Anna-Lena Heydar

vetenskapliga studier

Publicerad 2014-02-14 07:30:44 i Allmänt

En studie visar att det blir överdiagnostisering av bröstcancer när man gör mammografi. Med överdiagnistisering menar man de som ändå hade dött av andra sjukdomar eller där tumörerna slutar att växa av sig självt. En slutsats som man drar i studien är att ifrågasätta mammografi, eftersom det skapar onödigt lidande hos dessa personer.  Jag har väldigt svårt att förstå hur man kan resonera så.
 
De som ändå skulle ha dött av annan sjukdom måste ju naturligtvis själva få besluta vilka insatser som man vill genomföra om man samtidigt genomgår annan behandling. Det gäller ju alla människor som drabbas av sjukdom av något slag, att man själv måste få vara med i processen att välja behandling. Det är alltför ofta som sådana beslut fattas ovanför huvudet på patienterna.
 
När det gäller de tumörer som stannar av i tillväxt utan behandling, skulle det ju vara mer intressant att fortsätta forska kring hur man kan förutsäga vilka dessa är. Så länge man inte kan det, måste man ju behandla alla tumörer som växer med samma insatser. 
 
Mammografi är en viktig insats för att upptäcka bröstcancer vid ett tidigt skede. Ju tidigare man upptäcker en cancer, desto tidigare kan man inleda behandling för att bekämpa sjukdomen. Det viktiga är att fokusera på att ständigt förbättra diagnostiseringen och valet av behandling för varje enskild patient.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gifts sedan 38 år. Har två vuxna barn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela