Anna-Lena Heydar

Överföringsledningen

Publicerad 2010-11-10 08:29:45 i Allmänt


Den nyligen färdiga revisionsrapporten av projektet att bygga en överföringsledning för vatten och avlopp mellan Uddevalla tätort och Ljungskile, visar att de kostnader som tillkommit efter den första uppskattningen, har olika orsaker.  Fördelningen av de 99,1 mkr, som avvikelsen beräknas till, är
- förändrade redovisningsprinciper     22,3 mkr
- skillnader mellan beräknade kostnader i den första uppskattningen och
de medel som tekniska nämnden faktiskt avsatt i investeringsbudget efter projektering och upphandling   56,9   mkr
- skillnaden mellan tekniska nämndens anvisade medel och beräknade slutkostnader      19,9 mkr

Bohusläningen brukar redovisa hela beloppet dvs 99,1 mkr som "fördyrning" av projektet.  Det känns inte helt rätt att räkna så. Att ta med ökningen som beror på ändrade redovisningsprinciper, är inte relevant. Nämnden har heller aldrig räknat med den uppskattning som gjordes i en första projektbeskrivning, utan med de faktiska kostnader som avsatts i budgeten och alltså låg 56.9 mkr över den första "höftning" som gjordes ca fem-tio år innan själva projektet satte igång.

Däremot är den sista posten på 19,9 mkr en ren fördyring av överföringsprojektet. Den beror på sämre markförhållanden än beräknat, sanering av oljespill på Repslagargatan samt på ändrad dragning vid Skeppsviken ( från sjöledning till sprängning och grävning över Bohusgården ). Denna fördyrning har följts upp mycket noga i Tekniska nämnden och rapporterats vid flera tillfällen. En slutredovisning kommer att göras när alla kostnader är fördelade, så att de kostnader som enbart berör själva överföringsledningen har skiljt från de kostnader som gäller anslutning av fastigheter längs ledningens dragning.

Alla projekt skall granskas noga, inte bara så här stora projekt som en överföringsledning är. Det är viktigt att inte kostnaderna får dra iväg utan kontroll. Vad som också måste förstås är att det inte är möjligt att beräkna exakta kostnader för grävarbeten så långt i förväg som den första projektbeskrivningen gjordes. Det finns alldeles för många osäkerhetsfaktorer som kan komma in; instabilt berg, flytlera, markägarfrågor och servitut, marknadspriserna på materel och arbete med mera.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela