Anna-Lena Heydar

Religionsfrihet

Publicerad 2010-02-18 08:28:00 i Allmänt

Stormen har brutit ut. Skolverkets förslag att jämställa de olika världsreligionerna i religionsundervisningen, har väckt den kristna kyrkans företrädare. Ja, inte bara kyrkans män och kvinnor utan även utbildningsministern, som lovar att kristendomen fortsatt skall ha en särställning i skolan. 

Jag tror inte att någon ifrågasätter kyrkans historiska roll i vårt samhälle och visst är många fortfarande medlemmar och troende kristna i Sverige, liksom jag själv.  Det jag undrar över är den rädsla för att barnen i vårt land skall förlora sina historiska rötter och tappa sin förankring i nuet?  Den kristna kyrkan kommer att ha en särställning i vårt samhälle, även framöver.  Det som skolverket pekar på är att även de andra världsreligionerna har fått en plats i vårt samhälle. Det finns så mycket som förenar dessa religioner och när man börjar jämföra ideal, så ligger de väldigt nära varandra.

Att Skolverket vill skapa en religionsundervisning som utgår ifrån att alla världsreligioner är lika viktiga och bör jämföras på samma nivå är inte ett hot mot den kristna tron. Det sätter däremot "vår egen religion" (och då menar jag alla våra invånares olika religiösa tillhörighet) i ett sammanhang. Det måste ju vara skolans uppgift att skapa förståelse för religioner och kunskap om religioners innehåll och historia. Det svenska samhället och den kristna kyrkan lever ju inte i ett vakum. Genom årtusenden har vi påverkats från många olika håll och de stora religionerna har påverkat varandra. Att sätta sig själv och sin världsbild i ett sammanhang ger starka och djupare rötter än en ensidig bild.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela