Anna-Lena Heydar

Ikea tar över Uddevalla?

Publicerad 2008-09-19 08:52:30 i Allmänt

Nu är det officiellt  att även Ikano vill investera i Uddevalla och ungefär i lika mycket butiksyta som IKEA förut redan har annonserat. Jag tror att de flesta uddevallabor är positiva till satsningen och ser det som en möjlighet för staden att få många nya arbetstillfällen och befästa sin ställning som köpcentrum. Men vi får inte glömma att det också kommer att innebära många förändringar.

Förändringar i vår landskapsbild och det kulturlandskap som många generationer före oss har skapat. Åkrar kommer att asfalteras och bli parkeringsplatser, motorvägsmot och nya vägar. En annan fråga som återstår att lösa är den trafiksituation som redan idag är vid Torp och genom vår stad. Det är ju inget nytt problem, Jag minns fortfarande barndomens köer vid avfarten mot Lysekil, och det var långt innan Torps köpscentrum ens fanns som en tanke. Då gick fortfarande E6 rakt genom staden. Det är inte utan att man börjar känna sig lite gammal.  

Den ökande trafiken genom Herrestad orsakar bullerproblem för de boende i området längs vägen.  Med en fördubbling av Torps köpcentrum måste vi avlasta trafiken genom centrum och Torp-rondellerna. De kan inte svälja fler bilar än idag. Det är redan nu stopp på motorvägen mitt i sommartrafiken ut till kustens semesterboende. Om vi skall kunna ta emot våra sommargäster på ett bra sätt behövs bättre kommunikationer, både kollektiva (tåg och buss) och bil- och cykelvägar.

Allt beror ju naturligtvis inte på IKEAs etablering i Uddevalla. Att de väljer att etablera sig i Uddevalla beror ju på att vi har ett så strategiskt läge och så många besökare och sommarboende som passerar och bor i vår kommun.  Många av frågeställningarna hade vi fått även utan en iKEA-butik. Därför gäller det att tänka lite längre än bara den senaste etableringen när vi planerar. 

Det finns många intressen och synvinklar som måste tas med innan förändringsarbetet  kan sättas igång.  Nu är planarbetet i full gång och så snart ett förslag finns på hur det kan komma att se ut, skall alla berörda få en möjlighet att ge sina synpunkter.  Den demokratiska rättigheten har alla medborgare och det är också en möjlighet att få fler synpunkter som kanske inte har kommit fram tidigare i processen. Men som sagt kommer utvecklingen att skapa växtvärk och intressekonflikter där det inte går att hitta lösningar som alla är nöjda med.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela