Anna-Lena Heydar

Granen i ny skepnad

Publicerad 2009-07-30 18:35:36 i Allmänt

Den stora sockertoppsgranen på framsidan hade blivit torr och brunfläckig. Ett försök att rädda den från att huggas ned helt, var att klippa bort alla torra grenar nertill och stamma upp den. Inte nog med att hela jag var full med barr (till och med i öronen hade de letat sig in).  Jag fick köra tio skottkärrelass med grenar innan vi stolt kunde betrakta vårt verk. Inte så dumt, om vi får säga det själva.  Nu är det bara att köra bort allt barr och fylla på med jord och bestämma vad som skall växa under.  Förslag?

Skibrease

Publicerad 2009-07-30 09:01:45 i Allmänt
Efter lite förberedelser (ösa båten och fixa fram alla segel mm) gav vi oss äntligen iväg på en tur med den lilla, men ack så naggande goda, Skibreasen. Visst ser skepparen nöjd ut vid sitt roder?

Sommarn är tillbaks

Publicerad 2009-07-28 14:55:15 i Allmänt

Solen skiner över snäll och elak. Det är sommar igen och när solen är framme känns det riktigt varmt och skönt. Det blir nog några dopp i havet idag även om det blåser lite väl mycket för att ge sig ut på havet. Kanske får vi en tur i den vackra Skibreasen (reservation för stavningen) som ligger och guppar nere vid bryggan med kapellet påspänt över sittbrunnen. (efter lite bekymmer, kan vi sätta fast det igen om vi tar loss det tro?)
En tur till Lysekil kan det i alla fall bli imorgon om vädret håller i sig. 

Läsdag

Publicerad 2009-07-27 10:14:30 i Allmänt

Idag är det regn och lite mulet igen. En perfekt dag för att sitta inne och läsa en bok. Har börjat på Montecore av Jonas Hassen Khemiri. Den är precis så bra som jag hade väntat mig. Skall läsa hans första bok också, direkt när jag är klar med denna. Jag köpte dem till dottern och har väntat på att få låna dem. Tog chansen när hon inte var hemma och snek mig in och tog den ur hennes bokhylla. En dag i växthusen tillsammans med katten.

En härlig sommarkväll

Publicerad 2009-07-26 10:44:10 i Allmänt

Igår kväll tog jag en promenad med hunden. Det var alldeles stilla och fortfarande varmt. Varken jag eller hunden ville gå in, så vi tog en lite längre promenad än vi hade tänkt.  Rådjuren betade på ängen tillsammans med hararna, men hunden brydde sig inte om dem.  Livet är gott.

Brödbak i svinottan

Publicerad 2009-07-24 08:01:55 i AllmäntNär jag ändå kört sonen till jobbet tidigt på morgonen, passar jag på att baka lite. Satte ett surdegsbak igår kväll och det vara bara att baka ut det och sätta på ugnen. Kan inte klaga på nybakt bröd till frukost. Det är semester och njutning.

Surdeg ger lågt GI, läste jag någonstans. Inte för att jag direkt bryr mig. Bröd är livets nödtorft och utan ost kan man inte leva, så jag lär inte kunna gå på någon diet där det innebär att man inte skall äta det ena eller det andra. Hellre tjock och lycklig, än smal och olycklig (för att man inte får äta ost och bröd).

Försvunnen...

Publicerad 2009-07-23 09:42:42 i Allmänt

Med många förmaningar om att ringa ofta och inte prata med främlingar, åkte hon så iväg. En dotter är nu på väg till Örebro (av alla ställen!).  I svinottan drog hon upp sin lilla mamma för att skjutsa henne till bussen. Jag är alldeles för snäll. Tre nätter på liggunderlag och i sovsäck kommer att göra henne lite mör och kanske till och med längta efter hemmets ljuva härd (säng med mjuk kudde och madrass). Vi får väl se hur hon ser ut på söndag när hon kommer hem igen. 

En bit Afrika

Publicerad 2009-07-22 12:38:34 i Allmänt

Efter de senaste regnen har det kommit blad på den pinne som min man tog med från Kenya!
Helt fantastiskt att en torr pinne, som dessutom är van vid varmare klimat, kan börja  växa i vår trädgård. Jag litade inte riktigt på mina egna ögon i början.  Nu har vi i alla fall en liten kassavapinne med några vackra blad i toppen och ser fram emot att få se om den fortsätter växa. Till vintern får vi nog gräva upp den och ta in den i värmen tillsammans med dadelpalmen som också har fått komma på sommarlov i trädgården.  Men än så länge får den stå i rabatten mitt bland ringblommor och andra sommarblommor.

 

Mitt i semestern

Publicerad 2009-07-21 12:48:50 i Allmänt

Just när man börjat slappna av, börjar gubben sin semester och börjar dra igång en massa saker. Det är lite irriterande men visst kan det behövas lite städning och röjning även i semestertider. hoppas att han snart kommer ner i varv och kan börja slappa som resten av familjen. Det får inte bli för mycket jobb.

Den italienska flaskan har nått sitt slutmål

Publicerad 2009-07-18 19:29:40 i Allmänt

Så har då den fina flaskan med sitt goda innehåll nått sitt slutmål; en altan på västkusten med utsikt över havet. Den stod länge på altanräcket och beundrade den vackra vyn över Gullmarn och Lysekil, innan den anslöt sig till sällskapet och fick hedersplatsen mitt på bordet. Framme till sist efter den långa resan.


Och så lite mer regn...

Publicerad 2009-07-18 12:43:02 i Allmänt

Tänkte mig ut och plocka lite mer blåbär i skogen idag, men det är för blött. Är lite rädd för att blåbären skall hinna bli för övermogna innan det torkar upp. Jag är en sådan där samlare som inte kan se fina bär i skogen utan att känna en plikt att plocka dem.  Det är sorgligt om de inte kommer till nytta och äts upp med den andakt och njutning som de är värda. Gårdagens grillkväll avslutades med en blåbärspaj med vaniljvisp. Kan det bli bättre? Jag ser också fram emot vinterns njutning med blåbär och hallon - smothie till frukost. Att få en vitaminkick när man mest behöver den mitt i den mörkaste årstiden kan vara livräddande. Hoppas på en lucka i molnen i eftermiddag så att jag kan få några fulla burkar till.

Grillväder

Publicerad 2009-07-17 18:04:08 i Allmänt

Idag är det perfekt väder för att bada, sola och grilla (när solen börjar gå ner över havet). En grillkväll på altanen med Oxeviks vackraste utsikt väntar. En perfekt avslutning på en sommardag.

Klosterfestivalen i Dragsmark 2

Publicerad 2009-07-16 19:10:32 i Allmänt

Nu är det över för denna gång och det var många som hittade till Dragsmark i år också. Roligt för de som jobbar hårt varje år för att förnya och förbättra. Lite bilder från marknaden och kyrkan, där det för första gången hölls tidebön i medeltidsanda under festivalen.  På sista bilden blir en av försäljarna intervjuad av radion (kanske lokalradion? det stod svt på mikrofonen)

Klosterfestivalen i Dragsmark

Publicerad 2009-07-16 09:47:46 i Allmänt

Så var det dags igen. Klosterfestivalen i Dragsmark avlöper mellan 11 och 19 idag. Det blir en nyhet i år och det är medeltida andaktsstunder i Dragsmarks kyrka kl 15 och 18. Det ser jag fram emot, liksom kuballepytt och allt annat som återkommer från föregående år. Berättelsen om Valborg och Axel är också favorit i repris.

Den som vill se fina bilder från förra året kan gå in på länken nedan.

http://www.dragsmarks-hembygdsforening.se/Klosterfestivalen.php

Klara målar

Publicerad 2009-07-15 13:09:38 i Allmänt

Mormor har anlänt till Oxevik och vips har hon fått fart på dottern. Jag vet inte hur hon gör. Jag tjatar och tjatar om att hon skall städa sitt rum eller gå igenom sina klädhögar och kassera det hon inte vill ha. Men händer det något? Nej. Bildbevis finns nu att hon faktiskt kan, om hon bara vill.

Solen är tillbaka

Publicerad 2009-07-14 08:24:22 i Allmänt

Idag skiner solen igen över Oxevik. Det blåser lite lätt och kan nog bli en härlig dag. Har inte badat sedan regnet kom. Det har inte varit så inbjudande att gå ner till havet i ösregnet. Grannen påstår att det fortfarande är varmt i vattnet så vi får väl se. Det kan bli ett dopp idag om det vill sig.

Kattkorg

Publicerad 2009-07-13 08:46:28 i Allmänt

Det regnar inte lika mycket idag som de senaste dagarna, kan det vara ett tecken på att vattnet håller på att ta slut där uppe? Det börjar att kännas som om solen skulle kunna titta igenom molntäcket snart. Kanske redan i eftermiddag.... Tills dess tänker både jag och katten ta det lugnt och hålla oss inomhus.

Besök i utlandet?

Publicerad 2009-07-12 15:08:53 i Allmänt

Kommer precis hem från en tur till Göteborg eller....det kändes faktiskt som om vi åkt mycket längre både söderut och österut. Vi tog en tur till marknaden i Bellevue och Kviberg. Det är en härlig blandning av allt från frukt och grönt, second hand till kläder och dvd filmer. Dessutom är besökarna/kunderna från hela världen.  Det är underbart att kunna njuta av på hemmaplan.  naturligtvis kom vi hem med bilen fullpackad med underbara inlagda grönsaker, frukt, bröd och annat smått och gott. Nu väntar grillen på lammkotletter och tomater.

Regn idag också

Publicerad 2009-07-10 08:26:06 i Allmänt

Regnet har vräkt ner sedan igår eftermiddag och även om jag var ganska nöjd igår, så börjar jag att tröttna på gråväder nu. Tycker att det ser lite ljusare ut över Lysekil och har hopp om att det skall klarna upp under dagen. Tills dess får vi ha inomhusaktiviteter. Borde satsa på att röja runt i huset men försöker desperat att hitta andra göromål att ta itu med. Läsa bok? Lösa korsord? Eller varför inte bara titta på en romantisk film och sjunka ner i tevesoffan.  Först blir det en promenad i det vackra vädret med hunden om hon reser på sig och följer med ut.  Ser inte ut som om hon vill gå ur sin korg.

Regn och väderprognoser

Publicerad 2009-07-09 09:13:48 i Allmänt

Äntligen kommer det en rejäl skur. Det har kommit några regnduttar lite på natten några dagar men det räcker inte. Visst är det underbart med sol och värme, men efter förra sommarens vattenbrist är jag glad för att regnet äntligen kommit.   Det har regnat inne i stan och till och med vid Bokenäs i flera dagar men inte mer än några droppar har fallit här i Oxevik fram tills nu.
Det kommer att göra gott för alla växter och kanske till och med fylla på vår brunn lite. Väderleksrapporten har lovat ganska mycket regn men jag litar inte på dem.  När de säger att det kommer att bli soligt nästa vecka, menar de nästan alltid Stockholmsområdet. Vem bryr sig? Det är ju på västkusten alla stockholmare (och annat löst folk) är på sommaren. Jag har börjat titta ut genom fönstret och se hur det ser ut över Lysekil på morgonen. Om det är ljust och fint kommer det att bli sol under dagen. Om det är mörka moln finns det risk för regn.  Just nu regnar det rejält och solen skiner!  Över Lysekil är det jämntjockt så det blir enligt min prognos fortsatt regn under dagen. Det får bli lite inomhusaktiviteter idag men något dopp i havet måste jag också få.

privata försäkringar?

Publicerad 2009-07-08 21:32:25 i Allmänt

Arbetsmarknadsministern Littorin är nöjd. Fler tar privata försäkringar eftersom det generella, solidariska trygghetssystemet inte längre räcker. Man har uppenbarligen nått dit man ville; att förstöra det generella välfärdssystemet.

Trädgårdslycka

Publicerad 2009-07-07 13:28:28 i Allmänt

Morgonen började med en frukost som heter duga. Bärblandning från trädgården; hallon, vita smultron, jordgubbar, vita vinbär, röda vinbär och jättegod grekisk yoghurt med lite honung och toppad med Saltå Kvarns musliblandning! Kan det bli bätte?  Känner mig oerhört priviligierad att kunna plocka mina egna bär i trädgården och njuta av stillheten på morgonen. Efter lite gräsklippning blev det obligatoriskt ett svalkande dopp i havet och några längder simning i det fantastiskt varma vattnet, ännu en vardagsnjutning.

Lite bilder från trädgården som den ser ut just nu. Jag har naturligtvis inte tagit bilder på allt ogräs och annat som behöver åtgärdas, utan bara det som är vackert och gott.

Reflektion

Publicerad 2009-07-06 10:43:59 i Allmänt

Måndag och jag är ledig. Har tagit en promenad med hunden, ätit frukost i växthuset och ringt mamma. Det skall regna idag (enligt prognosen) men solen tittar fram mellan molnen och värmen är kvar i luften, om än inte lika intensiv som i veckan som gick.  Om en stund är det nog läge för ett bad och jag funderar på om jag skall göra någon nytta idag?! Det känns inte som om det är helt nödvändigt. En dag utan några måsten skulle vara helt ok. Det finns ju en hel del att göra och jag hade föresatt mig att röja huset nu när jag får lite ledig tid, men det kan ju vänta till en annan dag. En regnig dag? Vi får väl se om det börjar regna lite senare.

Bad

Publicerad 2009-07-05 16:47:45 i Allmänt

Det är 23 grader i vattnet. Underbart. Inga brännmaneter och bara att ligga i och simma fram och tillbaka, hur länge som helst. Förra sommaren var likadan och nu har vi börjat att vänja oss vid Medelhavsklimatet. Så här varmt i vattnet kommer jag inte ihåg att det har varit så många somrar.  Kanske har jag fel men man glömmer ju så fort när man börjar bli gammal. Hur som helst njuter jag och alla andra vid kusten. Snart kan det bli regn.

Projekt egenanställd

Publicerad 2009-07-04 08:07:36 i Allmänt

Har just haft tre intensiva dagar med tolkning franska-svenska-franska (och lite engelska inemellan) och diskussioner kring egenanställning. Det kändes jättekul att få vara med och träffa alla dessa engagerade människor.  Hade nästan glömt bort hur roligt det är med transnationella projekt. Visst kan det vara frustrerande med den stress man ofta har med att skriva rapporter om de resultat som uppnås inom ramen för projektet och att samordna de olika ländernas insatser. Men i stort så berikar det enormt att få utbyta erfarenheter och vidga sina egna referensramar.

Mötet på Noak resurskooperativ igår var nog en liten kulturrevolution för våra vänner från syd. De hade inte alls den typen av smarta administrativa lösningar via internet som Noak har utvecklat sedan starten 1996.  Och utvecklingen fortsätter med en presentationsweb för uppdragstagarna; Anlita.nu  Den kommer att bli jätteintressant.

Men nu skall jag gå på semester och bara njuta i en månad. 23 grader i vattnet och inga brännmaneter, ett glas vin i växthuset på kvällen och lite grillat till lunch.  Semestern kan börja!

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela