersom ingen har ställt sig som frivillig för att plantera om de stickiga eländena.  Efter en mer närgången inspektion kunde jag konstatera att det var riktiga blommor.  Om man missköter dem tillräckligt länge kan undret ske och visst är de vackra?

De tredje små underverken är våra små kycklingar. En Isbar och tre Rhode Island kycklingar.  Om ringknepet (att hålla en guldring i en sytråd över kycklingen och se hur den beter sig) fungerar så är det tre hönor och en tupp. Vi håller tummarna för att det är det.  Då kan vi kanske behålla tuppen ett tag i alla fall och ha två renrasiga grupper. Isbartupp med fyra hönor och Rhode Islandtupp med två hönor. Våra tre Åsbohönor får dela tupp med de andra.  Snart kan de flytta till hönsgården och klara sig utan extravärme. Hoppas på att en av Isbarhönorna som verkar lite "ruvenödig" skall ta sig an dem.Sopkvasten går.

Publicerad 2008-08-27 15:48:02 i Allmänt

Det är nu snart en vecka sedan han annonserade sin avgång med buller och bång. Hans Jonasson är inte den sortens person som tror på att verka i det tysta. Om han inte får stå längst fram vill han inte vara med. Det är nog inte så många som har förstått att han hittills inte varit ordförande i Barn och Utbildningsnämnden, utan vice ordförande. Det är ju honom man vänt sig till i Pressen och andra Media när man har haft frågor eller funderingar kring de turer som varit i Uddevalla kommuns förskolor och skolor.

Nu var det i alla fall så och överenskommelsen med borgerlighetens andra partier var att han skulle få den åtråvärda posten som ordförandei Barn och Utbildningsnämnden vid årsskiftet. Nu blir det inte så och i en presskonferens berättade Hans Jonasson i fredags varför han hoppar av det borgerliga samarbetet i Uddevalla kommun.

Det som man förstår genom att läsa svaren i dagens Bohusläningen, är att borgerligheten är nöjda med sitt samarbete med "kvastpartiet" (de hade en sopkvast som symbol under valrörelsen).  Hans Jonasson kunde ju ha valt att sitta kvar som vice ordförande och fortsätta styra och ställa som hittills, eller?  Ingen av hans gamla samarbetsparter tar ju avstånd från det som beslutats under de första åren vid makten, de säger sig vara nöjda med den politik som förts. Man är inte oense i sak, men med personen Hans Jonasson och hans sätt att driva igenom den politik man i stort sett är enig om.

Man kan tycka vad man vill om Hans Jonasson som person, och det är det många som gör.  Att Hans Jonasson är en svår person att samarbeta med är inte något man var okunnig om när man gick in i koalitionen efter valet.  Det är inte Hans Jonasson som ensam har drivit Uddevallas kommunalpolitik, oavsett hur mycket han skulle vilja. Det är den samlade borgerligheten som har ansvar för den politik som har drivits och drivs i Uddevalla kommun.

Det är inte bara Hugo Nilsson som i dagens Bohusläning skriver i en insändare att alla partier nu bör samarbeta över blockgränserna och ta ansvar för kommunens bästa. Det är många, ur olika läger, som gör utspel och närmanden för att socialdemokraterna nu skall gå in och ta ansvar, precis som de alltid brukar göra! Men väljarna har sagt sitt. Borgerligheten vann valet.  Vi kan inte ta ansvar för den politik som den nuvarande majoriteten driver.  Borgerligheten uttrycker ju dessutom i intervjuer att de är nöjda med det som har gjort hittills, tillsammans med Hans Jonasson. Vi kan inte tolka det på annat sätt än att man vill fortsätta driva samma politik.

Vi socialdemokrater kommer att fortsätta ta ansvar för att driva en aktiv oppositionspolitik. En politik som ifrågasätter den borgerliga majoriteten och den politik de, av allt att döma, tänker fortsätta driva under denna mandatperiod.  Förhoppningsvis blir valutgången en annan vid nästa val och då kan vi ta det ansvar som majoritet och få det förtroende från väljarna som vi hoppas på.

Växthusmys

Publicerad 2008-08-24 10:41:00 i Allmänt

Jag har nu fått tillbaka min digitalkamera från sonen och lägger därför in lite bilder från mitt älskade växthus. Just nu är det faktiskt som allra härligast därinne. Sommarens hetta är över och man kan sitta i växthuset dygnet runt. Mina lyktor och ljus får äntligen komma till sin rätt och tomaterna mognar fram medan man sitter och läser i hängstolen. Kan det bli bättre?

Ute i grönsakslandet växer pumporna sig kämpastora liksom ogräset, men vad bryr jag mig om det. Tomatplantorna täcker väl över utsikten ut i grönsakslandet och jag rycker det värsta av kvickroten när jag skall komma åt potatis, bönor och lök.  Finns det någon som älskar att rensa ogräs så är denne någon mycket välkommen till mitt grönsaksland. Jag sjunker djupare ner i min hängstol så slipper jag se eländet.

Det enda problemet är konkurrens om bästa platsen i växthuset. Katten har hittat sin kudde som vi snällt får lägga undan när vi är där för att sedan placera på bästa ställe när vi går därifrån. Hon har en liten egen ingång intill dörren där vi inte satt på bräder ännu.

Chili och tomater kan vi nästan förse hela familjen med, men auberginerna som blommar så vackert lilarosa blir det inga frukter på. Kan det vara brist på pollinering eller har de fått för lite / mycket vatten? Jag vet inte men njuter i alla fall av blomsterprakten. Mullbärsträdet i krukan vid dörren har vuxit sig kämpahög och nu är bekymret hur jag skall övervintra det. Jag satte ett ute i trädgården och det ser också friskt och fint ut, om än inte lika stort. Vi får se vilket som klarar vintern bäst.

Tomater är helt underbart att kunna frossa i. Speciellt vildtomaterna är som smågodis att sitta och snaska på medan man sitter och läser. De allra minsta är som små miniatyrer.

glipan 2

Publicerad 2008-08-20 10:17:13 i Allmänt

Ja då var vi i alla fall två.....som har problem med att blusknappen sitter på fel ställe! Det känns naturligtvis alltid bättre när man inte är ensam. Nu var jag inte helt ensam innan kommentaren kom till mig blogg eftersom anledningen till att jag skrev om problemet var en konversation med min dotter. Vi hade konstaterat glip-problematiken ovetandes om varandra.  Nu kunde det ju vara ett familjeproblem och det kanske det är eftersom den kommenterande också tillhör den nära kretsen, söstra mi, så är det kanske det.

Visst finns det världsproblem som är mycket större än en glipa över brösten, men man löser ju så många andra vardagsbekymmer. Varför då inte göra en så enkel förändring i sömnadsbeskrivningen som att flytta knappen en centimeter upp och ner? Det är för mig fortfarande en gåta. Plötsligt känns epitetet  "hon som löste bröstglipeproblematiken" som en ärofull utnämning.  Jag skall bli den som får hela textilindustrin att lägga om sin produktion så att den anpassas till dem som skall bära kläderna de syr. Aldrig mer skall det bli nödvändigt att sätta en säkerhetsnål för att slippa glipan. Korståget har börjat.

Det låter lite häftigt med det jag tänkte göra var att be en av studenterna på Borås textilhögskola-textil design att ta tag i frågan och ge mig ett svar på varför det ser ut som det gör och om man överhuvudtaget har tänkt tanken att flytta knappen.  Det måste väl vara ett bra ämne för en avhandling?  Vi emotser pressens stora intresse när den presenteras.

Första isbar-kycklingen kläckt!

Publicerad 2008-08-14 08:09:20 i Allmänt

Nu är vi lyckligen hedersmormödrar igen! Den första Isbar-kycklingen är kläckt och några Rhode Island-ägg hade smålufthål sent igår kväll. Idag väntar vi med spänning på att se om det blir fler kycklingar.

Jag försökte att kläcka kycklingar för ett par månader sedan men misslyckades. Det var säkert något som jag gjorde fel. Nu har grannfrun tagit över kläckandet och se...nu börjar de att hacka sig fram.  Jag är så nyfiken men måste stilla mig tills jag kommer tillbaks från ett möte i Lysekil nu på morgonen.

Rävens härjningar har tömt vår lilla hösngård rejält och vi har nu bara 6 hönor och en tupp. Några hönor till skulle vara trevligt och om vi får Rhode Island höns, får vi dessutom en färg till på äggen. Håll tummarna för att någon/några av kycklingarna som kläcks är höns.

om knappar och andra små förtretligheter

Publicerad 2008-08-11 10:18:33 i Allmänt

Jag vet inte om det bara är jag som retar mig på att knapparna i damblusar alltid sitter på fel plats?! Varför har ingen klädskapare förstått att det skall sitta en knapp mellan brösten, inte en ovanför och en under, så att det alltid blir en glipa precis där den inte skall vara.  Även om man knappt har några bröst alls, blir det ett titthål in mellan knapparna.  Manliga skjortor har däremot knapparna precis rätt placerade för att få en perfekt passform och inga glipor.

Det skulle vara intressant att få veta om det finns någon designer som har tagit till sig detta fenomen och faktiskt satt knapparna på rätt ställe även för sina blusar? Om så skulle vara fallet, tar jag gärna emot tips. Jag tror helt ärligt att den förste designer som går ut och presenterar en kollektion med knapparna på rätt ställe skulle få en försäljningssuccé. Det skulle vara en revolution i alla kvinnors liv. Lite överdrivet? Ja kanske, men ändå. Vi är rätt många som går och drar ihop blusen eller sätter en säkerhetsnål där det rätterligen borde sitta en knapp. Det skulle underlätta livet betydlig, om än en eller två säkerhetsnålstillverkare skulle gå i konkurs.

Vattensituationen har förbättrats betydligt sedan regnet satt igång med full kraft. Det öser ner utanför fönstret och jag kan inte klaga även om det var skönt med sol och värme. Att ta en dusch och kunna tvätta kläder är också rätt skönt.  Visserligen har temperaturen sjunkit ganska rejält i havet (från 23 till 19 grader) men det är fortfarande helt ok att ta ett dopp. Mellan regnskurarna kommer det säkert att bli lite solsken, även om sommaren går mot sitt slut.

Nu längtar jag efter de där härliga höstbaden med riktigt mycket mareld som glittrar i kapp med stjärnorna. Det kan bli många fina dagar än.

Björklund och Sarkozy?

Publicerad 2008-08-05 09:25:37 i Allmänt

Det var intressant att läsa i Bohusläningen idag att det är fler än jag som har sett likheterna mellan Björklund och Frankrikes president Sarkozy. De driver samma grumliga retorik när det gäller moralisk upprustning för ungdomen och skolan, samma ifrågasättande av invandrare och flyktingars rätt att vistas i vårt respektive land och samma krav på absolut assimilation utan att se fördelarna med ett mångkulturellt samhälle. 

Det är allvarsamt att ett parti som Folkpartiet har ändrat kurs så totalt och på så sätt legitimerar och förstärker de främlingsfientliga och halv-fascistiska partier som växer upp i vårt samhälle. Om inte de etablerade partierna ställer sig enade i den front som skall stå för allas lika rättigheter och skyldigheter, låter vi dessa mörka krafter få slå rot i samhället och växa sig starka. 

Mitt hopp står till att Folkpartiet som folkrörelse skall göra uppror mot den nya politiken och åter bli det parti det var under Westerberg. Att jämföras med Sarkozy är inte något positivt.  

och så kom äntligen regnet...

Publicerad 2008-08-03 15:21:08 i Allmänt

Det regnar! Jag hoppade snabbt upp ur sängen och letade upp en hink för att samla upp regnet från stuprören. Medan den fylldes gick jag till växthuset och lyfte ut alla krukor med vattentörstande växter. Det såg faktiskt ut som om de sträckte på sig och fick nytt hopp när de första dropparna nådde bladen. Tomaterna fick den första rotblötan på länge, liksom de andra växterna i växthuset.

Problemet med brunnen kommer inte att lösa sig de första regndagarna, kanske behövs det flera veckors regnande för att det skall komma ner till grundvattennivån.  Det verkar vara fler ställen än här hos oss som grundvattennivån har sjunkit rejält. Västra Orust och södra Uddevalla har också haft bekymmer och restriktioner.

Vi har nog aldrig använt så mycket vatten som i våra dagar. Vi duschar ofta och gärna länge. Vi har maskiner för att tvätta kläder och disk. Dessutom hamnar kläderna i maskinen alltför ofta (enligt min mening), ofta redan efter bara en halv dags användning åker tröjan ner i tvättkorgen. Är det nödvändigt? Förr luftade man kavajer och tröjor, och hängde sedan in dem i garderoben igen. Kanske borde vi ta till oss en del av gamla knep för att dra ner på onödig tvättning, som också sliter ut kläderna för fort. 

Det får gärna fortsätta regna ett tag till, för min del, gärna på nätterna eller tidigt på morgonen som idag.

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela