Anna-Lena Heydar

Fjärrvärme - ja tack!

Publicerad 2008-11-22 11:50:31 i Allmänt

Kanske har ni sett de reklamfilmer som ingått i kampanjen för fjärrvärme? Isbjörnen som snällt lyfter på tassen för att mannen med den lilla babyn på magen skall kunna dammsuga. Det är en kampanj som han stuckit ut lite och jag tror att budskapet också har gått fram. Fjärrvärme är ett bra miljöval.

När jag var i Växjö på Svensk Fjärrvärmes årsmöte i den gångna veckan, diskuterades energi och miljö intensivt. Hur kan vi nå ännu längre och varför har inte resten av Europa fattat att fjärrvärme skulle kunna var en stor del av deras insats för att sänka koldioxidutsläppen? En teknik som är väl beprövad och utprovad i det strängaste klimat man kan hitta i Europa har ännu inte uppmärksammats som en mycket enkel och snabbt applicerbar metod att utnyttja spillvärmen från kraftverk, som idag bara nyttjar 25-30% av den energi som skapas!! Visst är det underligt att inte fler har gjort denna koppling?

En av orsakerna till att inte fler vet om fjärrvärme kan, som Göran Persson pekade på i sitt anförande, att fjärrvärmeföretagen till större delen är kommunala, tekniska bolag som inte har som tradition att marknadsföra sig. Branschen har helt enkelt varit dålig på att berätta hur bra den är. 

Kampanjen Fjärrvärme - ja tack! går vidare i Sverige men har också fått uppmärksamhet utanför landets gränser. Ett ökande intresse ute i resten av Europa ger hopp om att fler länder skall se fördelarna med att bättre nyttja energiresurserna och utveckla fjärrvärme och fjärrkylalösningar för fler medborgare. Det skulle kunna påverka vårt klimat mycket och om man dessutom bygger nya miljövänligare lösningar för att byta ut de gamla koleldade kraftverken, blir effekten dubbelt så bra. 

Vi har ett kunnande och teknik som kan exporteras utanför Sveriges gränser och detta har utvecklats av kommunala bolag med samhälleliga resurser. Sveriges kommuner borde sträcka på sig och vara stolta över det som skapats!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela