Anna-Lena Heydar

Varmare och varmare

Publicerad 2009-06-30 08:50:01 i Allmänt

Idag är det om möjligt ännu varmare än igår och jag njuter av att även vattnet blir skönare och skönare att sjunka ner i för ett svalkande dopp. Det blir nog ganska många dopp idag om inte hjärnan skall börja koka.  En bok i hängmattan verkar vara ett bra tidsfördriv idag.

Sista arbetsveckan inledd

Publicerad 2009-06-29 07:59:36 i Allmänt

And counting....Nu är det på sluttampen och jag börjar verkligen räkna ner de sista dagarna. Vädret är ju underbart så det känns lite tufft att åka ifrån bad och sol. Men man har ju dessa välsignat underbara kvällar också och dagen är inte slut när man kommer hem.  Kvällsdopp och grillning på altanen.

Ännu mer kantareller

Publicerad 2009-06-28 10:30:40 i AllmäntNu blir det smörstekta kantareller till grillat kött till middag. Visst känns det som om man hade vunnit en högvinst på lotteri när man helt plötsligt hittar dem? Trodde att de hade torkat bort i högsommarvärmen men där var de och bara väntade på att vi skulle komma förbi och hitta dem. Men först blir det ännu en dag med sol, bad och slappande i hängmattan.  

Seabased investerar!

Publicerad 2009-06-26 07:19:02 i Allmänt

Jättekul att vågkraften går in i ett nytt skede. Att det ligger tillverkning i vår grannkommun Lysekil är ännu roligare, om än inte förvånande. Var skulle vara bättre med vågkraft än på västkusten? Det behövs nya arbetstillfällen här och det är så härligt att alternativ till nedsmutsande kol- och kärnkraftsverk nu äntligen är på gång.   Det finns hopp om en mer klimat- och miljöanpassad framtid.

Snart sommarlov....

Publicerad 2009-06-24 10:59:06 i Allmänt

Det är några veckor kvar innan jag kan gå på ledighet. Nu när vädret är så underbart och varmt känns det väldigt långt med knappt två veckor till.  Ändå är vi ju privilegierade som får vara lediga hela fem veckor om året. Det är det inte många i världen som kan njuta av. Det stora grannlandet i väster har på sin höjd tre veckor (och det är de goda arbetsgivarna).

Läser just nu en bok som heter Nya perspektiv på människor och företag av Rolf Österberg. Läs den. Den ger många nya tankar. Med det perspektiv som han presenterar och representerar inser man hur fel den nya skolpolitiken är. Jag tjatar igen om hur illa jag tycker om kadaverdisciplinskolan som herr Björklund företräder och hur fel den är i ett samhällsutvecklingsperspektiv. Om vi skall ha en plats i världsekonomin framöver, skall vi snabbt som tusan avskaffa alla de reformer som nuvarande regeringen står bakom i skolan. Det går inte att tvinga människor till att forma sig till systemet. Systemet måste forma sig efter människorna. Det finns inga dumma barn.

Dessutom skall vi ta bort Ipred och andra tokigheter för att skapa utveckling av det nya företagande och kunskapsutbyte som sker via internet.  Den sk islamiska revolutionen har kallats "kassettrevolutionen" eftersom Khomeini skickade inspelade kassettband till Iran med budskap om att göra uppror mot Shahen - dagens uppror kanske skall heta internetrevolten?  Det uppror som nu sker i Iran, hade inte haft en susning om inte internet och andra kommunikationsmöjligheter funnits. Via Pirate Bay kan information komma ut trots försök att strypa alla vägar. (pirate bay har lagt upp en speciell sida för iranska motståndsrörelsens kommunikation!) Det är en viktig demokratisk rättighet att kunna kommunicera och utöva yttrandefrihet. 

Ojdå det som började som lite sommarprat slutade i revolution. Så kan det gå när hjärnan arbetar på.

Ordförandetrubbel

Publicerad 2009-06-23 13:57:48 i Allmänt

Jaha. Så har vi inte någon ny ordförande i tekniska nämnden efter sommaren ändå. Michael Höglind hoppar av sina uppdrag och det får vi respektera. Hoppas att han får en skön, ledig sommar att vila upp sig. Det kan han och familjen behöva. Liksom vi andra också naturligtvis.

Jag har en känsla av att det blir en solig och härlig sommar i år.  Nu har vi haft vårt sista ks möte före sommaren och det återstår endast några få möten innan semestertiden inträder. Det kommer väl kanske att behövas kallas till extra möten för att lösa situationen med ordförandeskap i tekniska nämnden men det får vi avvakta.  Så bråttom är det inte ännu och jag har erbjudit mig att hoppa in och lösa situationen, om än tillfälligt ;-)

Åska

Publicerad 2009-06-21 12:53:53 i Allmänt

Det åskar och ser ut som om regnet snart skall komma. Vilken tur att vi hann att fixa ett hörne för kycklingarna i hönsgården och flytta dem dit. De ser ut att trivas med lite större utrymme än den lilla kycklingburen. Bonus för hönsen som fick komma ut och picka runt i gröngräset. Det ser lite ljusare ut över Lysekil, så kanske det inte blir så mycket regn i alla fall? Håller tummarna för att vi kan ta en långpromenad utan att bli genomvåta.

Kyrkvandring Bokenäs - Dragsmark

Publicerad 2009-06-20 20:45:30 i Allmänt

Så var det dags för sommarens första kyrkvandring. Bokenäs gamla kyrka är nu färdigrenoverad för denna gång, så vi kunde börja med ett besök i medeltidskyrkan.  Härlig är Jorden fick bli vår start och sedan bar det iväg genom regn och solsken, över stock och sten. Det är en härlig vandringsväg längs stigar, grusvägar och gammal medeltidsväg. Ser redan fram emot att få gå åt andra hållet i slutet av sommaren.

Flatöbilder

Publicerad 2009-06-18 18:44:12 i Allmänt


Från färjeläget vid Ängön till Handelsman Flink går Kuststigen genom skog och längs havet och snirklar sig. En underbar promenad som kan rekommenderas varmt.

Midsommarregn

Publicerad 2009-06-18 10:21:04 i Allmänt

Då har midsommarvädret kommit med störtregn och sol, om vartannat.  Det är nästan likadant varje år och man borde ha vant sig vid detta. Ändå hoppas man lika naivt varje år att solen skall skina och värmen komma, så att man kan duka ute i trädgården. En av de bästa reklamfilmerna jag har sett är den som visar hur familjen flyttar bord och stolar ut och in mellan skurarna. jag har glömt vad själva reklamen var för, så det kanske inte var någon riktigt bra reklam i alla fall. Rolig film ändå!

Jag har fortfarande inte gett upp hoppet om en solig midsommarhelg men nöjer mig med uppehåll ;-) man får ju vara realist.

Världens bästa barn

Publicerad 2009-06-16 22:02:22 i Allmänt

Jag tror att vi har världens bästa barn. Klara har lagat mat och serverat oss i växthuset, där hon har dukat upp och gjort fint. Vi var på Flatön och promenerade Kuststigen mellan Flatön kyrka och Handelsman Flink medan barnen förberedde för bröllopsmiddag i växthuset. Det blev en fantastisk bröllopsdag precis som vi planerat. Trevlig promenad i solsken och god mat och dryck.

Bröllopsdag

Publicerad 2009-06-16 14:54:27 i Allmänt

Idag är det vår 28e bröllopsdag. Ganska otroligt och vissa gånger har det varit nära att vi inte skulle komma hit. Nu skulle det ju vara tusan om vi inte kommer till 30-årsjubiléet, det är ju bara två år kvar.  Men, nu skall vi njuta av denna dag och hitta på lite mysigt att göra, bara vi två.  Eftersom mannen i mitt liv inte skall få veta något ännu, får jag hålla det hemligt lite till.  Det blir en överraskning som jag tror han kommer att tycka om.

Första doppet

Publicerad 2009-06-14 14:20:11 i Allmänt

Äntligen. Jag har badat i havet för första gången i år. Det satt långt inne denna vår och jag blir fegare med åren. Tiden då man kastade sig i från bryggan vid Påsk är förbi. Det var riktigt skönt i vattnet ( mellan 17 och 18 grader tror jag) och jag tog flera simtag innan jag klättrade upp på stegen och satte mig i solen för att torka.  Nu väntar hängmattan och min slöa söndag är fullbordad.

Söndagsmorgon

Publicerad 2009-06-14 10:16:03 i Allmänt

En underbar morgon. Vaknar efter en lång sovmorgon (efter åtta) och går en promenad med hunden. Solen skiner och fåglarna kvittrar. Öppnar alla dörrar och låter sommarluften komma in i huset. Matar hunden och sätter på kaffe. Brer knäckebrödsmackor och häller upp en stor kopp med caféaulait (eller för er lite mer moderna människor caffelatte!). Sätter frukosten på en bricka och går ut i växthuset. Här sitter jag fortfarande och päser i hängstolen med min dator och en kopp kaffe. Få se om jag gör något annat idag!

ps katten har gjort mig sällskap och ligger på bästa plats i solgasset.

Mona och media

Publicerad 2009-06-13 07:17:22 i Allmänt

Det är verkligen inte lätt att vara partiledare.  Vi har gått från en partiledare (Göran Persson) som blivit kritiserad för att vara HSB, han som bestämmer, till en partiledare med ett helt annat arbetssätt, att förankra och delegera. Vi är många som uppskattar det arbetssättet och faktiskt stöder vår partiledare. De som inte är nöjda kanske är de som nu inte får lika mycket inflytande som förr? När alla medlemmar får vara med och styra inriktningen genom rådslag och folkrörelsearbete tar det tid. Det gillar inte media. De vill ha svar NU och de vill att partiledaren skall svara direkt, utan att förankra eller rådgöra med sina medlemmar.

Vi ser samma mönster på kommunal nivå. Jan Gunnarsson skall uttala sig om allt och det finns ingen förståelse för att vi som folkrörelseparti behandlar frågan i vår demokratiska organisation innan vi bestämmer vilken väg vi skall gå. Jag är tacksam över att vårt parti inte har en mediastrateg till partisekreterare och en partiledare som själv bestämmer i viktiga frågor. Det måste få finnas folkrörelsepartier med en bred förankring, där många får vara med och bestämma över färdriktningen. Det är också viktigt att påpeka att Mona Sahlin är en av många medlemmar. Vi är alla representanter för vårt parti och arbetar aktivt i valrörelserna. Om vi inte lyckas är de vi alla som får ta ansvar för det och fråga oss vad vi kan göra bättre till nästa gång. 

Val i Iran

Publicerad 2009-06-12 21:23:34 i Allmänt

Knappt har valrörelsen avslutats i Sverige, förrän ett nytt val följs i vårt vardagsrum. Valet i Iran står mellan särskilt utvalda presidentkandidater. Inte vem som helst får ställa upp, utan väljs noga ut av det religiösa rådet som vaktar över att man följer de religiösa regler och riktlinjer som dessa präster ställer upp. Alltså inte speciellt demokratiskt.

Dagens val har redan förlängts till midnatt eftersom köerna fortfarande ringlar långa utanför vallokalerna. Det är en stor skillnad från förra presidentvalet, då många bojkottade och valde att stanna hemma. Resultatet blev att den reformvänligare sidan förlorade till ett mer strikt islamiskt styre genom Ahmadinejad.  Det blir spännande att se resultatet som troligen presenteras imorgon kväll. Om utmanaren Moussavi vinner kommer stora krav på reformer och förändring, speciellt från kvinnorörelsen. 

POM - programmet för odlad mångfald

Publicerad 2009-06-11 09:25:28 i Allmänt

Inför kommunfullmäktigemötet igår kväll, tog jag en tur runt i Bohusläns museum. Som vanligt. Jag brukar försöka hinna med en liten runda titt och tätt för att se vad som är nytt.  Lekrummet var fullt av stojande och lekande barn, precis som när mina barn var små och lekte på fiskebåten och Grållen. Vi har verkligen ett underbart museum.

Denna gång tog jag en titt i det lilla rum som vänder sig till turister och presenterar hela Bohuslän som besöksmål. (tror att det heter Utgångspunkten?) Massor av trevliga broschyrer om sevärdheter, bland annat Dragsmarks klosterruin, där årets Klosterfestival firas den 16 juli kl 11-19. Notera det datumet i era almanackor! det är verkligen värt ett besök. Och kom gärna medeltidsklädda.

En broschyr med namnet POM, programmet för odlad mångfald fick mig att trädgårdsdrömma.  Ett program för bevarande av gamla kulturväxter för att främja den biologiska mångfald, som är så viktig för att vår växtrikedom inte skall försvinna med alla nya genmanipulerade och förädlade arter.  De kulturväxter som långsamt anpassat sig till vårt klimat och stått pall för kalla vintrar och korta somrar, visar att de är värda att bevara.  På www.pom.info kan man läsa mer om hur insamlingen går till och hur man kan få tag på gamla odlingsvärda växter genom NordGen. 
Ja till mångfald, nej till enfald! Det gäller inte bara växtriket.

Friad från fiffel (rättelse)

Publicerad 2009-06-10 23:36:06 i Allmänt

Ni som har följt kommentarerna på mitt inlägg vet ju redan att jag hade fel i att Helene inte blev fälld för något. Rätt skall vara rätt. Hon fälldes för att ha tagit ut för stora ersättningar från Försäkringskassan, dock från Uddevalla kommun, och det blev hon återbetalningsskyldig för. Tack alla ni som påpekade mitt fel och härmed rättar jag till det.

Friad från fiffel

Publicerad 2009-06-09 07:58:04 i Allmänt

Idag är det stora rubriker om att Hans Jonasson är friad från fiffelmisstankar. Bra att man går igenom regelverket för ersättningar så att ingen tvekan finns om vad som gäller. Jag har själv alltid kört försiktighetsprincipen för att inte riskera att råka ut för några tråkigheter och det känns bäst så. För mitt eget samvete och för min rättskänsla. Systemet bygger på att man agerar utifrån vad som är rimligt. Nu har regelverket satts på prov och det är väl dags att man ser över det så att inget kan falla mellan stolarna, men visst känns det lite tråkigt att behöva kontrollera och reglera allt.  Min enda fundering är varför inte friandet av Helene Nordendorf slogs upp lika stort i tidningen när det kom? Är vi inte alla lika inför lagen (media)?

Tack Piratpartiet!

Publicerad 2009-06-08 06:24:57 i Allmänt

Över hälften av svenska folket valde att låta andra bestämma.  Jag är naturligtvis inte helt förvånad men ändå ledsen över att det är så. Soffliggarna har vunnit valet igen, men vad har de vunnit? I hela Europa går fascisterna och främlingsfientliga partier framåt. I Sverige kan vi tacka Piratpartiet för att inte Sverigedemokraterna kommit in i Eu-parlamentet.  Är det så soffliggarna vill att Europa skall styras? Det är i alla fall resultatet och nu får vi vänta fem år till innan vi kan vara med och påverka igen.

Bokstavsordning i vallokalen?

Publicerad 2009-06-07 10:44:07 i Allmänt

Var just och röstade. I vallokalen stod valsedlarna i prydlig ordning i en rad. Socialdemokraterna och strax intill Sverigedemokraterna. I bokstavsordning är direktivet från valmyndigheten.  Förra valet åkte sverigedemokrater runt och stoppade in sverigedemokratilappar i Socialdemokrathögar.

Jag förstår att det är lätt att missta sig och jag hoppas att ingen skall råka ut för det i årets val men risken är uppenbar.  Kanske får vi börja med egna ställ igen för att det skall bli tydligt vad man röstar på? Idag är det i alla fall valdag och jag håller tummarna för att så många som möjligt utnyttjar sin rösträtt och väljer rätt sedel att stoppa i kuvertet. Rösta för ett rött Europa!

Dan före dan

Publicerad 2009-06-06 11:19:46 i Allmänt

Nu är det sista dagen före EUparlamentsvalet och det känns faktiskt ganska bra. Vi har gjort vad vi har kunnat för att uppmärksamma alla på att det är ett val och förhoppningsvis har vi också visat vilket parti som vill mest?! Vår enda valstuga på torget har inte uppmärksammats i pressen men människor på stan har inte undgått att se oss. Vi har haft god bemanning och det är många som turats om att vara ute och träffa folk. Nu är det bara att hålla tummarna för att vi har lyckats övertyga våra väljare att gå och rösta.
Imorgon skall jag åka till vallokalen och kontrollera att våra valsedlar ligger där de skall och jag skall också hjälpa dottern att lägga ut valsedlar för Piratpartiet. Det är viktigt att alla får rösta, även om de inte röstar på mitt val. Demokrati är viktigare än partipolitik.  Det är så många som inte får rösta i världen. Vi är så privilegierade att vi inte förstår vikten av att ha rättigheten och möjligheten att själva välja våra representanter. Släng inte bort den genom att inte rösta!

EU-valets slutspurt

Publicerad 2009-06-05 08:49:15 i Allmänt

Denna helgen är det slutspurt inför EU-parlamentsvalet. På söndag är valdagen och sluträkningen av hur många som varit och röstat kommer att göras. Mitt hopp är att många har varit och röstat. Det känns som om media har tagit ett större grepp och faktiskt fört fram sakfrågorna, inte om man är för eller emot EU. Kanske kan det engagera fler att gå och rösta?

Jag tror att personvalet är viktigare i detta val. Många säger att de vill ha en speciell person, någon som de litar på skall göra skillnad när de kommer ner till EU.  Därför vill jag inte räkna ut Gudrun Schyman eller någon av de namnkunniga kandidaterna som ställer upp, oavsett vilket parti de företräder.  Det skall bli spännande att se vad resultatet i valet blir. Tills dess kör vi vidare vår valkampanj på gator och torg, arbetsplatser och med dörrknackning. Tre dagar kvar.

Student

Publicerad 2009-06-04 08:01:20 i Allmänt

Idag kommer hela staden att vara full med förhoppningsfulla studenter och deras stolta anhöriga.  Jag skall stå i valstugan fram till halv två så det blir väl att snabbt försöka ta sig ut ur staden innan hela stadsmotorvägen har korkat igen. Vi har väl nått kulmen på barnboomsstudenterna, så det är många ungdomar som nu skall vidare ut i livet. Tyvärr är det ganska dåligt timat för dem med lågkonjunktur och arbetslöshet.

Men idag är det fest och jag önskar alla studenter en underbar solig och fin dag. Grattis!

renhållning och biogas.

Publicerad 2009-06-03 08:11:43 i Allmänt

Hemma igen efter studieresa med Uddevalla energi. Tänk att renhållning kan vara så intressant? Vi gjorde besök på Norra Skånes renhållning och fick se en fantastisk anläggning. Det roliga var att man i sina byggnader försökte ta tillvara material på ett spännande och roligt sätt. järnvägsräls som träppräcken mm. Det ger ett genuint och genomtänkt intryck. Dessutom var själva anläggningen imponerande stor.

Det vi var speciellt intresserade av var biogasanläggningen. Vi skall ju sätta ihop en biogasanläggning vid va-verket vid Skansberget inom kort. Det kommer att bli spännande. Därför är det så viktigt att lyssna på andra som redan har satt igång och ta del av deras, både goda och mindre goda, erfarenheter. Man behöver ju inte göra samma fel två gånger.  

Man blir ju lite sugen på att köpa en gasbil. Det känns verkligen rätt att köra på ett bränsle som tillverkats av restprodukter och bidrar till ett klimatneutralt utsläpp. Idag kommer många nya gasbilar ut på marknaden men det blir nog inte förrän det blir en andrahandsmarknad som utecklingen kan ta fart ordentligt. Att köpa en helt ny bil är inte självklart för de flesta. Vi ligger långt efter till exempelvis Italien, som redan idag har över 500 000 gasdrivna fordon!!!  Fiat har flera modeller som nu börjar säljas i Sverige, till och med lilla Punto finns i biogasmodell. Jag får nog fortsätta köra min lilla C1 som trots bensindrift faktiskt klassas som miljöbil, eftersom den bara drar 0.4 vid blandad körning. Det är också ganska ok.

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela