Anna-Lena Heydar

Regn på tvären

Publicerad 2009-05-07 09:39:23 i Allmänt

Idag känns regnet inte riktigt lika roligt längre. Det regnar på tvären och på längden. Försöker att tänka på hur gott det gör för mina frön och potatisar, för vår brunn och för naturen runt omkring. Prognosen verkar ljusare inför helgen och början på nästa vecka. Efter regn kommer sol.

Dagens tidningsrubriker berättar om de besparingsåtgärder som föreslås för tekniska nämndens verksamhet inför budgetarbetet 2010. Mindre asfaltering och färre blommor skulle kunna undvikas om vi kommuninnevånare slutar kasta skräp på gator och i naturen och slutar med all skadegörelse.  Det är lätt att skylla på någon annan, gärna alla våra unga invånare, men jag tror att det är mer utbrett än så.  "Det får kommunen ta hand om" eller "varför gör kommunen inget?" säger många. Men vem är kommunen, om inte vi?

Det finns ingen som kan trolla fram resurser till att göra olika insatser. Det är våra gemensamma resurser, våra skattepengar, som skall täcka allt det som vi förväntar oss att kommunen skall tillhandahålla. Om skatten sänks och om färre människor får arbete och inte kan betala skatt, har vi mindre gemensamma pengar att lägga på det gemensamma.  Det är ju rätt så självklart när man tänker på det, men det är ändå inte självklart när man försöker förklara det för oss kommuninnevånare.

Som politiker skulle man ju vilja kunna säga att "det fixar vi". Den borgerliga regeringen har sänkt skatterna och sitter nu med den tomma statskassan. Vilka pengar skall man då fördela till kommunernas underskott? Jo man får låna till den dagliga driften! Det är en farlig väg att gå. Många privatpersoner har hamnat i personlig konkurs genom att just låna till den dagliga driften. Det är inte ärligt att säga "det fixar vi" och sedan lämna över ett konkursbo till nästa som får ta över och reda upp ekonomin. Så gjorde de borgerliga förra gången de satt vid makten och så agerar de igen. Det känns frustrerande att se hur allt upprepas och att inte kunna göra något åt det innan det är för sent.  Det är nästan så att man skulle vilja förlora nästa val också så att de en gång får städa upp efter sig själva. Men så kan man ju inte säga?!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela