Anna-Lena Heydar

Kristofobi

Publicerad 2009-05-26 10:04:20 i Allmänt

Det börjar dyka upp lite här och där i debatten. Kristofobi. Vad betyder det egentligen? Avsmak för kristendom? Fobi är ju något man är rädd eller känner avsmak inför. Liksom man kan känna rädsla för att gå över ett torg kan man känna rädsla  för männisor av annan härkomst. Homofobi är ju vanlig och hatbrott har dykt upp i dess kölvatten. Jag tror att en del av de kyrkobränningar och moskébränningar som skett, har ett ursprung i en rädsla för vilken påverkan dessa religioner kan ha på samhället.  Då kan man med rätta kalla det kristofobi eller islamofobi.

Kyrkan har fått stå oemotsagd så länge att jag tror att många troende upplever det ifrågasättande som idag sker öppet, är en omvälvande och omtumlande upplevelse.  I det gamla bondesamhället var kyrkan en maktfaktor att räkna med. Om man skulle utvandra till Amerika fick man inte köpa biljett om man inte hade prästens underskrift! Därför gick så många till Norge för att därifrån ta båten vidare till Amerika. 

Jag är rädd att debatten leder till en inflation i begreppet kristofobi. Liksom man använder ordet rasist i tid och otid, kan ropen om kristofobi tappa värde om man använder det för lättvindigt.  Ett sunt ifrågasättande av alla auktoriteter är en del av ett demokratiskt samhälle.  Jag tror till och med att kyrkan och andra religioner kan vinna mycket på ett öppet debattklimat och en ödmjuk inställning till människors tvivel och sökande.  Det finns saker som händer i religionens namn, som många kristna också ifrågasätter. Till exempel den flicka och hennes mamma som blev utstötta ur katolska kyrkan för att hon sökt abort efter att ha blivit våldtagen av sin styvfar, medan styvfadern fick förlåtelse av församlingnen? Det går inte att förstå den logiken och det stämmer så illa med den rättsuppfattning som många människor känner i sina hjärtan. Kan man inte få kritisera det och annat som händer i religionens namn, utan att bli kallad kristofob?

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela