Anna-Lena Heydar

mötesplatser

Publicerad 2014-02-18 08:18:58 i Allmänt

Uddevalla är en stor skolstad, med många inflyttade eller tillresta studenter. Gymnasietiden är en fantastisk tid för många. En tid då man träffar nya vänner och kanske kan lämna mindre trevliga minnen från grundskolan bakom sig, en möjlighet att starta om i ett nytt sammanhang. Men det är också en tid med stora förändringar i ens liv, en tid då man ibland har behov av vuxenkontakt för att få stöd och hjälp att hitta sig själv och sin framtidstro. Det är i sådana tider som det ibland kan kännas skönt att fly från vardagen och användandet av alkohol och droger är ett bekymmer för många.
 
För en tid sedan bestämdes att fritidsgården Bryggeriet ska stängas tillfälligt och inte vara öppet äldre ungdomar, just på grund av spridning av droger i eller i dess närhet. Jag förstår problematiken, men just Bryggeriet har blivit en mötesplats för många ungdomar som söker vuxenkontakt och stöd. En plats där man kan slinka in och ta en kopp kaffe och prata. Det finns inte tillräckligt med drogfira, icke kommersiella mötesplatser där ungdomar får vara i centrum. Det är viktigt att trycka på just drogfria mötesplatser. Vi vuxna måste våga ta tag i frågan när vi ser att droger används och finnas som stöd för de ungdomar som inte ser någon lösning på de problem de ställs inför. Att stänga dörren kan inte vara vårt svar.

vetenskapliga studier

Publicerad 2014-02-14 07:30:44 i Allmänt

En studie visar att det blir överdiagnostisering av bröstcancer när man gör mammografi. Med överdiagnistisering menar man de som ändå hade dött av andra sjukdomar eller där tumörerna slutar att växa av sig självt. En slutsats som man drar i studien är att ifrågasätta mammografi, eftersom det skapar onödigt lidande hos dessa personer.  Jag har väldigt svårt att förstå hur man kan resonera så.
 
De som ändå skulle ha dött av annan sjukdom måste ju naturligtvis själva få besluta vilka insatser som man vill genomföra om man samtidigt genomgår annan behandling. Det gäller ju alla människor som drabbas av sjukdom av något slag, att man själv måste få vara med i processen att välja behandling. Det är alltför ofta som sådana beslut fattas ovanför huvudet på patienterna.
 
När det gäller de tumörer som stannar av i tillväxt utan behandling, skulle det ju vara mer intressant att fortsätta forska kring hur man kan förutsäga vilka dessa är. Så länge man inte kan det, måste man ju behandla alla tumörer som växer med samma insatser. 
 
Mammografi är en viktig insats för att upptäcka bröstcancer vid ett tidigt skede. Ju tidigare man upptäcker en cancer, desto tidigare kan man inleda behandling för att bekämpa sjukdomen. Det viktiga är att fokusera på att ständigt förbättra diagnostiseringen och valet av behandling för varje enskild patient.

Tid, en bristvara

Publicerad 2014-02-12 10:43:59 i Allmänt

Det finns tillfällen då man önskade att man kunde få några extra timmar varje dag. Sömnen är det som stryka på foten. I längden är det ingen bra lösning men .... Det är ju bara sju månader kvar till Riksdagsvaldagen.

Skattefusk

Publicerad 2014-02-11 08:00:53 i Allmänt

Läser Riksdag och Departement, en alldeles utmärkt tidning som troligen kommer att läggas ner. En rubrik ropar ut att sänkningen av restaurangmomsen har lett till mindre skattefusk. När man läser artikeln infinner sig en lätt avsurd känsla av resonemanget i artikeln. Ett beräknat skattefusk på 700 miljoner har effektivt stävjats genom en skattesänkning som beräknas kosta staten 5,4 miljarder. Ja ni läste rätt MILJARDER!
 
Det beräknade skattefusket berodde på att restaurangägarna redovisade att 33% av kunderna köpte hämtmat = 12% moms (om man åt på restaurangen skulle man betala 25% i moms), men detta borde ha varit 26%av kunderna och på så sätt undanhöll man staten alltså 700 miljoner kronor i moms. Man kan ju undra hur man beräknat att det borde vara 26% och inte 33%. Stod man utanför krogen och räknade? Nåja det var säkert en helt rättvisande beräkning. Frågan är om det är värt 5,4 miljarder att stävja ett fusk som beräknades till 700 miljoner?
 
Logiken kan man också överföra till alla andra skattesänkningar som gjorts de senaste mandatpeerioderna. I debatten om RUT-avdraget tar man också gärna till argumentet att förr betalade man städhjälpen svart och var alltså skattefuskare. Nu får man dra av en stor del av skattekostnaderna, alltså betalar man in det man ska och är inte längre skattefuskare! Eller om vi sänker förmögenhetsskatten så kommer skattefusket att minska.... Jag tror att det räcker med exempel.
 
Ju mer skattefusk, desto större skattesänkningar.

grinig sosse-kärring

Publicerad 2014-02-02 10:35:30 i Allmänt

Ledsen Paolo Roberto, men du förlorade en stor del av min respekt idag. Läste intervjun i tidningen och konstaterade att du ljugit för att få igenom ett egenintresse. Hoppas att det är det du vill visa dina barn? Att det är ok att ljuga om det ger dig det du vill ha. Visst finns det de som kommer att sätta mig under rubriken Grinig Sosse-kärring, och det är väl ok. Jag hade visserligen tyckt likadant om det hade varit ett annat parti som du hade engagerat dig i, utan att faktiskt ställa dig bakom det partiets ideologiska värdegrund.

ekonomi

Publicerad 2014-02-01 12:42:46 i Allmänt

Har precis konstaterat att kommunernas ekonomi räddas av ännu en utbetalning av AFA pengar (pengar som betalts in till trygghetsförsäkringar). Det känns dubbelt att inte pengarna använts till att stödja de som hamnat utanför arbetsmarknaden på grund av sjukdom, arbetsskador och andra orsaker, samtidigt som den kommunala ekonomin räddas. Har själv vänner som drabbats av detta hårdnande sysätt på "icke arbetande", och det är en oerhört tuff situation de hamnat i. Varslen inom socialtjänsten och andra besparingar har naturligtvis också börjat synas, både ute i verksamheterna och på kontona. Resultatet är ett överskott på ca 100 mkr.
Vad ska dessa pengar då användas till?

Vi socialdemokrater vill att pengarna ska användas till att långsiktigt se till att kommunen kan säkra en ekonomi i balans. Det skulle man kunna göra genom att avsätta en större del till de pensionsutbetalningar som vi vet kommer inom kort att öka rejält. Det blir en topp någon gång runt 2018-22, då börjar också behoven av insatser för vår åldrande befolkning att öka ordentligt. Alltså skulle det vara klokt att inte använda dessa engångsöverskott till att lösa dagens önskelista. Det är ju naturligtvis lockande att använda dem under ett valår för att visa att det händer saker i vår kommun, och jag vet inte om man får några röster på det? Kanske är det så. Vi socialdemokrater får ju höra att vi tar för mycket ansvar och är lite tråkigt eftertänksamma. Jag föredrar ändå att få sådana kommentarer framför att äventyra den långsiktigt, hållbara ekonomin. 

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela