Anna-Lena Heydar

Social redovisning

Publicerad 2009-11-18 09:52:15 i Allmänt

I "vanliga" företag pratar man om CSR eller Corporate social responsibility. I sociala företag (kooperativ företrädelsevis) pratar man om social redovisning eller ibland hållbarhetsredovisning. Sociala företag tar ju per definition socialt ansvar och en social redovisning är i första hand till för att trovärdigt kunna visa på de värden som företaget / verksamheten tillför samhället.

När det gäller ekonomiska värden finns det lagstiftning som säger att man måste kunna visa vilka ekonomiska värden som finns och skapas i verksamheten. När det gäller "andra" värden, som är lika viktiga men mer osynliga, finns det en Negativ lagstiftning. Om man bryter mot de regler som finns kring jämställdhet, nedsmutsning av miljön och så vidare, kan man bli skadeståndskyldig. Men om man istället aktivt arbetar för att främja dessa värden? Det är då den sociala redovisningen kommer in som en trovärdig grund.

Just nu håller tre sociala arbetskooperativ i Göteborg på med en process i social redovisning. Det skall bli så spännande och roligt att få vara med och lyfta fram hur stor skillnad de verksamheterna gör, inte bara ekonomiskt. fortsättning följer.....

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela