Anna-Lena Heydar

Mörker över jorden

Publicerad 2014-11-27 07:12:22 i Allmänt

Det låter mer dramatiskt än det var menat, men mörkret har verkligen sänkt sig över oss. I morse när jag gick ut för att hämta tidningen och rasta hunden, såg jag inte något. Tyvärr har maken inte hittat utomhusförlängningssladden så att vi kan tända ljusslingan i växthuset. Det skulle åtminstone ge ledljus på mrgonen och kvällen.
 
Jag hade ju ambitionen att försöka hitta den där mysfaktorn som så många andra får när de tänder levande ljus, men måste än en gång inse att det inte riktigt funkar för mig. Mörkret är jobbigt och jag blir trött och deppig.l Kanske få man acceptera att det är så och gå i ide under en period. Det vänder ju snart mot ljusare tider.

Palestina och fredsprocessen

Publicerad 2014-11-01 07:57:42 i Allmänt

Det är nu äntligen gjort. Sverige har erkänt Palestina och därmed också palestinernas rätt att bo och styra över det territorium som FN i flera deklarationer har tillerkänt dem.
Responserna på erkännandet har inte skapat några större känsloutbrott. Visst finns de en glädje hos palestinierna, men de flesta har inga illusioner om att det ska förändra deras situation. Israel har visserligen tagit hem sin ambassadör för konsultation men ingen tror väl att detta erkännande skakar om Israels politik på något grundläggande sätt. Det som möjligtvis kan oroa Israel är om fler länder följer efter Sveriges exempel och börjar sätta press på USA och Israel för att följa de FN resolutioner som ger palestinierna rätt att styra över sitt territorium och sina liv. 
Påståenden om att det är fel tillfälle och att detta erkännande kan störa fredsprocessen, känns inte riktigt seriösa. När skulle det vara rätt tillfälle? Att demonisera den ena eller den andra sidan och kalla dem för terrorister har aldrig skapa grogrund för fred. Det finns en krigströtthet på båda sidor. Det finns fredsrörelser på båda sidor som behöver vårt stöd för att lyckas övertyga sina medmänniskor och skapa hopp om en annan framtid. En framtid där barn växer upp, går i skolan, får ett arbete, bygger en framtid för nästa generation.
Att erkänna Palestina är ett mycket litet steg, men det är ett steg i rätt riktning.
 

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela