Anna-Lena Heydar

sociala arbetskooperativ

Publicerad 2008-01-10 10:20:53 i Allmänt

Igår var jag i Göteborg och träffade en grupp underbara människor med idéer som de vill förverkliga om en brukarstyrd förening för friskvård och hälsa.  Den skall vända sig till människor med handikapp av olika slag och tillsammans skall medlemmarna forma verksamheter och aktiviteter som leder till att man mår bättre.  Redan idag har de stavgång, innebandy med mera och har medlemmar/deltagare från flera av de fantastiska sociala arbetskooperativ som finns runt om i Göteborg.

Att det finns så många sociala arbetskooperativ i Göteborg är ingen slump. I Stockholm med omnejd finns ett fåtal, men i Göteborg har denna sektor fått blomma och förgrena sig till många olika målgrupper. För ett par år sedan utsågs Vägen Ut kooperativen till årets kooperativ i Göteborg. De drivs av före detta fångar och har en stor bredd av verksamheter.  Snart över 10 olika kooperativ. Varför har då Göteborg varit så framgångsrikt med att få igång denna typ av kooperativa lösningar? Jo, det finns en unik grogrund i det samarbete som skapats mellan politik, offentlig förvaltning, företag och föreningsliv.  Man har vågat tänja på gränserna för det möjliga, genom att tillsammans vara eniga i att detta är bra för alla och hela samhället får nytta av att vara öppet för nya lösningar.

Visst har Göteborg haft unika möjligheter att söka storstadsstöd via EU-fonder och statliga medel speciellt riktade till dessa, men den möjligheten har också Stockholm och Malmö haft och där har man inte haft samma utveckling. Det unika med Göteborg kan bland annat ses i den nya kommunala förvaltning som har skapats för social ekonomi och föreningsliv. Här säger man inte "detta ligger inte inom den kommunala kompetensen" eller "så har vi aldrig gjort". Det finns en öppenhet och en nyfikenhet på den kraft som finns i detta nya utvecklingsområde.

För de grupper av människor som dessa sociala kooperativ vänder sig, är detta en möjllighet att skapa sin egen väg till arbete och gemenskap. Att det lyckats kan man se om man gör ett studiebesök eller är kund hos något av dessa företag som erbjuder allt ifrån hunddagis till sidenmålning. Gå in på Skoopis hemsida www.skoopi.com så hittar ni alla sociala arbetskooperativ i Sverige och se vilken bredd det finns.

Min förhoppning är att fler kommunen ser denna möjlighet och öppnar vägar till en liknande utveckling som den i Göteborg. Det krävs mod och att man inte bara ser de hinder som finns, utan också den kraft som finns i att se över gränserna och öppna för nya lösningar på de utmaningar som finns i denna sektor av vårt samhälle.
Det finns säkert fler områden som kan vara potentiella utveckllingsområden. Exempelvis den äldreboom som vi står inför, kommer att kräva en större öppenhet för nya tankebanor.

I nästa vecka kommer alla sociala arbetskooperativ i Göteborg ha en träff hos Via Nova på Renströmska i Göteborg. Här nedan är några bilder från deras kafélokal, där man kan få jättegod cappuccino, espresso eller alldeles vanligt kaffe med nybakade kakor och smörgåsar. De serverar också lunch  (inte fredagar).


Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela