Anna-Lena Heydar

partiledarfokus

Publicerad 2010-12-06 09:51:21 i Allmänt

En öppen omröstning bland medlemmarna för att ta fram en ny partiledare? Det är ingen dum idé, men det är inte bara på partiledarposten som det krävs öppnare processer. Vi behöver en nydaning inom hela partiet, på alla nivåer. Det är genom att skapa delaktighet och en känsla av att få vara med och skapa politiken, som en verklig förändring kan ske. Idag sätts agendan alldeles för mycket i stängda rum. Inte bara för att hålla människor utanför (?), utan också för att det finns en struktur och ett arbetssätt som är gammaldags och konservativt (allså bevarar det gamla).

Om vi inom socialdemokratin skall få en förnyelse, måste också arbetssättet förnyas. En öppnare process att välja våra företrädare kan vara en sådan förnyelse. Men det krävs mer.  Vi måste våga ifrågasätta våra heliga kor. Allt var inte bättre förr.  Många kände sig lika frustrerade av att gå arbetslösa / sjukskrivna och slussas runt i systemet under socialdemokratiskt styre. Det är dessutom en helt annan samhällsstruktur idag än det var för bara tio år sedan. Om socialdemokratin skall kunna överleva måste vi formulera en politik som dagens medborgare känner sig attraherade av. Hela arbetarrörelsen måste genomgå en förnyelseprocess och hitta tillbaks till den värdegrund och de friska och livskraftiga rötter som finns där djupt nere.

Det blir aldrig gammalmodigt att prata om solidaritet, rättvisa och jämlikhet/jämställdhet. Utmaningen är att skapa en vision för framtidens samhälle. Man kan förankra bakåt och analysera nuet, bara man sedan lyfter blicken och ser framåt.  Vi verkar ha fastnat i de två första faserna och inte vågat se framåt. Det är dags nu.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gifts sedan 38 år. Har två vuxna barn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela