Anna-Lena Heydar

När huset är tomt (eller nästan)

Publicerad 2012-01-29 11:13:47 i Allmänt

Det blir så otroligt tomt när alla barnen är borta. Visst finns hunden, katten och maken kvar, men det är liksom ett annat tempo i huset när de inte är här. Snart kommer det att vara så hela tiden. Det kommer att bli en stor omställning att fixa.
Visst kan det vara rätt skönt; Att få sätta på vilket program man vill. Att lyssna på musik som bara jag gillar och bre ut sig ordentligt i soffan. Att ha rent på diskbänken en halvtimma efter man har städat. Att ytterkläderna hänger där de ska.
Jag tror att vi ska kunna klara den omställningen också. Men ändå. Lite hjärtknip av saknad blir det ibland.

Veckobaket

Publicerad 2012-01-28 12:47:44 i Allmänt


Idag bakar jag bröd för hela veckan. Två surdegsbröd och tre grovbröd. 
Tror att det ska räcka men i värsta fall får vi välö inhandla något kompletterande. Tycker att jag är ganska duktig, om jag får säga det själv. Och gott luktar det i hela huset.

träningsvärk

Publicerad 2012-01-27 09:31:11 i Allmänt

Har äntlilgen kommit igång med träningen och har rejäl träningsvärk efter crosstrainer. Fick låna lite Amy Diamond pepp musik av sonen och tog uppenbarligen i ordentligt. Det får nog bli långpromenad idag och joggning eller crosstrainer imorgon om mina muskler ska orka med. Ändå känns det helt ok.

Det är isigt och halt ute så idag skulle man ha behövt broddar på kängorna. Hunden klarar sig, hon är ju naturligt broddförsedd, så jag får väl gå i kanterna där snön ger lite friktion mot isen under. Vill ju inte ramla och bryta några ben nu när lusten till träning har återkommit.

Kattliv

Publicerad 2012-01-24 07:37:25 i Allmänt

Ett envist kurrande hörs i soffhörnet intill mig. Katten vill bli klappad.
Hon har redan fått sin morgonranson med mat och tagit sin lilla runda utanför dörren, för att göra sina morgonbestyr. Nu väntar en dag i soffhörnan. Inte utan att man är lite avundsjuk.

Nytt partiledarval

Publicerad 2012-01-23 07:54:54 i Allmänt

Jag tilltalas allt mer av tanken att låta valet av en ny partiledare få ta lite tid. En öppen process med många kandidater som får profilera och presentera sig för medlemmar och väljare. Det skulle öppna för en offentlig idédebatt och få mer delaktighet i den nödvändiga processen att skapa en gemensam bas att fortsätta jobba utifrån. 

Kanske skulle en sådan process till och med vara till fördel för partiets mediabild. Journalisterna skulle ju få möjlighet att följa kandidaterna och vårt politiska budskap skulle få full mediatäckning i många månader framöver. En inte helt oangenäm tanke.

Vårt parti har en stabil organisatorisk grund att stå på. Partiarbetet står inte och faller med partiledaren, så det vardagliga arbetet kan i alla fall fortgå. Vår partisekreterare har visat att hon är fullt kapabel att sköta sitt arbete, även när det stormar som allra värst.  En karamell som tål att suga lite på.

Vad är en nyhet?

Publicerad 2012-01-21 12:48:35 i Allmänt

En liten fundering så här i Juholt-debattens tider. Är det en nyhet att en partiledare sitter med sitt VU för att diskutera de dåliga opinionssiffrorna? Ja, när det gäller socialdemokraterna är det det. Nej, när det gäller KD eller något av de andra "småpartierna" i regeringsställning. Jag kan förstå att media vill belysa socialdemokratins bekymmersamma läge och de strider som utspelar sig för öppen ridå.  Ändå ser jag ingen media som försöker analysera djupare, bara ett upprepande av mantrat Avgå Julholt.

Eftersom jag själv är socialdemokrat finns det naturligtvis en partiskhet i mitt inlägg, men jag försöker sätta mig in i medias roll. Om vi hade haft en oberoende och granskande media, skulle den då inte ha en mer analytisk ansats i sin rapportering. Varför händer detta just nu? Vilka krafter ligger bakom de öppna striderna? Hur påverkar  samhällssituationen det som sker?

Socialdemokraterna har under en lång tid varit ledande parti och fått göra sin analys av samhället till allas vår analys av samhället. Idag råder en annan ordning. Moderaterna presenterar sin bild och analys. De har lyckats att göra den till allas vår analys. Detta är i grunden socialdemokratins bekymmer. Vår bild av det goda folkhemmet är ifrågasatt även av delar inom socialdemokratin. Jämlikhet, jämställdhet, solidaritet och rättvisa har inte en gemensamt accepterad betydelse längre. Om socialdemokratin skall lyckas måste vi hitta tillbaka till  gemensamma grundvärden och en gemensam tolkning av vad det innebär i förhållande till praktisk politik.

Jag tror att vi just nu befinner oss mitt i ett paradigmskifte. Man kan ha en marxistisk analys av läget och hitta förklaringar till varför hela det finansiella systemet gungar och produktionen omstruktureras. Den rådande analysmetoden ger inga förklaringar, mer än att det kommer att gå över. I vad då? Fildelning, terrorism med mera som hela den västliga världen försöker stoppa med allt mer diktatoriska metoder, är bara ett uttryck för det.

Man kan inte bromsa sig ur en uppförsbacke. Det är vad hela västvärlden just nu försöker göra, med katastrofala följder. Även politiken försöker med samma metod. Det kommer inte att gå.  Idag är det socialdemokraterna som står inför omvärdering och nytänkande. Det kommer att drabba alla.

När det gäller partiledarfrågan, är den mindre intressant, enligt mitt sätt att se det. Det viktiga är att det ledarskap som nu råder, och då pratar jag om hela ledningen, inklusive verkställande utskott och riksdagsgrupp med flera, inte får fortsätta. Det krävs mod och framtidsvisioner för att möta det nya som kommer.

Konstgräs

Publicerad 2012-01-20 15:41:59 i Allmänt

Det var väldigt vad det börjar rocka kring gårdagsbeslutet i tekniska nämnden. Den borgerliga majoriteten verkar  ha beslutat att köpa kommunens egen konstgräsplan? Nåja vi får väl veta tids nog hur det ligger till med den saken.

Vad som är allvarligt är att beslutet fattats på så lösa grunder att man först i efterhand vet vad man egentligen har beslutat. En återremiss hade nog inte varit helt fel, när man ser tillbaka.

Vi socialdemokrater och vänsterpartister hävdade att underlaget inte var tillräckligt för att fatta beslut och vi tyckte att man forcerade igenom ärendet på fel sätt. Nu kan vi väl kanske luta oss tillbaka och låta den borgerliga majoriteten få reda upp kaoset, eftersom vi tydligt reserverat oss, men det är ändå tråkigt att inte resten av tekniska nämnden tog våra frågor på allvar. Fortsättning följer.....

Snö - nu?

Publicerad 2012-01-10 07:38:08 i Allmänt

Nu är ju Jul och Nyårshelgerna över och jag hade börjat fundera över vårens ankomst. Då kommer snön. Egentligen är det väl inte så ovanligt att det blir vinterväder vid denna tid, men det känns ändå lite fel. Jag hade tänkt mig en snöfri vinter i år.  Än är det inte för sent. Prognosen säger plusgrader redan idag, så jag väntar med snöskottningen.

Nytt år

Publicerad 2012-01-08 12:51:59 i Allmänt

Nu börjar allt att rulla på precis som vanligt igen. Nytt år och nya möjligheter. En liten resa till Frankrike över nyårshelgen gav mersmak på många sätt. God mat, gott vin och cider (vi var ju i Normandie) och goda vänner. Det är alltid trevligt att träffa alla och återupplöiva gamla minnen och få nya.  Inte minst nya matidéer och inspiration för egna experiment i köket. Jag är mer och mer inne på att tillverka egen cider. Den cider som produceras i Sverige är söt och sliskig. Jag vill ha torr och god cider, som den vi druckit i Normandie. Tiill viss del beror det på äppelsorterna men till större del på tillverkningen.  Vem vet, en dag kanske jag kan bjuda på egentillverkning.

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela