Anna-Lena Heydar

Finanskrisen slår även på oss

Publicerad 2008-10-09 08:56:03 i Allmänt

Hittills har de flesta politiker och experter stått upp i pressen och gett oss budskapet att Sverige står utanför den stora finanskris som lamslår resten av västvärlden!! Det måste väl ändå vara naivt att tro att inte vi skulle drabbas? Sverige är starkt beroende av omvärlden, vårt ekonomiska system är intimt sammanlänkat med resten av världens och vår industri skall ju sälja sina varor på en marknad som just nu är i fritt fall.

Jag har bara väntat på att de första varslen skall komma och tyvärr har vi snart facit. Det är skrämmande med storvarsel på Volvo och pappersindustrin. Det är stora arbetsgivare i vår region och många människor har sina anställningar hos underleverantörer och konsultfirmor som till stor del lever på att dessa stora industrier finns. Vi kommer att få se fler människor i arbetslöshet än "bara" varslen i Göteborg.

Vår socialdemokratiska förening förlade ett medlemsmöte hos Arbetsförmedlingen i Uddevalla i förra veckan och fick en dagslägesanalys av hur arbetslösheten såg ut då. Då hade ännu inte de stora varslen kommit men man såg redan då en tendens och förberedde sig för hårdare tider. De såg behoven av mer resurser för arbetsmarknadsutbildningar och även resurser för de allra svagaste grupperna.

Den nuvarande regeringen har drivit en politik där Arbetsförmedlingarna skall arbeta med att matcha arbetssökande med lediga jobb. Den politiken kan lyckas om vi har utbildade personer med rätt utbildning för att få de lediga jobben på en växande arbetsmarknad . Nu ser inte världen ut som i idealfallet utan många jobb kräver speciella utbildningar och många av dem som är arbetssökande har gamla utbildningar som behöver kompletteras eller uppdateras för att vara gångbara på dagens arbetsmarknad.  Nu kommer lågkonjunkturen som ytterligare komplicerar frågan.

Jag hoppas att regeringen inser vidden av situationen och också lyssnar på de kloka råd som Ingvar Karlsson och Bengt Westerberg gav i radions P1 igår, om att det nu är dags att samarbeta över blockgränserna och sluta upp med den arrogans och brist på lyhördhet som präglat dagens politik.  Som socialdemokrat kan jag naturligtvis tycka att Regeringen gärna kan få stå där ensamma och misslyckas med sin politik, men det hjälper inte de människor som hamnar i arbetslöshet och ekonomiska bekymmer.  Nu behövs lyhördhet och ödmjukhet mer än nånsin.

Kommentarer

Postat av: typen

Publicerad 2008-10-10 00:18:55

Bra sagt!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela