Anna-Lena Heydar

Äldremat och politik

Publicerad 2009-04-14 10:25:49 i Allmänt

Idag skriver man i lokaltidningen om olikheter i taxan för äldremat. Kommunalrådet i Färgelanda konstaterar mycket riktigt att det beror på fördelningen mellan hur mycket som tas solidariskt över skattsedeln och hur mycket som skall betalas av den enskilde. Det är ju ingen avancerad matematik som behövs för att räkna ut att låg skatt innebär att var och en måste ha en större egen buffert för att betala det som inte skatten räcker till. Ändå är det så svårt att förklara hur de stora skattesänkningarna slår mot de som redan har det svårt. En tusenlapp mer i månaden idag, låter mycket lockande för många. Det är vad den borgerliga regeringen lovade och i stort sett har hållit. Det har naturligtvis blivit mycket mer än en tusenlapp för de som tjänar mest men det talar man tyst om.

När det gäller pensionärer, sjuka och arbetslösa, har de borgerliga varit lika tydliga med sitt budskap. Det skall löna sig att arbeta. Det gäller även dem som har arbetat hela livet och de som inte kan arbeta av olika orsaker. Ändå är det många som inte riktigt har förstått vad man menar.  Jag vet ju att kommunikation är svårt och det finns stort utrymme för att tolka budskap på olika sätt, men jag tycker ändå att de borgerliga har varit tydliga. Ibland nästan övertydliga med sitt budskap. Sänk skatten och gör det svårare att leva på pension,  sjukersättning och andra ersättningar.  Sänk skatten och höj istället avgifterna är en annan käpphäst.

Det som jag tycker är konstigt är att både press och allmänhet blir förvånade över att det sedan slår precis på de grupper som man har pekat ut från början. Pensionärer, sjuka och arbetslösa.  Låg skatt hjälper inte de som behöver ta del av de skatteintäkter som förut höginkomsttagare bidrog med. Låg skatt hjälper inte de som får en höjd avgift för service som förut betalades via skattsedeln.  Det är som sagt inte så avancerad matematik som förklarar varför det ser ut som det gör och det är heller ingen hemlighet att den borgerliga regeringen genomför den politik som man har aviserat, ändå verkar det som om budskapet inte har nått fram. Kanske gör det det lagom till valen i år och nästa år?

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela