Anna-Lena Heydar

Dagny's

Publicerad 2010-06-30 21:20:55 i Allmänt

En pärla! Har ni intevarit där, så ta chansen och gå dit imorgon kväll. Då är det torsdagsöppet, som vanligt och man kan fika och titta runt. Det är verkligen värt ett besök. 50-tals inredningen och den trevliga atmosfären kommer att få er att smälta. Jag lovar.

Lyssna också på webbradion   rrw.se

Det växer ...

Publicerad 2010-06-30 08:35:01 i Allmänt

....så det knakar. Tänk vad lite regn kan göra. Det var faktiskt inte helt fel att få en liten skvätt just nu, även om jag egentligen hade tänkt mig en dag vid vattnet. Men man kan inte få allt som man vill. Ska ta mig en stund i växthuset istället och läsa boken Tisdagar med Morrie. Riktigt bra bok, men det kunde jag ju gissa att det skulle va'! (den är ju speciellt utvald)

Idag ska jag också besöka Dagny's café, och det ser jag verkligen fram emot.  Har hört så mycket om den mysiga 50-talsinredningen i det stora huset mitt emellan alla stora vägar och avfarter. Det skall bli intressant att änligen få se det med egna ögon.

Snart ledighet

Publicerad 2010-06-28 09:32:58 i Allmänt

Nu har nedräkningen börjat. Denna veckan är det fulltecknat i almanackan, men nästa börjar det att lugna sig och snart är det helt tomt! Det börjar kännas i hela kroppen att jag behöver ledigt. Vill kunna vakna när jag vill och inte känna tvånget att åka någonstans ett tag. Det är så härligt att vara helt fri från alla måsten.

Värme och sol!

Publicerad 2010-06-26 22:07:57 i Allmänt

Så kom den då äntligen. Värmen och solen. Det har varit en härlig dag. Båten kom i vattnet och jag har till och med solat en stund på balkongen (kors i taket, det händer inte ofta att jag lägger mig helt stilla i solen). Det blir förhoppningsvis fortsättning imorgon.

Detaljplanen klubbad

Publicerad 2010-06-24 10:50:38 i Allmänt

Det blev en debatt innan kommunfullmäktige klubbade detaljplanen för Östra Torp. Vad får ekonomisk utveckling kosta i form av miljökonsekvenser? Kan man bebygga området och fortfarande stå upp för de miljömål som vi har satt upp? Inga lätta frågor att ta ställning till, några dagar före midsommarfirandet sätter igång.

Ikea och den nya delen av vårt stora handelsområde kring E6, kommer att påverka hela området. Det är inte bara miljön kring Torp som påverkas av att många kommer att ta sig till butikerna för att handla och arbeta.
Mycket kommer att kunna hanteras genom att ta hänsyn till de speciella förhållanden som finns i området, som att bygga ett system för dagvattenhantering som täcker de behov som finns. Men det finns också saker som för alltid kommer att förändras, och som många, med mig, ser som försämringar för miljön.  Laxens lekplatser i bäcken, det öppna landskapet, bullerproblematik för de boende i närområdet och mycket mer.

Det är inte med lätthet som ett sådant beslut fattas, utan med mycket vånda och överväganden. Jag tror och hoppas att en utökad arbetsmarknad och möjligheter för människor i alla åldrar, som idag inte har något arbete att gå till och ingen lön att spendera på något utöver det allra nödvändigaste, kommer att väga upp de negativa verkningar som denna etablering innebär.

Värme och sol?

Publicerad 2010-06-23 09:40:06 i Allmänt

Jag vet inte om meterologerna har stängt in sig i någon källare utan fönster! I prognoserna hävdar de att solen skall lysa och värmen ska komma. Var är solen? Var är värmen? Inte här, i alla fall.

Trovärdighet?

Publicerad 2010-06-22 08:48:33 i Allmänt

Vår utrikesminister satt i styrelsen för ett bolag som ingår i en förundersökning om folkrättsbrott. Det är ingen överraskning. Däremot är det på tiden, att Lundin Oil ställs inför att ta ansvar för att människor tvångsförflyttats från sina byar för att oljebolaget skulle få borra efter olja.  Frågan är om Carl Bildt, med trovärdighet, kan utkräva ansvar från regimer som bryter mot de mänskliga rättigheterna? Visst måste han, liksom alla människorättsorganisationer, haft vetskap om hur Lundin Oil fått tillgång till sina borrplatser?

överföringsledning

Publicerad 2010-06-20 12:15:01 i Allmänt

Det var inte något dåligt beslut att bygga överföringsledningen till Ljungskile.  Det är dock tråkigt att det tog så lång tid att fatta rätt beslut. Om vi hade fattat beslutet på 90 talet hade vi fått halva kostnaden täckt från staten, men då röstade de borgerliga partierna nej! Det är ett faktum som sällan skrivs något om i tidningen.

Vi socialdemokrater har varit för att bygga överföringsledningen hela tiden. Det finns många vinster med den. Miljövinster, ekonomiska vinster och möjligheter att utveckla boende längs kuststäckan.  Problemet är att den byggdes mitt i en högkonjuktur med ökande kostnader som följd.

Vi socialdemokrater ställde frågan i tekniska nämnden om vi inte kunde avvakta med ytterligare etapper när vi nådde Sund. I och med att vi nådde Sund kunde vi skapa ett säkert system med rundmatning av vatten och avlopp via ledningen över fjorden. Vi menade inte att man skulle stoppa där, men vänta in att högkonjunkturen skulle avklinga och då även kostnaderna sjunka.  Det fanns omständigheter som talade emot att avvakta utbyggnaden. Reningsverket i Ljungskile uppfyller inte kraven på rening som ställs. Vattentillgången är inte tillräcklig för att täcka behoven i Ljungskile. Förvaltningens tjänstemän förespråkade, med fler argument, att vi skulle fortsätta och så blev också beslutet i nämnden.  Snart står hela överföringsledningen klar och om några år kommer även hela saneringen längs kuststräckan att vara genomförd.  Min övertygelse är att satsningen är rätt och att vinsterna överstiger kostnaderna i det halvlånga och långa loppet. 

Bröllopsdag 2

Publicerad 2010-06-19 13:01:31 i Allmänt

Idag är det bara bröllop på teven hela dagen. Jag tror att jag struntar i att ens sätta på den. Har tröttnat långt innan dagen D.  Alla dessa program om kungligheter intresserar mig inte. Speciellt som det bara handlar om oväsentligheter (som vem som är släkt med vem mm).  Önskar dock Viktoria och Daniel allt gott!

Bröllopsdag

Publicerad 2010-06-16 19:54:32 i Allmänt

Jag hoppas att min man kan förlåta mig för att jag har prioriterat ABF före vår 29 åriga bröllopsdag. Det blir till att smöra lite i helgen och ställa till en ordentlig fest nästa år. Då kanske jag får vara kvar?

Runö folkhögskola

Publicerad 2010-06-14 22:11:02 i Allmänt

Det ser riktigt trevligt ut på bilderna. Jag ser fram emot några dagar med ABF och massor av diskussioner och lärdomar i en härlig miljö. Förhoppningsvis får jag tid till en liten joggingtur också. Har tappat formen lite, efter en vecka utan möjlighet till träning, så nu packar jag med träningsskorna och kläderna.

Högmålsbrott?

Publicerad 2010-06-13 21:58:12 i Allmänt

Om man startar en republikansk förening och har en giljotin som symbol, begår man högmålsbrott då? Det är faktiskt en seriös fråga även om det började som en lite flamsig diskussion.  Att kasta tårta på kungen är ju högmålsbrott. Det kunde man läsa i tidningarna när det hände i verkligheten.

Jag tycker bra om kungen och hela hans familj. De verkar vara hyvens människor och har en trevlig framtoning. Det är väl därför så många tycker att de kan sitta kvar som regenter, även de som egentligen tycker att kungamakten är en gammalmodig företeelse. Högmålsbrott känns också som ett gammalmodigt begrepp (bara ordet i sig är ju lite svårt att förstå vad det egentligen betyder). 

Ja, sånt kan man också diskutera och fundera över en söndagskväll.

Vänorter

Publicerad 2010-06-09 09:11:29 i Allmänt

Idag åker en delegation från Uddevalla iväg för att delta i vänortsmöte i Loimaa, Finland. Det är första gången jag åker med till Finland, men vi är Nordens äldsta vänortskedja (tror att det är 50 år men är inte helt säker). Visst kan man ibland undra över vad vänortsutbytet gör för nytta. När jag deltog i mitt första utbyte förstod jag att det har en stor betydelse. Ungdomsutbytet ger massor av upplevelser, kulturellt utbyte och kunskaper för våra skolungdomar att ta med sig i sitt fortsatta liv. De politiska arbetsgrupperna ger tillfälle till utbyte över landsgränserna och idéer att ta med hem i det fortsatta arbetet.

Dessutom finns den rent mänskliga sidan av att träffas och känna gemenskap över gränserna. När förra borgmästaren i Mossfaellsbaer berättade om hur viktigt stödet från vänorterna varit för dem när Hemön drabbades av vulkanutbrott, kände åtminstone jag hur tårarna steg i ögonen.  Ser nu fram emot att få träffa alla våra vänortsrepresentanter och diskutera, utbyta erfarenheter och bara trivas tillsammans i Loimaa.

Miljöbrott

Publicerad 2010-06-07 12:48:58 i Allmänt

Domarna i Bhopal-katastrofen har fallit (24 år senare!). Två års fängelse och skadestånd är vad de ansvariga har fått till straff. Man kan ju inte få tillbaks alla de människor som dog, inte heller den natur som förstördes vid utsläppen, men visst känns det lite futtigt. Ju fler människor man dödar, desto lägre straffskala?  Att miljöbrott inte har speciellt höga straff, det har vi vant oss vid. Det ska bli intressant att se hur oljeutsläppen i USAs våtmarker kommer att hanteras.

Kycklingmamma igen

Publicerad 2010-06-06 21:25:03 i Allmänt

Nu har fyra nya kycklingar kläckts och sex ägg är på gång att kläckas (oops nu kläcktes en till!). Vi blir därmed kycklingmammor igen. Kul. Det behövs ju lite fler höns för att fylla på efter rävens besök i vår.  Snart vågar vi nog släppa ut hönsen igen, när rävmamman måste hålla sig lite närmre sina ungar som ska lära sig jaga hemmavid. Dessutom kommer ju hela viken att fyllas med alla sommarboende. Det brukar avskräcka räven från att besöka oss.
Håller tummarna för att det är många hönor.

Nationaldag

Publicerad 2010-06-04 19:36:48 i Allmänt

Fick idag veta att vissa länder har flera nationaldagar. Littauen firar båda dagarna för befrielse från Sovietunionen, före och efter andra världskriget. Polen firar också två dagar. Varför har vi bara en? (Det är ju alltid roligt med festligheter)  En anledning kan säkert vara att vi slapp andra världskrigets härjningar i vårt land.

På söndag firas nationaldagen stort i Uddevalla. Nya svenska medborgare hälsas välkommen på museet och vi får utmärkelsen Fairtrade City.  Det verkar som om fler och fler svenskar har anammat nationaldagens firande. Kanske fanns ett uppdämt behov av flaggviftande och glädje över att bo i detta land, långt upp i norr. Visst är det något att fira att vi fick en konstitution som begränsade kungamakten och införde demokrati i vårt land. Heja Sverige friskt humör, det är det som susen gör!

Oxevik; det är hit man kommer, när man kommer hem!

Publicerad 2010-06-03 17:45:58 i Allmänt

Jag vet det är en travesti på Piteås motto, devis eller vad man nu säger. En fantastiskt trevlig plats att vara på är det i vilket fall som helst. Piteå alltså, och Oxevik. Två dagar på Piteås havsbad är helt ok och dessutom trevligt sällskap och intressanta föreläsningar, utställning och trendspaning. Man hinner en hel del på två konferensdagar.

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela