Anna-Lena Heydar

Äppelpaj?

Publicerad 2008-09-21 16:26:14 i Allmänt

De senaste veckorna har familj och vänner fått utstå det ena receptet efter det andra med en och samma ingrediens.  Äppelpaj kan göras på många olika sätt och man kan också använda äpplen i kakor, bröd, köttfärsrätter, äppelmos, äppeldricka, råpressad äppeljuice ......

Det är gott med äpplen och i år har vi fått rejält med frukt på vårt träd. Vi har ett Gunilla Bohuslän, vilket ger enorma, rödgröna äpplen med en fantastisk smak. Det går att använda till allt, som sagts ovan. Visst kan man ibland tröttna när man är mitt i en säsong. Det kan bli mycket av det goda, speciellt som jag har bestämt mig för att ta tillvara alla äpplen.
De som är hela och oskadda kan man ju lägga undan och förvara någon månad eller så innan de behöver konsumeras. Utmaningen är de äpplen som fallit ner från trädet och är lite halvskadade. Då gäller det att använda dem innan förruttnelsen går för långt.

Min bror och svägerska har blivit bjudna på allehanda äpplevarianter varje helg de kommer ner till Oxevik. Frågan är om de åkte hem ovanligt fort idag för att slippa eftermiddagsfika med äppelpaj? Man vet inte och ibland är det bäst att inte veta. Familjen äter fortfarande med god aptit och det verkar inte som om de har något emot dagens variation. Äppelpaj med kokos, dadlar och fiberhavregryndstäcke. Det blev faktiskt riktigt lyckat.   Om någon har tips mottages alla idéer tacksamt.  Vi har ännu inte plockat mer än kanske hälften av årets skörd.

Nästa utmaning är de stora orange pumporna som snart är mogna. Några har vi gett bort men det är ändå lite för många kvar. Snart kommer svägerskan och brodern att bli utsatta för pumpapaj, pumpagryta, pumpasoppa och varför inte pumpabröd?!  

En av våra hönor som vi trodde förlorad för alltid, visade sig idag för första gången på flera veckor. Hon visade alla tecken på att ruva (hon kluckade och burrade upp sig till dubbel storlek) och vi lyckades följa henne till gömstället. När kvällsmörkret kommer skall vi försöka flytta henne till ett säkrare ställe så att hennes kycklingar kan kläckas utan risk för att skatorna skall ta dem. Vi har gjort iordning en bur med rede och skall bädda mjukt för henne med hö. Om allt går bra så hoppas vi att hon får sina kycklingar inom en vecka. Just när vi trodde att arbetet med årets kycklingar skulle börja ta slut. De fyra tonårskycklingarna växer och har flyttat in i hönsgården i en egen inhängnad tills de blivit tillräckligt stora. Förhoppningen är att det skall gå att släppa in dem i flocken till nästa helg.  

Kommentarer

Postat av: Brodern

Publicerad 2008-09-21 19:10:03

Äppelpaj med kokos hade vi velat smaka. Det var ju synd att vi åkte så snabbt. Hade vi vetat det...

Postat av: Fritt ur hjärtat

Publicerad 2008-09-21 20:25:01

jag har hört att man kan ge bort till stackars vänner som inget äppleträd har....

Postat av: Fritt ur hjärtat

Publicerad 2008-09-21 20:26:34

Jag har hört att man kan ge bort till stackars vänner som inget äppleträd har...

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela