Anna-Lena Heydar

Snart nytt år....igen.

Publicerad 2009-03-18 08:07:40 i Allmänt

Så har sista tisdagkvällen före Nowroz festats med hoppning över eldar. Allt gammalt elände skall brinna i elden och eldens varma sken och friska färg skall tillkomma oss som hoppar över. Vi får väl se hur det blir med det. I alla fall var det en underbar kväll med fågelkvitter och ljumma vindar. En riktig vårkväll.

På fredag är det Nowroz och det nya året inträffar i år mitt på dagen runt halv ett. Det beräknas med precision varje år precis när nyåret inträffar. Inte som hos oss på tolvslaget mitt i natten alltså,  utan kan inträffa precis när som helst under dygnet. Allt som skall finnas på haftsin-duken har också införskaffats så det är bara att ställa fram sju saker som börjar på bokstaven sin (s, passande nog i denna familjen). Äpple, vitlök, vinäger, gräs, mynt, sumak (en krydda), samano (en maträtt baserad på vetegroddar) och naturligtvis en spegel för att se in i det nya året och en koran (för att lägga eidi-pengarna i eller kanske är det för den religiösa eftertanken?). Det får gärna ligga lite målade ägg på duken också.

Det finns faktiskt vissa likheter med vår påsk, säkert beroende på att de båda firas på våren. Hönorna börjar lägga ägg, gräset börjar gro och allt växer. En hyllning till vårens ankomst.  Hoppas på en solig dag idag också.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela