Anna-Lena Heydar

Visioner för Bokenäs

Publicerad 2010-03-26 08:09:00 i Allmänt

Det är alltid intressant när någon tittar på min stad med nya ögon. Någon som inte har förutfattade meningar om hur det SKA vara. Studenterna på Chalmers Arkitekturs kurs i Sustainable development in a local context (hållbar utveckling med ett lokalt perspektiv) har redan presenterat sina visioner för Uddevalla på muséet och det var många som tog sig dit för att titta.

I veckan som gick fick vi en presentation av områdesanalysen för Bokenäset. Också denna var intressant och många hade tagit sig till Jaktstugan vid Rotviksbro för att lyssna och diskutera.  Runt Rotviksbro kommer det att bli en stark utbyggnad av Äldreboende, handel och boende.  Det känns som om staden på sikt kommer att byggas ihop via Torp ut mot Rotviksbro, med Va-ledningar, vägar och kollektivtrafik. Frågan är hur det påverkar resten av Bokenäset?

Redan idag är det svårt att ta sig på "tvären". Skredsvik har bättre vägar mot E6 än till väg 161 och kommer kanske i framtiden att känna sig mer höra till Hogstorp?  Ytterområdet Dragsmark och "tippen" på Bokenäset mot färjeläget till Lysekil, får en utarmning av samhällsservice om allt flyttas till Rotviksbro. Vad händer då med det området? Om det i framtiden byggs en bro över Gullmarn kanske Lysekil blir den självklara centralorten?

En av studenterna hade skissat på ett "lantligt centrum" vid Bokenäs skola, bygdegård och kyrkor. Det är intressant. Kan man skapa andra mötesplatser för människor i en bygd än rent kommersiella? Kan det bli en ny sorts livsstilsutveckling om man utvecklar alternativ till Torp och Rotviksbro? Om man vill gå in och titta på studenternas visioner så finns de    www.uddevallavisioner.info

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela