Anna-Lena Heydar

Arbetare?

Publicerad 2011-02-01 11:14:11 i Allmänt

Jag får ofta höra att socialdemokraterna måste bli ett arbetarparti igen. Det väcker frågor kring vem som är arbetare, egentligen?

I en diskussion nyligen fick jag höra att bara LO-kollektivet är riktiga arbetare. Egenföretagare som jobbar från sex på morgonen till åtta på kvällen göre sig inte besvär att försöka komma med i vårt arbetarparti! Tjänstemän räknas inte heller. Samma personer lyfter ofta upp Olof Palme som en stor förebild. Då kan man inte annat än undra; Olof Palme var ju knappast arbetarklass. En överklasspojke som väcktes i sin politiska, ideologiska fundering när han såg de orättvisor som fanns i världen. Det är rätt så många socialister som har den bakgrunden.

Unga studenter från ganska välbärgade förhållanden som vill förändra världen, var och är en stor del av den arbetarrörelse som vuxit fram och danat vårt samhälle genom det gångna århundradet. De kämpade för att vi skulle få fri tillgång till studier, kultur för alla, allmänna bibliotek och så mycket mer som vi nu kan njuta frukterna av. Till och med högern har annammat mycket av det som har präglat vårt samhälle, även om de fortfarande håller fast vid sin grundläggande tro på orättvisor som grogrund för tillväxt.

Skillnaden mellan vänster och höger är inte vilken klass man tillhör. Skillnaden är värdegrunden. Vad tror vi är det bästa för vårt samhälle; Rättvis fördelning av resurserna, som vi gemensamt har skapat eller en mer "dynamisk orättvisa" som får människor att kämpa mer för sin överlevnad och på så sätt skapa tillväxt? Jag hävdar att Rättvisa alltid vinner i längden och det är den långsiktiga utvecklingen som räknas inte kvartalskapitalisterna kortsiktiga övervinster.

Låt oss diskutera ideologi och värdegrund. Vilket samhälle vill vi tillsammans skapa?

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela