Anna-Lena Heydar

Citat

Publicerad 2014-08-11 08:17:06 i Allmänt

Ibland blir man ganska trött på hur en snabb intervju kan resultera i citat, som visserligen är korrekta men, som inte alls fångar andemeningen i det man sa. Häromdagen ringdes jag upp och skulle svara på ett av alla dessa utspel som nu finns var och varannan dag i tidningen, "gratis" resor för alla över 75 år på flexbussen. För det första finns det inget som är gratis, det är bara frågan om vem som ska betala. Det andra är att kostnadsberäkningen grundade sig på vilka biljettintäkter som betalats förra året.
Jag försökte förklara att biljettintäkterna säger inget om vad det aktiskt skulle kosta att införa kostnadsfria resor för personer över 75 år, att det är Västa Götalandsregionen som har huvudansvaret för kollektivtrafiken och därför borde frågan lyftas där samt att man bör ha en gemensam taxa över hela regionen. De borgerliga partierna har röstat emot att utreda en enhetstaxa för hela Västra Götalandsregionen. 
Inget av allt detta var intressant (uppenbarligen, eftersom inget av detta kom med i artikeln) för journalisten. Inget ifrågasättande av hur den nuvarande majoriteten räknat fram kostnaderna för reformen. Inte någon egen research om hur kollektivtrafikens kostnader påverkas av hur många resenärer som finns på bussarna, eller hur många bussar som skulle behövas köpas in om resandet ökar.

Jag vet att tidningarna har en tidspress för att få in texterna i tryck och jag vet att många jobbar med flera saker samtidigt. Ändå blir jag ganska trött på den snabba, reflektionsfria och lättköpta journalistik som idag  Det är naturligtvis en spegel av resten av samhället. Det ska gå fort och man kan ha glömt bort det imorgon. Men det är då journalistiken skulle kunna vara den motvikt som behövs, En motvikt som tvingar oss att reflektera och tänka ett varv till innan vi bestämmer oss för villken ståndpunkt vi ska ta. Att tidningen inte bara blir en megafon för den som skriker högst.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gifts sedan 38 år. Har två vuxna barn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela