Anna-Lena Heydar

Vapenexport, diktaturer och terrorism

Publicerad 2015-02-22 09:46:19 i Allmänt

Det finns inget som rättfärdigar att mörda, våldta och terrorisera, varken i Guds eller någon annans namn.
Att se unga män, och några kvinnor, som är födda och uppvuxna i vårt land, kan känna sig kallade att delta i detta,  känns fruktansvärt och svårt att ta till sig. Ändå känns den analys och det svar på problemet som presenteras för oss av experter, ganska naiv och alldeles för kortsiktig. Visst håller jag med om att samhället ska göra sitt yttersta, och till och med använda tvång, för att stoppa unga liv från att kastas bort i ett krig som skapar så mycket död och kaos. Det är det kortsiktiga svaret. 
På lång sikt måste vi i grunden börja rannsaka vårt eget ansvar och roll. Unga människor som är födda och uppvuxna här går inte att lura. De ser vår vapenexport till en av världens hårdaste diktaturer. De ser vårà taktiska överväganden när vi sätter vår exportindustri före mänskliga rättigheter. De ser hur världen sviker folk efter folk, av maktbalansskäl, av ekonomiska skäl, av strategiska skäl - men mycket sällan av skäl som stödjer vår retorik om demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter. 
Det finns inget som rättfärdigar våldtäktet, mord av civila och terrordåd. Det långsiktiga svaret måste bygga på de värden som vi vill försvara; demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet, jämlikhet ....

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela