Anna-Lena Heydar

integrationspolitik

Publicerad 2008-10-12 07:40:26 i Allmänt

Hörde på ett jätteintressant radioprogram på P1, när jag var på väg in till ett heldagsmöte med socialdemokraterna i Uddevalla igår. Programmet handlade om somalier som flyttat från Sveriges alla hörn för att skapa sig en framtid i Sheffield, England. De hade bott i Sverige i många år och gått utbildningar, praktiserat på olika arbetsplatser men inte fått något jobb.

Det intressanta var att de inte alls tyckte att det var något fel på själva integrationspolitiken. Problemet var attityderna på den svenska arbetsmarknaden. Om man är svart får man aldrig chansen att få visa vad man kan. Det är en hård dom över oss svenskar och de fördomar som präglar vårt samhälle.

Jag blev än mer stärkt i min övertygelse att det är fel väg att gå, när regeringen utgår ifrån att människor inte vill jobba och att vi svenskar skall ställa krav på invandrare. De ställer själva krav på sig och vill komma in på den svenska arbetsmarknaden och i det svenska samhället. Det är vi som stänger dem ute. Det som behövs är en attitydförändring hos oss andra. Även om man inte har en livslång skolgång i Sverige, en helsvensk utbildning eller ser ut som oss, kan man besitta kunskaper och kompetens som vi har nytta av.

Den kampanj som AF startade och drev på reklampelare runt om i Sverige, kompetens kan ha annorlunda namn och se annorlunda ut, var helt rätt men behövde också följas upp av direkta åtgärder på arbetsplatserna. Attityder ändras inte över en natt. Det finns inga enkla fix. Det som behövs är hårt arbete och envishet.

Jag är rädd att de etablerade partierna köper andras analyser av hur världen ser ut och ändrar sin retorik till den som andra för, utan att själva sätta sig in i orsaker och vilka åtgärder som behövs. Folkpartiet har fallit i fällan och skanderar ut sverigedemokraternas budskap; invandrare är lata och vill inte bidra till det svenska samhället. Fel fel fel.... Analysen håller inte.  Vårt ansvar måste vara långsiktigt och vi får inte låta oss dras med i en debatt som grundar sig på fel analys.

Jag tog upp frågan inom mitt parti igår och fick ett värmande bifall för att vi skall driva vår egen integrationspolitik och dras med ner i sverigedemokraternas låga nivå. Min förhoppning är att politiker i andra partier skall kämpa emot och få en förändring i deras retorik och praktik. Vi behöver få tillbaks debatten till rätt nivå igen men det behövs krafttag.

Kommentarer

Postat av: Fritt ur hjärtat

Publicerad 2008-10-12 12:35:49

Du fick helt klart dagens varmaste applåd! Vi kommer i alla fall vara två på barikaderna!

KRAM!!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela