Anna-Lena Heydar

kvinnors asylskäl

Publicerad 2015-06-26 20:11:41 i Allmänt

En av våra vänner, Samira Motazemi, har drabbats av ett sista avslag på asylansökan. Med rätta har flera engagerat sig i hennes fall och ser det orimliga i att skicka tillbaks en person som dömts för äktenskapsbrott i ett land som har mycket stränga straff för detta. Det finns till och med exempel på kvinnor som stenats till döds för att de inte längre vill vara kvar i en relation eller där mannen anklagat kvinnan för utomäktenskaplig relation. 
 
Tyvärr är det inte första gången som kvinnors (och barns) asylskäl avfärdats lättvindigt av svenska myndigheter. Jag har flera exempel än jag skulle vilja räkna upp där kvinnors och barns rättigheter kränks och ses som underordnade mannens asylskäl. En afgansk familj med tre flickor i början på tonåren, som i flera år suttit instängda och utan skolgång på grund av talibanerna skräckregim, skulle sändas tillbaks eftersom pappans asylskäl inte räknades som tillräckliga. Barnens asylskäl fick en mening "hänsyn har tagits till barnens bästa".
 
Samiras fall är inte unikt men det är inte desto mindre upprörande. Jag hoppas att beslutet omprövas och att Samira får stanna i Sverige. Jag hoppas också att asylprocessen ändras så att barns och kvinnors asylskäl uppvärderas och får den tyngd och behandling som de förtjänar. Varje asylsökande har rätt att få en prövning värd namnet.

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela