Anna-Lena Heydar

Budgetfullmäktige

Publicerad 2009-09-16 08:20:20 i Allmänt

Det här är nog den rörigaste budgetprocess jag har varit med om hittills. Först flyttades beslutet i kommunfullmäktige från juni till september, vilket bara det rör till det för nämndernas budgetprocess. Sedan ändrades förutsättningarna flera gånger, på grund av nya prognoser för skatteunderlaget. När vi hade lagt grunderna för vår budget fanns plötsligt 19 miljoner till. Det var ju i och för sig en angenäm överraskning men det gjorde ju att vi fick sätta oss ner igen och diskutera hur vi skulle hantera den summan.  När sedan kommunstyrelsen fattar beslut, hamnar vår budget som vinnande alternativ? Det var ju en intressant utveckling men fick igång en förhandlingsaktivitet, vilken resulterade i att Solidariskt Uddevalla kom överens med Borgerligheten om att stödja deras alternativ (genom att rösta på sitt eget alternativ - är det rörigt? Jo det är ju det).

Då kommer nästa överraskning. Eller egentligen är det ju inte någon överraskning att regeringen ett valår skjuter till extra pengar till kommunerna. Det har hänt förr. Överraskningen är att det kommer så sent. Summan 36 miljoner kronor kan ju låta som mycket pengar, och det är det, men i år skulle det behövas betydligt mer för att rädda verksamheter och anställda. Dessutom är det en engångssumma och då kan vi ju inte utveckla verksamheter utan bara försöka lappa och laga.

Idag kommer den intressanta debatten och då gäller det att försöka hänga med i svängarna. Det kommer att bli pedagogiskt väldigt svårt att förklara vilka siffror vi pratar om och varför vi har lagt till pengar efter kommunstyrelsens beslut. Hoppas att vi lyckas. Kommuninvånarna har rätt att få en god information om hur vi förvaltar deras skattepengar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela