Anna-Lena Heydar

ödesdag?

Publicerad 2007-11-29 08:23:26 i Allmänt

Ja, idag avgörs det om Nu-sjukvården skall anta det förslag till struktur som ledningen har tagit fram. Jag har fortfarande ett litet hopp om att de politiker som sitter i majoritet kommer att lyssna på den massiva kritik som framförts, även om det är ett litet hopp.

De få argument som framförs gäller vikten av att samordna och det tror jag ingen är emot. Frågan är hur man skall samordna och vem som skall besluta om var olika delar skall ligga. Där har inte argumenten alls kommit fram. Traumaenheten är ju inte bara den del som gäller akuten, vilket påpekades i en av de många insändare som kommit från personal på sjukhuset. Att så många i personalen har engagerat sig i att ifrågasätta de underlag som finns för beslut måste ju ändå ha någon påverkan på de som skall fatta beslut, annars måste de ju vara helt okänsliga eller ha valt att inte lyssna och läsa.

Jag kan inte tro att de politiker som sitter i beslutssituationen idag är helt okänsliga och jag tror också att de har de bästa intentioner. Problemet är att man har målat in sig i ett hörn och att det har gått prestige i frågan. När Axelsson bemöter motargument med att de är oseriösa tycker jag att man visar på att lyhördheten och öppenheten helt har försvunnit ur debatten. Att fatta ett så viktigt beslut med skygglapparna på är inte seriöst och inte demokratiskt.

Vi måste ha väl förankrade beslut som accepteras av merparten av personal och befolkning annars är genomförandet inte möjlligt.  När en så stor del av de berörda känner sig överkörda och illa hanterade kommer inte resultatet att bli bra, hur mycket man än från ledningshåll vill. I en process måste flertalet vara aktivt positiva för att det skall fungera. När det gäller Nu-sjukvården är detta långt ifrån fallet.

Därför håller jag tummarna för att politikerna i Nu-sjukvårdens styrelse  idag skall bordlägga frågan och skicka tillbaks den till regionfullmäktige för att få nya grunder för beslutet. Det måste öppnas för en annan fördelning mellan sjukhusen och konsekvenserna skall tas fram före besluten fattas, så att alla har en chans att förstå vad man fattar beslut om.  Bort med prestigen och öppna debatten!

Kraftprov

Publicerad 2007-11-16 08:27:50 i Allmänt

I två dagar var jag tillsammans med styrelsen och ledningen i Uddevalla energi och besökte Varberg. Vi brukar åka på studiebesök ibland för att titta på hur andra energibolag fungerar. Denna gång fick vi verkligen uppleva kontrasterna i energivärlden. Första dagen tittade vi på vindkraftsverk och andra dagen besökte vi Ringhals kärnkraftverk!

Det var ungefär 30 år sedan jag besökte Ringhals tillsammans med min gymnasieklass. Då fanns bara de två första reaktorerna och allt var så nybyggt och tekniken överväldigade mig i denna rena, nybyggda miljö. Jag röstade ändå nej i den folkomröstning som var den första gången jag fick var med och bestämma! Mitt första aktiva val som vuxen och röstberättigad. 

Denna gång blev vi förmodligen guidade av samma person som för 30 år sedan? Han hade varit den som tog emot gymnasieklasser och han hade varit i Uddevalla gymnasierna och informerat om kärnkraft redan då! Personalomsättningen är nästan 0 på Ringhals och det måste ju vittna om att man trivs.  Det är ju bra. Ändå kändes det som Ringhals är ett exempel på gårdagens energilösningar. Att det inte går att ersätta denna gigantiska el-fabrik i ett svep förstår man ju, men det måste finnas andra lösningar som äntligen får prövas och aktivt utvecklas. Vi har väntat för länge på att söka oss vidare från dessa ineffektiva vattenkokare, där knappt hälften av energin omvandlas till el och värmen inte används till annat än att värma upp havet!

För hur imponerande än denna högteknologiska miljö än verkar så handlar det till syvende och sist om att koka vatten för att producera el och kyla ner det i havet, med en 10 gradig ökning av vattentemperaturen som följd. Detta har lett till att havsabborrarna övervintrar utanför Ringhals. Dessutom har vi långt ifrån löst lagringsproblematiken för det uttjänta bränslet och den miljörisk som uranbrytningen innebär. 

Nej, vi måste hitta bättre och mer långsiktiga lösningar på vårt energibehov som inte lämnar efter sig så många frågetecken och avtryck i naturen. För inte kommer man att kunna återställa naturen till det den en gång var, även om man lägger ner kärnkraften idag. Barsebäck står fortfarande kvar och kommer att göra så ett bra tag om man någonsin kan riva det helt och hållet? Det är stora kostnader förknippade med att ta om hand den kontaminerade miljö och material som finns i verket.

Att få besöka de nya vindkraftverken söder om Varberg var en helt annan upplevelse. De majestätiska rotorbladen snurrade i långsam takt runt och gav endast ett lågt svischande ljud trots att vi stod rakt under verket.  De första verken som byggdes stod inte långt därifrån men skulle snart bytas ut mot dessa större mer effektiva verk. Att byta ut dem innebär att man monterar ner de gamla och kör till återvinningen, för att sedan ställa upp de nya. 

Jag är efter besöket i Varberg än mer övertygad om att jag röstade rätt i kärnkraftsomröstningen för över 30 år sedan. Det är bara synd att utvecklingen av mer hållbara lösningar fått stå tillbaks så länge. Min förhoppning är att Vattenfall (=staten) någon gång skall inse att man måste satsa resurserna på framtidens lösningar, inte kasta bort ännu mer tid och pengar på att utveckla gårdagens teknik.  Vattenfall har beslutat att satsa miljardbelopp på att fylla gruvgångar med flytande koldioxid från kolkraftverken?! Varför inte satsa dessa pengar på något som kan ersätta kolkondens?

De små kommunala energibolagen har insett var framtiden finns. När skall Vattenfall förstå det vi sedan länge har förstått? Framtiden ligger i långsiktigt hållbara energilösningar.


Tenntavlor

Publicerad 2007-11-07 10:11:37 i Allmänt

På allmän begäran? lägger jag in några foton på de tenntavlor som min man börjat att producera som hobbyverksamhet. Det är ett spännande hantverk med gamla anor men som vi tycker kan behöva lite förnyelse. De tavlor vi hittills har sett är väldigt inriktade på Bauers tomtar och troll och det är ju fantastiskt fina motiv men vi vill göra lite annat.

Hittills har vi inte haft så mycket tid att lägga ner på att ta fram nya idéer men kanske kan det bli lite annat framöver. Här är i alla fall några exempel på vad han har gjort.

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela