Anna-Lena Heydar

Skattefusk

Publicerad 2014-02-11 08:00:53 i Allmänt

Läser Riksdag och Departement, en alldeles utmärkt tidning som troligen kommer att läggas ner. En rubrik ropar ut att sänkningen av restaurangmomsen har lett till mindre skattefusk. När man läser artikeln infinner sig en lätt avsurd känsla av resonemanget i artikeln. Ett beräknat skattefusk på 700 miljoner har effektivt stävjats genom en skattesänkning som beräknas kosta staten 5,4 miljarder. Ja ni läste rätt MILJARDER!
 
Det beräknade skattefusket berodde på att restaurangägarna redovisade att 33% av kunderna köpte hämtmat = 12% moms (om man åt på restaurangen skulle man betala 25% i moms), men detta borde ha varit 26%av kunderna och på så sätt undanhöll man staten alltså 700 miljoner kronor i moms. Man kan ju undra hur man beräknat att det borde vara 26% och inte 33%. Stod man utanför krogen och räknade? Nåja det var säkert en helt rättvisande beräkning. Frågan är om det är värt 5,4 miljarder att stävja ett fusk som beräknades till 700 miljoner?
 
Logiken kan man också överföra till alla andra skattesänkningar som gjorts de senaste mandatpeerioderna. I debatten om RUT-avdraget tar man också gärna till argumentet att förr betalade man städhjälpen svart och var alltså skattefuskare. Nu får man dra av en stor del av skattekostnaderna, alltså betalar man in det man ska och är inte längre skattefuskare! Eller om vi sänker förmögenhetsskatten så kommer skattefusket att minska.... Jag tror att det räcker med exempel.
 
Ju mer skattefusk, desto större skattesänkningar.

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2014-02-11 13:30:46

Bra text!

Svar: Tack.
Anna-Lena Heydar

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gifts sedan 38 år. Har två vuxna barn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela