Anna-Lena Heydar

Kommunstyrelsemöte

Publicerad 2009-09-30 07:47:34 i Allmänt

Idag är det heldag med kommunstyrelsen igen. Lite informationspunkter och några beslutsärenden. Det mest spännande ärendet idag är nog vindkraftsplanen. Vi i s-gruppen hävdar med bestämdhet att vi bör fatta beslut i enighet med det beslut som Miljö och stadsbyggnadsnämnden fattade innan enskilda fastighetsägare började lobba för en ändring. Det är naturligtvis så att enskilda ibland har andra intressen än det som samhället i övrigt har. Det kommer man aldrig ifrån. Det svåra är att försöka ställa sig vid sidan om och väga dessa olika intressen så att man fattar ett balanserat beslut. Hoppas att vi i kommunstyrelsen kan göra så idag.

Höstblåst

Publicerad 2009-09-28 10:03:13 i Allmänt

Idag blåser det rejält. Hösten är här, eller? Det har ju faktiskt blåst lika mycket under sommaren vissa dagar, och varmt är det i vinden. Kanske är hösten på väg men det känns fortfarande som sommar när solen tittar fram.

Dumhet premieras?

Publicerad 2009-09-27 20:51:12 i Allmänt

Råkade titta på Skavlan igår och förundrade över fru Anka. Vad gjorde hon där? Menade de på allvar att det var en diskussion om jämställdhet? Jag kan inte annat än hålla med Henrik Schyffert.  Det går inte att diskutera med någon som har en kvinnosyn som Usama bin Ladin (jag rädd för att herr bin Ladin har en mer progressiv syn på kvinnor, i så fall får jag be honom om ursäkt). 

Det är på samma gång sorgligt och pinsamt att se någon göra bort sig så totalt, utan att förstå.  Jag klarar i alla fall inte av att titta, så det blev programbyte för att slippa.  Man hade ju önskat att någon som förstod bättre, skulle få de möjligheter som mycket pengar ger.

Livet är underbart

Publicerad 2009-09-26 12:22:09 i Allmänt

Vaknade med huvudvärk. Det är inte roligt. Gick en promenad med hunden och gubben. Det blev inte bättre. Åt frukost. Det blev inte bättre. Fick massage av min älskade make. Det gick över. Nu har jag inte huvudvärk och livet leker igen.

London

Publicerad 2009-09-24 10:59:08 i Allmänt

Då var man hemma igen. Det känns alltid så konstigt att flyga iväg någonstans och sedan efter några dagar kliva av planet som om man aldrig varit borta. Några bilder för att påminna  sig själv är bra att ta. Statyn är av Emmeline Pankhurst, en av de modiga kvinnor som kämpade för kvinnors rätt att rösta. Som motvikt får ni bilden av Clint Eastwoods handavtryck.

Kyrkoval

Publicerad 2009-09-19 19:47:48 i Allmänt

Innan jag åker iväg till storstaden London skall jag göra min plikt och rösta i kyrkovalet. Tillsammans med grannarna gick vi igenom listan med namn och försökte bestämma vilka som vi vill kryssa. Det är synd att det inte finns någon presentation av alla med lite beskrivning av vem de är och vad de vill göra i sitt arbete med kyrkan. Ett utskick från kyrkan skulle ha varit till stor hjälp. Kanske något för nästa val?

London

Publicerad 2009-09-18 08:21:43 i Allmänt

Efter en veckan med budgetfullmäktige, heldag med tekniska samt lite annat smått och gott, känns det skönt att det äntligen är fredag. Skall pricka av lite annat på listan innan helglugnet råder.  Helglugnet blir förresten inte så mycket med. Skall ha möte med bryggföreningen och börja packa inför avfärd till London på söndag. Det kommer säkert att bli jättekul att komma dit igen. Jag trivs verkligen i denna stora, men ändå så promenadvänliga stad. Ser fram emot att få besöka Kew Gardens. Var där en gång som avslutning på gymnasiet (det var ett tag sedan), så det finns säkert nya planteringar att njuta av.   Lovar ta mycket bilder.

Budgeten antagen

Publicerad 2009-09-17 21:06:04 i Allmänt

Igår blev den borgerliga budgeten antagen, vilket ju är ganska logiskt eftersom de ju vann valet. Vägen dit var lite vingligare än vanligt. De borgerliga har inte någon majoritet längre, sedan Uddevallapartiet hoppade av, men vi i den "röda" oppositionen har inte majoritet för att ta över, än. Vi får vänta tills efter valet för att se om vi kan få förtroendet att styra igen.

Siffror svischade runt i luften och många talare var nere på detaljnivå i verksamheten. Det kan vara lite svårt att då se helheten och vad de olika budgetarna faktiskt innebär. Skillnaden ligger inte bara i hur mycket pengar som tilldelas de olika verksamheterna, utan också i hur vi prioriterar. Debatten visade förhoppningsvis på de skillnader i värderingar och inriktning som finns mellan de olika alternativen.

Budgetfullmäktige

Publicerad 2009-09-16 08:20:20 i Allmänt

Det här är nog den rörigaste budgetprocess jag har varit med om hittills. Först flyttades beslutet i kommunfullmäktige från juni till september, vilket bara det rör till det för nämndernas budgetprocess. Sedan ändrades förutsättningarna flera gånger, på grund av nya prognoser för skatteunderlaget. När vi hade lagt grunderna för vår budget fanns plötsligt 19 miljoner till. Det var ju i och för sig en angenäm överraskning men det gjorde ju att vi fick sätta oss ner igen och diskutera hur vi skulle hantera den summan.  När sedan kommunstyrelsen fattar beslut, hamnar vår budget som vinnande alternativ? Det var ju en intressant utveckling men fick igång en förhandlingsaktivitet, vilken resulterade i att Solidariskt Uddevalla kom överens med Borgerligheten om att stödja deras alternativ (genom att rösta på sitt eget alternativ - är det rörigt? Jo det är ju det).

Då kommer nästa överraskning. Eller egentligen är det ju inte någon överraskning att regeringen ett valår skjuter till extra pengar till kommunerna. Det har hänt förr. Överraskningen är att det kommer så sent. Summan 36 miljoner kronor kan ju låta som mycket pengar, och det är det, men i år skulle det behövas betydligt mer för att rädda verksamheter och anställda. Dessutom är det en engångssumma och då kan vi ju inte utveckla verksamheter utan bara försöka lappa och laga.

Idag kommer den intressanta debatten och då gäller det att försöka hänga med i svängarna. Det kommer att bli pedagogiskt väldigt svårt att förklara vilka siffror vi pratar om och varför vi har lagt till pengar efter kommunstyrelsens beslut. Hoppas att vi lyckas. Kommuninvånarna har rätt att få en god information om hur vi förvaltar deras skattepengar.

vinst

Publicerad 2009-09-15 15:26:38 i Allmänt

Bohusläningens ledarskribent tycker att offentlig sektor skall lära sig av de privata verksamheter som har nöjda kunder, högre betalda medarbetare, får samma summa pengar som sina offentliga konkurrenter och lyckas göra miljonutdelning till sina ägare! Ja naturligtvis finns det saker att lära sig från de som gör saker smartare och smartare saker. Frågan är om det finns några privata företag i den offentliga verksamhetssfären som kan uppfylla alla dessa kriterier?

De i media presenterade företag som har gjort miljonutdelningar till sina ägare på senaste tiden har fått "sina" före detta offentligt drivna verksamheter till grovt underpris och alltså gjort utdelning på ett kapital som skattebetalarna har samlat ihop under många år. Det kan knappast vara något att lära den offentliga sektorn. Smart? kankse. Men inte någon hederligt ihoparbetad vinst som bygger på smartare sätt att lägga upp arbetet. 

I de undersökningar som kommit hittills, visar inte de privata företagen inom offentlig verksamhet på att deras medarbetare har högre löner, snarare tvärtom. Tyvärr. Det hade ju varit bra om konkurrensen hade inneburit ökade kvinnolöner, men det finns inget som tyder på det. 

Kundnöjdhet finns i både offentlig och privat sektor, och visst bör goda exempel spridas till andra. Inom Uddevalla kommun jobbas det intensivt med kundenkäter, erfarenhetsutbyte och andra kvalitetshöjande system och metoder. Det är viktigt att kunden får vara delaktig och ge synpunkter på den service man nyttjar. Man kan alltid bli bättre och lära sig av andra.

Vinst, slutligen, måste alla verksamheter ha. Om man definierar vinst som ett överskott att använda till nya investeringar och utveckling av verksamheten.  Problemet är att när vinsten delas ut till privatpersoner/ägare, så finns inga pengar kvar till att satsa på den långsiktiga utvecklingen av verksamheten.

Big in Switzerland.

Publicerad 2009-09-15 10:26:57 i Allmänt

En förfrågan har kommit från Schweiz om att få ta del av den fantastiska administrativa plattform som Noak resurskooperativ har tagit fram! Visst känns det kul när man får lite erkännande? Anders och Franz som jobbat med det, skall naturligtvis ha all heder, men lite grann känns det som om det stänker även på oss andra i Noak.

Vi hade besök från Schweiz, Frankrike och Italien i början på sommaren och de fick då en något stressad presentation av Noaks hemsida och administrativa system. (en del av gruppen skulle med flyg och kunde inte stanna längre än några timmar inklusive lunch) Ändå gjorde det så starkt intryck att vi nu har fått en påringning om att den schweiziska gruppen vill ha hjälp med att skapa ett liknande system i Schweiz. 

Ibland tycker man att projekt över gränserna inte ger så mycket mer än snack och för lite verkstad. Nu blir det konkret utbyte och kanske ett direkt konsultuppdrag.  Det känns jätteroligt.  Sträck på er och var riktigt stolta. Det är ni värda.

apropå extraarbetande läkare

Publicerad 2009-09-14 09:23:43 i Allmänt

Är det rimligt att ena stunden jobba som anställd och nästa stund komma som stafettläkare, till sin egen arbetsplats? Jag vet inte om någon annan yrkesgrupp jobbar på samma sätt, men det skulle förvåna mig.  Det må vara så att chefen har godkänt att jag jobbar extra, men vad tycker jag själv? Har läkarna något eget ansvar? Finns någon moral- eller etikkod för läkare?

Det finns så många tankar i mitt huvud när jag läser om Ortopedläkarna i Uddevalla som hoppar mellan olika stolar. Hur pigg och alert är jag på min ordinarie arbetstid, om jag  jobbar mycket extra? Hur mycket arbetar en heltidsanställd ortopedläkare? Varför utbildar inte Sverige läkare i tillräckligt stor utsträckning?

En trio för framtiden

Publicerad 2009-09-14 08:37:16 i Allmänt

Kändes bra att se de tre partiledarna, Mona Sahlin, Peter Eriksson och Lars Ohly, på Agenda igår. De kändes så skönt avslappnade och trygga när de svarade på frågorna. Jag gillade speciellt Monas svar, när programledaren ifrågasatte om de var så eniga som de ville framstå, och hon då påpekade att det inte är någon nyhet att det är tre olika partier.  Ett samarbete innebär ju inte att partierna skall gå samman till ett parti, utan att man kommer överens om en valplattform.  Den valplattformen måste få växa fram genom ömsesidig respekt för varandras olikheter.

Sommar?

Publicerad 2009-09-12 17:14:14 i Allmänt

Ännu försöker jag desperat hålla kvar i sommaren. Efter en svettig gräsklippning går det fortfarande att ta ett dopp i havet, även om det nyper i tårna. Skulle gissa på 16 grader. Det är egentligen för kallt men om man värmer sig i solen efteråt så är det skönt. 

Kvällarna börjar bli lite kyliga och inatt var det  så där underbart stjärnklart och hög luft som det bara är på höstkanten. Det är väl bara att acceptera att hösten snart är här. Jag vill inte!

Dröm

Publicerad 2009-09-11 07:49:40 i Allmänt

Drömde att den afghanska familjen i Lysekil fått uppehållstillstånd och att vi planerade en stor fest. Vi fick vänta lite på att Ramadan skulle ta slut.

Analys?

Publicerad 2009-09-09 21:20:00 i Allmänt

Sitter och tittar på nyheterna och börjar tröttna på självutnämnda analytiker. Jag skiter i vad "jag tror", uttalat av en journalist utan större insikt än sitt eget tyckande och tänkande. Man letar upp en kritisk socialdemokrat och får henne att bli "en högerfalang"! Hur många tycker som hon, förutom några lattedrickande stockholmare? Ge oss riktiga analytiker med fakta och underlag för det de framför eller ta bort dessa amatörer, som varken vet vad de pratar om eller tillför något.  När blev journalister experter? De skall vara allmänbildade och kunna ställa rätt frågor till riktiga experter, men skall inte uttala egna åsikter.  Låt oss tänka själva, tack.

Betyg

Publicerad 2009-09-09 08:37:02 i Allmänt

Betyg har alltid varit ett irritationsmoment för mig. Vet inte riktigt varför men jag tror att det är maktelementet i det som stör mig. Läraren har makt att sätta en liten siffra/bokstav vid mitt namn och på så sätt bestämma vad jag kan och inte kan. Det finns de som hävdar att det främsta intresset av betyg är för att få veta om läraren inte har lyckats lära ut det den skall till eleven. Då undrar jag varför det är eleven som får betyget och inte läraren?  Om skolan fick "betyg", utifrån hur många i klassen som har lärt sig att läsa, skriva, räkna i de lägre klasserna, skulle vara mer logiskt i så fall. Skolan har kanske inte tillskjutit tillräckligt med resurser för att nå målen. Ibland är kanske läraren olämplig eller till och med opedagogisk. Det viktiga är att analysera varför situationen ser ut som den gör och agera utifrån det man vet. Inte det man tror sig veta.

Om målet är att alla skall lära sig grunderna under de första, säg fem åren, så skulle ett sådant system främja en utveckling av skolan och dess pedagogiska resurser utan att stämpla en siffra i pannan på eleverna.  Det finns så mycket välgrundade fakta som pekar på att betyg inte säger ett dyft om vad jag som person kan och vill med mitt liv. Varför skall då ett betyg ha så stor inverkan på min framtid? För mig är svaret självklart. Det är maktspråk och kategorisering. För mig hänger det inte ihop med ett modernt, demokratiskt samhälle. Det är ett arv från de gamla husförhörens tid.  Det är inte en fråga om flummighet eller odisciplin i skolan som föranleder att inrätta betyg i lägre åldrar.  Risken är däremot överhängande att man stryper barnens naturliga upptäckarlusta och kreativitet. Det är mycket allvarligt för ett samhälle som behöver allas resurser för att utvecklas.

En framtidens skola har resurser att ge alla barn möjligheter att utvecklas i sin egen takt och utifrån sina egna förutsättningar.  Med nyfikenhet kommer man mycket längre än med måttstock. Måttstocken har ett slut, det har inte nyfikenheten. Om man inte kväser den genom att sätta betyg på den, förstås.

Ledarskap

Publicerad 2009-09-07 08:06:35 i Allmänt

Ledarskap är inte det samma som ledaren. I dagens tidningar kan vi läsa att "Mona Sahlin är inte ens populärast hos socialdemokraterna". Och? Att vara en god ledare betyder inte att man alltid är populär. Mona Sahlin har arbetat i uppförsbacke från dag ett. Att hon, trots det, har lyckats att ena partiet och få till en valplattform för ett gemensamt regeringsalternativ, skall hon ha all heder för.

Media skriver inte om oppositionen om det inte är i negativa ordalag. Stora fackförbund har gått ut i pressen och basunerat ut sitt missnöje. Trots det har Mona haft modet att fortsätta med den nydaning och ifrågasättande som en stark ledare gör.  Att både Bodström och Wallström är mer populära än partiledaren visar på att vi i socialdemokraterna har många duktiga politiker. Det skall vi vara stolta över. Min personliga favorit är Pagrotsky. Det innebär inte att jag ifrågasätter Mona Sahlin som partiledare. Hon är en lagledare och hennes jobb är att sätta ihop ett vinnande lag. Det skall vi lyckas med till nästa val 2010.

Båtupptagning

Publicerad 2009-09-05 17:08:24 i Allmänt

Så var båten uppe ur vattnet igen. Det är helt plötsligt soligt och varmt igen och vi har nästan börjat ångra belsutet att ta upp båten. Tror ändå att blåsväder och regn är på ingång, så det känns skönt att slippa ösa båten igen, denna säsong.

Det ska va husvagn

Publicerad 2009-09-02 08:05:56 i Allmänt

En husvagnsturné med ABF. Det är grejer det. Och kul. Det upptäckte jag igår eftermiddag utanför Konsum (och Systemet) i Munkedal. Så mycket trevligt folk. Vi bjöd på klimatsmart mat och Rättvisemärkt och Kravmärkt kaffe (Änglamark) och pratade ABF, kurser och program.

http://www.abf.se/?NewsId=7259

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela