Anna-Lena Heydar

Större är bäst?

Publicerad 2012-02-10 08:13:11 i Allmänt

Jättarna tar över marknaden. Så lyder rubriken i Dagens Samhälle, för artikeln som handlar om skolmarknaden. Det ser likadant ut för vård- och omsorgssektorn. Större riskkapitalbolag köper mer och mer av den svenska offentliga sektorn. Vinsterna, vet vi, hamnar i skatteparadis. Är det så vi vill ha det?

Inte ens Miljöpartiets mest rabiata friskoleförespråkare kan väl ha haft detta som dröm? Att moderater och andra borgerliga partier ställer sig bakom utvecklingen är väl knappast någon överraskning, även om de försöker låtsas att det inte var detta som var målet. Ojdå, var det så det blev? Det hade vi ingen aning om.

När friskolereformen genomfördes, fanns det en tanke om att små, kooperativa företag med stark delaktighet från personal och brukare, skulle kunna få ett inflytande över den sektor som berör oss mest; den offentliga. Genom att låta de som är mest berörda, få vara med och driva verksamheten skulle man kunna utveckla den till vår gemensamma angelägenhet. Pariskommunen skulle varit stolta över tankarna på lokalt ägda och drivna verksamheter. Men vad hände?

Lagen om offentlig upphandling. Inga undantag för små och lokalt förankrade verksamheter utan vinstintressen (trots att detta hade varit fullt möjligt att göra inom ramarna för EUs regelverk).  Det är dags att göra en utvärdering och en reflektion över vad som hänt. Vi socialdemokrater, men också Vänsterpartister och Miljöpartister, måste välja väg. Ska riskkapitalbolag få tjäna pengar på våra grundläggande behov av vård, skola, omsorg? Nej, säger jag, men vad kommer partikongressen att säga? Kommer man att hålla fast vid beslutet att tillåta skattepengar att försvinna ut ur landet. Det är lätt att säga, att då får vi ändra lagen så att det blir omöjligt att föra ut pengar (så säger Borg), men det finns andra vägar. Det ligger i dessa bolags natur att ta ut så mycket kortsiktiga vinster som möjligt.

Vi ser hur bransch efter bransch genomsyras av kortsiktiga vinstintressen. Intressen som leder till större och större bolag, som lokaliseras där det för tillfället är bäst kortsiktiga avkastningsmöjligheter. Forskning och utveckling, som ju presenterats som vår framtidsbransch, flyttar från Sverige. Varför? För att det är brist på kompetens och möjligheter? Nej, för att de kortsiktiga vinsterna är viktigare än de mänskliga, långsiktiga.

Nu måste vi bestämma oss för vad som är viktigast. Riskkapitalets tillväxt eller humankapitalets? Jag röstar för humankapitalet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela