Anna-Lena Heydar

Försäkringskassan och andra misslyckanden

Publicerad 2009-01-27 08:38:20 i Allmänt

Igår fick vi höra hela dagen lång, hur Försäkringskassan misslyckats med sitt uppdrag och får allvarlig kritik från alla håll och kanter. Det är inget nytt. Det har vi vanliga dödliga vetat länge, men nu har även "experterna" kommit till samma slutsats. Då blir det så mycket trovärdigare än om personer som faktiskt är drabbade, säger samma sak.

Det som stör mig är att det bara är Myndigheten som får stå till svars för misslyckandet. Visst har generaldirektören ett ansvar (dessutom en nyligen inhoppad chef som inte rimligen kan ha hela ansvaret för det som hänt under en längre tid!) men var är alla dessa politiker som fattat beslut om att göra alla förändringar och som lagt på Försäkringskassans personal alla extra kontrolluppgifter??? De borde väl rimligen också ha ett ansvar för att personalen går på lugnande medicin och skäms för de beslut de känner sig tvingade att fatta?

Jag har hört personal på Försäkringskassan säga att det är helt orimligt att fatta det beslut de ändå just då känner sig tvingade att fatta! De vet att beslutet kommer att innebära ett sämre utgångsläge för personen ifråga och skulle vilja stötta istället för att slänga ut. Hur påverkar det personalens hälsa? Är det så att de politiska besluten har skapat en sjuk organisation?

Jag säger absolut inte att alla politiska beslut som fattats är fel. Jag säger att de har fattats på helt fel grund. Man utgår från att människor inte vill eller försöker få ut mer än de är berättigade till. Undersökning efter undersökning visar att den grundförutsättningen är fel. VAB-dagar tas ut för att man är hemma med barn som är sjuka. De kontrollblanketter som tar så mycket tid och energi från redan utarbetade föräldrar och Försäkringskassepersonal, står inte alls i proportion till det lilla fåtal (mest högutbildade och höginkomsttagare, visade det sig i undersökningen) som faktiskt har gjort fel!

Låt personalen jobba med det de är där för att göra; stötta och hitta nya vägar ut på arbetsmarknaden för människor som har hamnat i sjukdom. Då kanske vi kan komma till en organisation där personalen trivs och orkar göra det jobb de är bäst på!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela