Anna-Lena Heydar

Ekonomi - en fråga för fattiga

Publicerad 2008-06-25 11:28:39 i Allmänt

Mats Odell, ministern som har satt sig i sinnet att snabbast sälja ut så många statliga företag som möjligt, fortsätter att utmärka sig som en av våra mest handlingskraftiga ministrar. Företag som vi gemensamt har byggt upp med skatter och avgifter genom åren skall ut till högstbjudande så att man kan täcka de underskott som skapas av skattesänkningar för de som redan har.

Det har aldrig funnits så många dollarmiljonärer i Sverige som idag. Inkomstskillnaderna ökar i vårt land och regeringens skattesänkningar har gynnat de som äger mest och de som tjänar mest. Det är inte någon hemlighet att det också spär på ojämlikheten mellan könen. Men som finansministern säger; Han kan ju inte rå för att kvinnor tjänar mindre och äger mindre egendom! Vårdnadsbidraget kommer inte att leda till någon förändring av detta faktum heller, utan ytterligare befästa de stora ojämlikheterna i vårt samhälle.

Det som ändå var droppen är den satsning som herr Odell nu lanserar; ett folkbildningsprogram för att lära människor att leva på sin lön. Visst är det fantastiskt? Dra ner på sjukersättningar och a-kasseersättning för de som har arbetat och betalt in, för att kunna nyttja sin rättighet när man behöver det - Lär de sedan att leva på sina knala ersättningar!!!

Detta måste väl ändå vara höjden av cynism?!

Avloppsbekymmer

Publicerad 2008-06-19 09:19:23 i Allmänt

Efter många års arbete (minst 10 år men många av mina medsökande kan säkert informera om att det är ännu fler år) med att förbättra och minska de skadliga utsläppen till Gullmarn, ett natura 2000-område, fick vi igår läsa i tidningen att grannar överklagar  beslutet.

Vårt blygsamma bidrag till miljöförbättringen, är att bygga en avloppsreningsanläggning för ett 10-tal hushåll som bor året runt eller säsongsvis i Oxevik. Den skulle ersätta gamla och dåligt fungerande sandbäddar kombinerat med trekammarbrunnar. Kommunens miljöavdelning har hela tiden tyckt att det är en utmärkt idé men beslutet har dragit ut på tiden, tills vi nästan trodde att det aldrig skulle bli något beslut över huvud taget.

Artikeln i Bohusläningen är visserligen full av sakfel, som att det finns en sandstrand vid utsläppspunkten och att det skulle finnas en ledning vid sjön som inte tål mer vatten. Fakta är att det ligger en gammal kulvert längs vägen och ut i hamnen , som byggdes när fabriken fanns och där rinner allt vatten som söker sig ner mot havet, alldeles oavsett om det är renat eller inte. Kulverten slutar i en sprängstensutfylld strandkant där båtbryggor av olika typer fyller vattenlinjen.

De sakfelen är naturligtvis inte så viktiga i sammanhanget. Det som är tråkigt är att dessa sommargrannar redan från början var negativa. Vi hade inte förväntat oss något annat än ett överklagande men jag är ändå besviken över att de inte kan se de förbättringar som vårt helt ideella engagemang ger.  Dessa grannar får bara positiva effekter av vår satsning och ändå ser de bara på vilka möjligheter till överklagande eller invändningar som kan finnas.  Att ha en sådan syn på tillvaron måste vara mycket begränsande och det skapar absolut inga goda sociala relationer.

Som jag redan påpekat, hade vi inte väntat oss något annat än ett överklagande, så jag borde inte bli så besviken som jag är idag.  Men man kan inte styra över sina känslor. Jag är ledsen över att än en gång behöva konstatera att det finns de som alltid söker efter något att klaga på och inte kan gå in i en fråga med positiv inställning och öppet sinnelag. 

Nu får naturligtvis ärendet ha sin gång och vi får bara hoppas att även nästa instans tycker att vår satsning är bra för framtiden och för ett renare Natura 2000-område - Gullmarn.

övervakningssamhälle?

Publicerad 2008-06-17 09:46:02 i Allmänt

Inom kort kommer riksdagen att ta ställning till Regeringens förslag på en totalövervakning av all kommunikation i och till/från Sverige. Hittills har det krävts misstanke om brott för att någon skall få avlyssna samtal eller läsa e-mail. Från och med att beslutet fattas kommer vanliga människors samtal och kommunikation fritt att få avlyssnas.

Det är inte bara obehagligt att veta att mina privata brev kan läsas och gås igenom utan att jag vet det, det känns dessutom helt meningslöst. Vilka sökord kommer man att leta efter?  Osama Bin Ladin, terrorist, Afganistan, Iran, palestinier...? Jag skulle kunna bli högsta prioritet på listan om jag skriver ett brev till mina släktingar i Iran eller berättar om en resa för en väninna. Är det verkligen rimligt?

I förhållande till vilken typ av information som kan fås genom att ha en så yvig och generell övervakning, och det legitima kravet på integritet och respekt för individens rättigheter till en privat sfär, kan inte detta vara rimligt. Vi verkar ha fallit undan för krav från USA och det klimat av rädsla som spridit sig över världen. Svaret kan inte vara detta! Vi måste stå emot och hävda det öppna samhällets grundläggande rättigheter.  Världen blir inte säkrare av ökade restriktioner, tvärtom. Det enda rimliga svaret på terrorism och ofrihet är öppenhet, demokrati och frihet.

Ingen terrorism överlever det öppna demokratiska samhället.  Om vi inte tror på det, så har vi redan förlorat kampen om demokratins segertåg över världen. Om vi beter oss som ett diktatursamhälle kan vi väl inte hävda att demokrati är det enda rätta för länderna i Mellanöstern?

Lägg förslaget på allmän avlyssning där det hör hemma - i papperskorgen!

Islandsresa med vänortsmöte

Publicerad 2008-06-16 13:40:11 i Allmänt

Vi kom fram på onsdag kväll till Reykjavik och åkte hemåt på lördag eftermiddag, efter några mycket intensiva dagar. Nu när jag sitter här i Uddevalla igen, är det svårt att förstå att jag verkligen har varit där alls. Island är som den sagoö jag hade föreställt mig. Hästar, får, varma källor, geysir och lavafält. Ändå är det helt annorlunda att se allt i verkligheten.

Vår vänort Mossfellsbaer var en liten stad med stora byggprojekt och som växer med en fart som ingen kan föreställa sig är möjligt. Idag 8400 invånare, år 2014 planeras för en ökning till 10400 invånare. Staden ligger mellan fjällen i en havsvik, inte helt olikt Uddevalla. Vi fick ett kungligt mottagande och programmet var så späckat att vi knappt hunnit sova mellan alla aktiviteter.

Jag är så full av intryck att jag inte hunnit bearbeta mer än en liten bråkdel ännu. Som tur är tog jag många kort att ha som stöd för minnet och när jag väl har landat på riktigt kan jag gå tillbaka. Här nedan kommer några stycken som kanske kan locka till drömmar.

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela