Anna-Lena Heydar

Nowroz

Publicerad 2008-03-19 09:31:27 i Allmänt

Igår var det chahar shambeh souri, alltså sista tisdagkvällen före Nowroz, nyåret som sammanfaller med vårdagjämningen. Nowroz firas i Iran, Afganistan och Kurdestan.  Det är den största folkfesten och det finns mycket som är likt vårt påskfirande. Man målar ägg och sätter grönt på bordet, som gärna dekoreras med små kycklingar.

Det är ju egentligen inte så konstigt att vårens ankomst firas med att livet återkommer efter vintern. Liksom här har man också eldar för att ta bränna allt gammalt skräp. I Iran hoppar man över elden samtidigt som man säger  "allt mitt gula(=sjukdomar och svårigheter) till elden och allt eldens röda (=liv och hälsa) till mig".

Nowroz har nästan blivit som en liten motståndsrörelse i Iran, eftersom det inte är en islamisk högtid utan något som lever kvar sedan Zarathustra eller Zoroastrerna som det ofta hette förr i religionsböckerna. Genom att fira Nowroz visar hela iranska folket att man inte delar den nuvarande regimens ideal.  Direkt efter revolutionen försökte den islamiska regimen att förbjuda Nowroz men man fortsatte att samlas och fira mer än någonsin förut.

Igår kväll hoppade vi alltså över elden tre gånger tillsammans med miljoner iranier, afganer och kurder över hela världen.  På torsdag är det nyårsfirande och då skall vi äta gott och festa. Sedan kommer Påskhelgen och då blir det naturligtvis påskmat .....Få se om vi överlever.


Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela