Anna-Lena Heydar

Centrumsatsningar

Publicerad 2013-06-12 09:03:03 i Allmänt

I gårdagens och dagens tidningar skriver den nuvarande majoriteten om det som de tycker skiljer oppositionens budget från deras, En satsning på centrum. 
Det som presenteras i dagens tidning har däremot inget att göra med den budget vi kommer att debattera idag i kommunfullmäktige. Det är investeringar och satsningar som ligger i 2013 års budget och den budgeten är redan antagen av tekniska nämnden i full enighet.
Att lägga 3 miljoner extra på drift och underhåll i centrum genom att använda realisationsvinster på sålda fastigheter är ett sätt vi har använt för att finansiera extra projekt. Problemet för 2013 är att delårsrapporten visar att resultatet pekar mot ett stort minus. Då får man inte använda realisationsvinster och skapa ett ännu större underskott. Det är inte sund ekonomisk hushållning och alltså emot kommunallagen.  Kanske hoppas den nuvarande majoriteten på att det ska komma lite extra pengar från staten just i år? Eller en återbetalning från våra gemensamma trygghetsförsäkringar AFA som ju inte längre betalar ut a-kassa och sjukförsäkring till så många? Om detta händer skulle naturligtvis hela den tekniska nämnden ställa sig bakom en satsning på att fortsätta på den plan för centrum som vi har påbörjat.
 
Vi socialdemokrater är däremot oroade över att staten vältrar över mer och mer av det som förr varit statligt finansierat, på kommunerna. Ett exempel är investeringen i skredsäkring av kajmurarna och slänten ner från Uddevalla kyrka i Hasselbacken. Före de stora skattesänkningarnas tid fanns det statliga pengar att söka via Myndigheten för Säkerhet och Beredskap (MSB) för sådana insatser. Kommunerna kunde då räkna med att få större delen av kostnaderna täckta av staten.  Idag har MSB totalt 25 miljoner kronor för hela Sveriges skredsäkringar! Det innebär att vi får räkna med att betala allt ur egen kassa. Likadant är det med det nationella och regionala vägnätet, fler och fler projekt kräver kommunal medfinansiering. Allt detta belastar numera vår kommunala gata/park-förvaltnings budget och begränsar de satsningar som vi ser behövs i vår kommun.

Budgeten för 2014-2016 kommer att vara mycket ansträngd och prognoserna pekar på en nedgång i skatteunderlaget med 100 miljoner kronor. Det kommer att kräva stora uppoffringar inom alla verksamheter för att skapa en ekonomi i balans och många kommer att få trolla med de resurser man blivit tilldelad för att få det att gå runt. Det är dumt att förespegla något annat.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela