Anna-Lena Heydar

Kuba och historiebeskrivningen

Publicerad 2014-12-18 08:01:57 i Allmänt

Äntligen! Så tror jag att många med mig tänker när de hörde gårdagens nyhet om att USA nu tänker om och öppnar för att ta bort sanktionerna mot sitt södra grannland Kuba. Visst är många , liksom jag, väl medvetna om att den kubanska regimen har stora tillkortakommanden och att politiska fångar och förföljelse av oliktänkande har präglat det kubanska samhället. Men det finns också en annan sida av myntet; den låga barnadödlighet och höga utbildningsnivån, som nyanserar de negativa sidorna.  
 
 
Regimen karaktäriseras idag som kommunistisk och det tror jag är helt korrekt. Men det är svårt att inte reagera på hur historien beskrevs på teve igår när nyheten presenterades. Det är historielöst att kalla den kubanska revolutionen för en kommunistisk revolution. Direkt efter övertagandet deklarerade Fidel Castro att ambitionen var att skapa ett styre som inspirerades av socialdemokratin. Det var först när USA, som ju aktivt stödde den störtade diktatorn, införde sanktioner samt krävde att hela västvärlden följde USAs exempel och därmed inte gav den nya regimen något annat val än att vända sig till den andra världsmakten Sovjet för att kunna överleva ekonomiskt, som kommunismen stärktes. 
 
USAs politik i mellan- och Sydamerika har präglats av dubbelmoral och storebrorsattityd, vilket har skapat starka motsättningar. Å ena sidan har man pratat om vikten av demokrati och mänskliga rättigheter, men samtidigt stöttat diktatorer och odemokratiska regimer.  Genom denna öppning av relationerna till Kuba kan nu USA få en möjlighet att nyansera bilden av sig själv i sin Bakgård (som de södra grannländerna har kallats). En annan förhoppning som nu väcks är att Obama nu äntligen infriar sitt löfte om att stänga Guantanamo. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela