Anna-Lena Heydar

Tomt(e)

Publicerad 2013-12-27 20:54:24 i Allmänt

Julen är över och huset är nästan tomt igen. Känns lite konstigt att sitta ensam i soffan, Idag hann jag gå en långpromenad innan regnet kom. Både hunden och jag var nöjda och belåtna. Det är verkligen skönt att få sträcka på benen ordentligt efter all god mat. Nu åker resterna av julskinkan på pizzan.

Julefrid

Publicerad 2013-12-22 17:52:18 i Allmänt

Det rapporteras om att den syriska regimen har intensifierat bombningarna av Aleppo i Syrien. Det blir ingen julefrid för de människor som har oturen att blivit födda där och i andra oroshärdar i världen. TV-rapporterna får mig att minnas den tid då bombningarna av Irans städer var som mest intensiva och efter varje stor attack var det svårt att nå fram till vår familj per telefon. Vi låg sömnlösa många nätter utan att veta om de var oskadda eller hade fallit offer för någon raket. Just nu är det inte krig i Iran och inte i Sverige. Förhoppningsvis ska vi inte behöva återuppleva den oro och rädsla som så många känner just nu.
Just nu när Julefriden faktiskt börjar lägra sig över hemmet och alla i familjen börjar anlända till Julens familjefest, då sänder jag en tanke till alla de som inte är lika lyckligt lottade. Drömmer om att också de ska få känna frid och fred inom kort.

Att våga säga nej.

Publicerad 2013-12-19 09:45:27 i Allmänt

Igår beslutade majoriteten i Uddevalla att ge LSK 1 miljon kronor i bidrag. Pengarna ska gå till att anpassa anläggningen till de nya Superettan-kraven.
Att vara politiker är att ha mod att prioritera, även när det är svårt. Det är alltid lättare att säga ja.
Visst vill vi alla ha ett lag som spelar i Superettan. Visst vill vi alla ha en äldreomsorg med bästa kvalitet. Visst vill vi ha tillräckligt med resurser i skolan och förskolan.Det är lätt att säga vad vi vill ha.
Det svåra att våga säga nej.

Övervakad

Publicerad 2013-12-17 20:02:22 i Allmänt

FRA och diskussionen kring hur man ska få avlyssna det vi skriver, säger och gör på telefon och internet, tas nu upp i media. Det är väl inte någon som är speciellt överraskad, även om det kan låta så från vissa. I Sverige har debatten inte varit särskilt hård. Vi har inte någon vana av att skrika ut vårt motstånd men frågan är om det inte snart är nog.
Hemlighetsmakeriet kring hur mycket den allt mer ökande övervakningen, egentligen har inverkat på den kunskap vi har om hot och förebyggande av hot, gör att argumenten för en utökad övervakning ekar ganska ihåligt. En annan fråga gäller vem som styr vad som avlyssnas. Det finns information som tyder på att andra länder begär ut information om svenska medborgare eller deras egna medborgare.
Säpo sätter press på internetleverantörer som gränsar till hot. Man vill ha tillgång till allt och själv bestämma över när och hur. Integritet är ett ord som inte har någon hög status i dagens samhälle och utvecklingen går fortare än de flesta har en aning om.
Man kan argumentera att "jag har inget att dölja", och visst kan man tänka så. Det kan kännas tryggt i ett land med en långsiktigt stabil demokratisk styrning, men även i vår del av världen finns anledning att fundera över hur långt vi kan göra avsteg från den personliga integriteten.

SSU dubbelt så bra som MUF

Publicerad 2013-12-12 07:59:19 i Allmänt

I insamlingen till förmån för världens flickors och kvinnors rätt att föda barn utan att riskera livet, lyckades SSU samla in dubbelt så mycket pengar som MUF! Det är bara att lyfta på hatten och buga för de unga socialdemokraternas energi och engagemang. För någon månad sedan samlade vi i Uddevalla socialdemokrater in pengar till förmån för de drabbade av ovädret på Filippinerna. Det är inte så att jag tycker att vårt solidariskt och skattefinansierade bistånd ska ersättas av frivilliga insamlingar. Vi måste värna biståndets värde och sluta nagga det i kanten genom att använda det till annat än just stöd till de allra mest utsatta. Men att så här i juletid skänka pengar och en tanke åt de som behöver resurserna mer än vi, känns rätt.
Heja alla SSUarna som gjorde en kämpainsats för världens kvinnor!!

måndagstankar

Publicerad 2013-12-09 07:41:28 i Allmänt

Mörkret har nu intagit landet i norr helt. Som tur är fick vi upp lite ljusslingor och adventsljusstakar förra helgen, så livet känns inte helt hopplöst. Försöker fortfarande intala mig att det är mysigt med mörker, men jag lyckas inte riktigt. Mycket stearin har brunnit i vårt hus till ingen nytta. Men trägen vinner ju. Jag får inhandla ett nytt paket stearinljus idag, om inte annat behövs de om elen försvinner igen. Det ska ju börja blåsa i slutet på veckan och då gäller det att ha vatten i reserv, ved vid spisen, ljus och tändare.

Snön yr utanför fönstret

Publicerad 2013-12-08 09:19:27 i Allmänt

Nu är vintern här. Det är andra advent, så det är ju ingen överraskning direkt. Ändå blir det första snöovädret en stor nyhet varje år. Eftersom det är söndag är det inte är så många som måste ut på vägarna, tack och lov. Kanske blir det lite pulka med barnbarnet om snöyran ger sig lite.

ordrättaren

Publicerad 2013-12-06 12:13:58 i Allmänt

När jag vill skriva sängläge på min iphone, rättar den mig till sängvägen! Varför skulle jag använda ordet sängvägen mer än sängläge? Kanske har jag fel, men jag trodde att ordrättaren tog det ord som var vanligast i närheten av det ord jag just skrivit. Då blir man ju lite fundersam. I min värld är sängläge ett vanligt ord, speciellt när man är febrig och sjuk som jag är just nu. Sängvägen däremot är ett mycket specifikt ord som beskriver faktumet att många inte förstår att kvinnor oftast får sin position för att de faktiskt är de mest lämpade.

Flykt

Publicerad 2013-12-03 07:59:59 i Allmänt

Det som nu händer i Europa och världen, då flyktingar drunknar i Medelhavet eller riskerar livet på andra farliga vägar från det kaos som råder i krig, är en direkt effekt av det beslut som Europa gemensamt fattade om att flygbolagen inte skulle låta någon komma ombord utan ett giltigt visum. Vi kan inte sitta här tillbakalutade i vår trygghet och låtsas tycka synd om alla de som kämpar för sina liv, utan måste ta ansvaret för att det ser ut som det gör. Det är politiska beslut som är orsaken och politiska beslut kan sätta stopp för eländet. Det är dags att se till att människor kan ta sig på ett så säkert sätt som möjligt från krigen i världen. Vi måste se till att människor ska kunna söka asyl redan på våra ambassader, så att de inte tvingas ut på farliga flyktvägar.

Advent i vårt hus

Publicerad 2013-12-02 07:10:04 i Allmänt

Ett elavbrott fick mig att nästan lägga ner adventsfejandet. Vågade inte spola vatten för att inte tömma systemet, så fönsterputsandet fick bli av enklare sort. Vi får hoppas på att solen inte lyser för starkt i julhelgen, så syns inte ränderna. Visserligen kom elen åter frampå eftermiddagen, men då hade jag ju redan fått upp ljusstakar och ljusslingor. Nåja. det lyser fint i fönstren och lugnet lade sig i viken. Adventsfrid på er alla.

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela