Anna-Lena Heydar

Skolpolitik

Publicerad 2011-02-28 07:52:48 i Allmänt

Idag kommer Mikael Damberg till Uddevalla och ska diskutera skolpolitik. Det skall bli intressant och jag hoppas att många kommer för att delta i debatten.  Jag blev fast framför det annars så usla programmet Debatt på teven härom veckan. Då deltog Mikael Damberg med flera och för första gången kom alla till tals och fick diskutera konkreta åtgärder för att utveckla skolan.

Fler än jag har reagerat på de alarmistiska och överdrivna bilder som ges av skolan i media. Visst finns det saker som går att förbättra. Det kommer det alltid att finnas.  Det som behövs är ett långsiktigt och evidensbaserat utvecklingsarbete, inte några "quick fix".  Hoppas på ännu fler bra inlägg i debatten ikväll.

Isregn

Publicerad 2011-02-26 14:03:24 i Allmänt

Nu förstår jag vad ryssarna gick igenom för några månader sedan. Isregn. Det är rätt häftigt att se hur grannens bil bara glider. Vissa dagar ska man inte gå ut och trotsa naturens krafter. Det är bara att luta sig tillbaka och ta en bok och vänta tills väglaget blir gångbart igen.

Stephane Hessel

Publicerad 2011-02-25 09:17:20 i Allmänt

En nittioårig gubbe ger ut en "kampbok"! Visst är det underbart när ens förutfattade meningar inte stämmer? Stephane Hessels bok Indignez-vous har blivit en bästsäljare i Frankrike men behövs lika mycket i resten av världen. Vårt flata hanterande av den våg av folkligt uppror som fyller nyhetssändningarna från Nordafrika och Mellanöstern, är inte värdigt. Vi borde alla ställa oss bakom folkens krav på demokrati, inflytande och del i välståndet. Men vad gör vi? Stammande politiker vet inte vilket ben de ska stå på. Det som hittills gött och fött dem med olja och "stabilitet" eller det som de själva säger sig stå för; demokrati?

Indignez-vous! Kräv av era politiker att de hostar fram var de står och slutar mumla i skägget. Demokrati och delaktighet är lika bra i Mellanöstern som det är i Sverige.

Polis, polis...

Publicerad 2011-02-23 06:45:39 i Allmänt

Visst känns det som om man har börjat i fel ände för att utveckla polisen till en modern och nytänkande myndighet. Att öka antalet poliser som jobbar "ineffektivt" kommer aldrig att lösa problemen.

Dominoeffekt

Publicerad 2011-02-20 19:13:01 i Allmänt

Det är verkligen spännande just nu, när man ser på allt som händer i Mellanöstern.  Allt är ju inte positiva nyheter och många kommer att få sätta livet till de närmsta dagarna, men man måste ändå förundras över vilka krafter som har satts i rörelse. När folket reser sig och säger att nu är det nog. Bodil Malmsten tyckte att äver svenska folket borde lära sig lite av det som händer och resa sig upp för att säga ifrån när det gäller sjukförsäkringen och andra trygghetssystem! 

Vad Tunisiens och Egyptens folk har gjort, har inspirerat så många andra människor att också våga ställa sig upp mot makten. Att säga ifrån mot diktaturer som förtrycker och utarmar sina länder och sitt folk.  Samtidigt som jag lider med de som nu bombas (ja det är sant! Ghaddafi har valt att bomba sitt eget folk??) och skjuts ihjäl, så finns ett hopp om en bättre framtid för ett område av världen, som länge har tryckts ner och hållits tillbara. Trots enorma resurser (eller kanske just därför).

Renhållning

Publicerad 2011-02-18 09:16:46 i Allmänt

Blev frustrerad över ett inslag i Nyheterna (aktuellt eller rapport), där reportern gjorde ett inslag om nedskräpning apropå Miljöministerns förslag på bötfällning av nedskräpare. Det kan ju vara en idé, om man också har de resurser som krävs för att faktiskt ertappa någon på bar gärning. Nog om det. Det som upprörde mig var när reportern går till en återvinningsstation och förfasar sig över hur skräpigt det är. Inte heller något att anmärka på, det vet vi ju alla hur skräpigt det kan vara på en sådan station.  MEN, reportern skyllde på kommunerna för att de inte håller ordning på återvinningsstationerna!!!

Det är inte kommunernas ansvar att hålla rent på återvinningsstationerna. Producenterna av varor har ansvar för att deras organisation Förpackningsinsamlingen sköter sitt uppdrag. Kommunerna har länge ifrågasatt att denna del av renhållnings/återvinningsarbetet skall skötas av dem, men trots påstötningar om att det inte fungerar så sa sagda Miljöminister nyligen att systemet är i grunden bra?

När en reporter (som ju borde vara mer påläst än en vanlig medborgare, kan man tycka) inte vet och kan hålla isär på vem som är ansvarig och direkt kräver att kommunen måste ta krafttag, kan Miljöministern då förstå att kommunerna dagligen får påstötningar från sina medborgare om problemen? Om systemet i grunden är bra, så är det väl kanske dags att sätta lite press på Förpackningsinsamlingen för att höja kvaliteten i insamllingen och avlasta kommunernas telefonväxlar.

Min son tyckte att min reaktion var lite överdriven, naturligtvis. Men är man andre vice ordförande i Tekniska nämnden så är man. ;-)

Lärkan

Publicerad 2011-02-17 22:51:08 i Allmänt

Jo, jag har allvarliga abstinensbesvär efter våren. Men det är inte den sortens lärka jag menar här. Det finns ett kooperativ som heter Lärkan och ligger i Grästorp. De driver, bland annat, en second hand butik som heter Återvändan. Det är en stor och mycket välfylld lokal med allt från möbler till kläder och popcornpoppare (fast den såldes när jag var där, så det finns nog ingen kvar just nu).  Det är underbart att gå och botanisera bland hyllorna och hitta sitt speciella fynd.  Rekommenderas varmt och värt en utflykt så här i vintermörkret.

http://www.atervandan.se/index2ecb.php

om ni är nyfikna och vill titta lite i förväg.

Medicin eller drog?

Publicerad 2011-02-14 13:32:01 i Allmänt

Vet inte om någon mer an jag har noterat skylten; Kronans droghandel, när man åker till Landvetter? Det fick mig alltid att småle.  Att Kronan skulle syssla med droghandel, i bästa maffiastil, är ju lite småkul.  Kanske inte så länge till.

Visst finns morfin och andra smärtstillande medel redan, men på senaste tiden börjar man diskutera cannabis och hasch i medicinskt syfte? Nyligen beslutade FN att kokablad är narkotika och därför inte tillåtet att handla med. Detta känns ju lite underligt om man samtidigt legaliserar cannabis och hasch som är en "västerländsk" konsumtion. Inte konstigt att många i Latinamerika protesterar och kallar beslutet för ren rasism och kolonialism. Nu ska vi inte blanda ihop kokablad med kokain, det är två helt olika saker. I medicinska undersökningar har man kommit fram till att kokabladen kan ha positiva hälsoeffekter. Det gäller inte kokain!

Det är svårt att vara helt svart eller vit när det gäller produkter som finns runt omkring oss. Kaffe, tobak och socker, är produkter som inte är nyttiga. De kan tyckas ganska harmlösa men ser man på kol och andra följdsjukdomar, är det tydligt att de står för en stor del av ohälsan i världen. Jag menar absolut inte att vi ska legalisera andra onyttigheter, för att det ska vara "rättvist", snarare tvärtom.  Samtidigt får man inte vara så kulturellt förblindad att man inte kan lyfta upp frågan på bordet och jämföra olika alternativ på ett så rättvist sätt som möjligt.

Även om jag rent instinktivt studsar till när jag läser om cannabis som medicin, så ska jag försöka sätta mig in frågan innan jag dömer ut det.

Grattis Egypriens folk!

Publicerad 2011-02-11 17:15:48 i Allmänt

Äntligen har han avgått på riktigt. Hosni Mubarak har lämnat makten och nu återstår en process för att skapa en demokratisk ledning av det mest folkrika arablandet. Det går nog inte att förstå det som nu händer i ett land som varit under diktatur så länge. Jag håller tummarna för att armén fullföljer sitt löfte till folket och att Egyptierna får den demokrati som de så modigt har kämpat för.  Idag är det fest.

Kvinnokraft

Publicerad 2011-02-11 09:26:21 i Allmänt

Vilken underbart trevlig kväll vi hade igår på ABFs lokaler. Kvinnor i alla åldrar diskuterade politik så det bra visslade om det och här kan vi snacka högt i tak. Ingen som slog i något glastak där inte. Befriande och roligt att få så många skratt under så allvarsamma överläggningar. Vår partiledardiskussion ledde till att vi vill föreslå ett delat ledarskap med en man och en kvinna. Det finns några att välja bland. Namn som Parotsky, Bodström och Damberg virvlade runt i rummet tillsammans med Larsson, Sommestad, Johansson och Palm. 

Det finns inte någon Stålman eller Stålkvinna som äger alla de egenskaper som man skulle vilja ha i en partiledare; utstrålning, intelligens, retorik, förankring, demokratiskt ledarskap, trovärdighet...... Men det finns många som kommer ganska nära och som med stöd och en stark grupp omkring sig kan nå nästan hur långt som helst.

Spring i benen

Publicerad 2011-02-09 08:07:00 i Allmänt

Äntligen kom jag igång och har nu joggat min korta runda. Det gick utan några större problem att ta mig hela vägen i lugn takt. Förra våren var flåset inte lika bra och det sporrar ju lite att försöka ta i lite i sista backen hemåt. Jag måste nog säga att jag känner mig rätt så nöjd med mig själv.  Nu återstår att motivera mig till en fastevecka så att jag blir av de extra kilon som smugit sig på magen under vintern.

Böcker

Publicerad 2011-02-04 07:50:26 i Allmänt

Jag har en stor hög böcker liggande på mitt nattduksbord. En resa till London, byteskväll med Boktyckarna och några som inte hunnits med. Nu behöver jag ledigt för att få lägga mig till ro och sätta tänderna i (eller kanske händerna i?) alla härliga historier. Börjar dagen med en bok i bilen på färjan till och från Lysekil. Lite Martina Haag, för första gången, tack vare Anna.

Tänk när man blir pensionär och kan frossa varje dag.

Arbetare?

Publicerad 2011-02-01 11:14:11 i Allmänt

Jag får ofta höra att socialdemokraterna måste bli ett arbetarparti igen. Det väcker frågor kring vem som är arbetare, egentligen?

I en diskussion nyligen fick jag höra att bara LO-kollektivet är riktiga arbetare. Egenföretagare som jobbar från sex på morgonen till åtta på kvällen göre sig inte besvär att försöka komma med i vårt arbetarparti! Tjänstemän räknas inte heller. Samma personer lyfter ofta upp Olof Palme som en stor förebild. Då kan man inte annat än undra; Olof Palme var ju knappast arbetarklass. En överklasspojke som väcktes i sin politiska, ideologiska fundering när han såg de orättvisor som fanns i världen. Det är rätt så många socialister som har den bakgrunden.

Unga studenter från ganska välbärgade förhållanden som vill förändra världen, var och är en stor del av den arbetarrörelse som vuxit fram och danat vårt samhälle genom det gångna århundradet. De kämpade för att vi skulle få fri tillgång till studier, kultur för alla, allmänna bibliotek och så mycket mer som vi nu kan njuta frukterna av. Till och med högern har annammat mycket av det som har präglat vårt samhälle, även om de fortfarande håller fast vid sin grundläggande tro på orättvisor som grogrund för tillväxt.

Skillnaden mellan vänster och höger är inte vilken klass man tillhör. Skillnaden är värdegrunden. Vad tror vi är det bästa för vårt samhälle; Rättvis fördelning av resurserna, som vi gemensamt har skapat eller en mer "dynamisk orättvisa" som får människor att kämpa mer för sin överlevnad och på så sätt skapa tillväxt? Jag hävdar att Rättvisa alltid vinner i längden och det är den långsiktiga utvecklingen som räknas inte kvartalskapitalisterna kortsiktiga övervinster.

Låt oss diskutera ideologi och värdegrund. Vilket samhälle vill vi tillsammans skapa?

nog!

Publicerad 2011-02-01 08:02:14 i Allmänt

USA visar upp en fruktansvärd arrogans och handlingsförlamning gentemot de berättigade krav på¨demokrati och frihet i Mellanöstern. Ingen är speciellt förvånad över att det bara är tomma ord när amerikanska poliitker uttrycker sin vilja att skapa demokrati i Irak och andra länder man går in i med väpnad styrka. Det har historien visat många gånger.

Jag tror ändå att hoppet om att Obama skulle visa sig vara en annorlunda amerikansk president än sina föregågnare på posten, håller på att dö ut. Han hade sin chans att ta steget fram och leda utvecklingen, i stället sitter han tyst och våndas över att en nära allierad, diktator står på randen till att störtas.

När schahen av Iran tvingades bort från påfågelstronen gjorde Carter samma misstag. Passivitet och ett lamt försök till intervention (helikopterincidenten), banade väg för ett ökat hat mot USA. Misstror fanns ju redan efter mångårigt stöd till en korrupt regim. Min förhoppning är att likheten stannar där, men visst finns en oro för att situationen i Egypten ska följa samma mönster som Iran. Ännu ett stort land i Mellanöstern som vänder sig till religionens företrädare som enda motmakt till stormakten USA?

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela